Mert Aydın: Futbolcular oynadıkları ülkenin para birimini kazanmalı

Mert Aydın, Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği (KTSYD) tarafından organize edilen Sporun Vizyonu Eğitim Semineri'nde konuşuyor.
Mert Aydın, Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği (KTSYD) tarafından organize edilen Sporun Vizyonu Eğitim Semineri'nde konuşuyor.

Ülkenin en önemli spor akıllarından biri olan yorumcu ve olimpiyat tarihi uzmanı Mert Aydın, GZT Spor'un sorularını yanıtladı. VAR sisteminin eksiklerinden alt yapılardaki başarısızlıklara değinen Aydın, sözleşmelerin TL'ye çevrilmesi tartışmasına da farklı bir bakış açısı getirdi.

Usta spor yazarı ve akademisyen Mert Aydın, futbol gündemini son gelişmeleri GZT Spor Servisi için değerlendirdi. GZT Spor’a özel bir röportaj veren Mert Aydın, yerli futbolcuların sözleşmelerinin TL’ye çevrilmesine, bekleneni veremeyen VAR sistemine ve alt yapılardaki başarısızlıklara değindi.

Spor Toto Süper Lig’in ilk 8 haftası itibariyle sınıfta kalan VAR sisteminde yaşanan aksaklıkların hakemler ve yöneticilerden kaynaklandığını söyleyen Mert Aydın, sistemin doğru kullanılabilmesi için ilgili kişilerin yeniden bir araya gelmesi gerektiğini savundu.

Doğa Koleji öğrenciler, Mert Aydın'la mülakat gerçekleştiriyor.
Doğa Koleji öğrenciler, Mert Aydın'la mülakat gerçekleştiriyor.

- Dünya Kupası’nda kusursuza yakın bir VAR uygulaması izledik lakin ülkemizde aynı başarıdan bahsetmek mümkün değil. Bizdeki başarısızlığın sebebi ne? Hakemler mi yoksa Dünya Kupası’ndaki kadar geniş bir teknoloji kullanmıyor olmamız mı?

  • Her ikisi de diyebiliriz. Hakemlerimiz ve onları yönetenler, VAR niye var, nasıl kullanılmalı konusunda bir daha toplanmalı.

Alt yapıdan oyuncu yetiştirememe sıkıntısına ilişkin de çözüm önerisi üreten Mert Aydın, alt yapıdan gelen oyuncuları oynatan kulüplere teşvik verilmesi gerektiğini söyledi. Aydın böylece yabancı sınırının da sürekli değişmesinin önüne geçileceğini savundu.

Ercan Taner ve Mert Aydın'ın yazdığı Ateş Arabaları isimli kitap.
Ercan Taner ve Mert Aydın'ın yazdığı Ateş Arabaları isimli kitap.

- İngiltere U – 17 Ve U – 20 takımları dünya Şampiyonu, U – 19 takımı ise Avrupa şampiyonu oldu geçen sene. A Milli düzeyde ise bu yıl Dünya Kupası’nda 1966 yılından sonra en büyük başarılarını yakaladılar. Ama lige baktığımız zaman tarihin en yüksek yabancı oyuncu oranıyla oynuyorlar. Ülkemizde ise hala yabancı sınırı tartışılıyor? Bu noktada bir şeyler yanlış yaptığımı kesin, sizce alt yapı konusunda neyi ya da neleri yanlış yapıyoruz?

  • Alt yapıdan gelen oyuncuları oynatan kulüplere teşvik verilmeli. Zaten ilk başta öyleydi. Durum bu şekilde olursa yabancı sınırlaması konusunda zırt pırt değişiklik düşünmek zorunda kalmayız.

Mert Aydın'ın ayrıca Dünya Kupası Tarihi isminde bir kitabı daha bulunuyor.
Mert Aydın'ın ayrıca Dünya Kupası Tarihi isminde bir kitabı daha bulunuyor.

Mert Aydın son olarak ülkemizde forma giyen oyuncuların sözleşmelerinin TL’ye çevrilmesine değindi ve her futbolcunun, oynadığı ülkenin para birimi üzerinden maaş alması gerektiğini söyledi. Yabancı oyuncuların ikna edilmesi konusunda çeşitli zorluklar yaşanacağının da altını çizen Aydın, Kulüpler Birliği’ni göreve davet etti.

- Süper Lig’de forma giyen yerli oyuncuların TL ile maaş alması tartışılıyor.Siz hangi taraftasınız bu konuda?

  • Bu, zor bir konu. Bana kalsa herkes oynadığı ülkenin para birimine göre maaş almalı. Ama pratikte yabancı bir futbolcuyu bu şartlarla getiremezsiniz. Dedim ya çok karışık. Kulüpler Birliği’nin oturup kafa yorması gereken bir sorun bu.