Milli forma altında prim ayıbı: Asgari ücretlinin 155 yıllık kazancı

Milli Takım Prim
Milli Takım Prim

Şampiyon Portekiz'in 3 katı! Vah benim memleketim vah, vah benim futbolum vah...

Fransa’da düzenlenen EURO 2016’ya damga vuran prim krizinin detayları yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor.

Türkiye Futbol Federasyonu tarafından ilk etapta 150 bin avro olarak belirlenen 'turnuvaya katılım primi', Federasyon Başkanı Yıldırım Demirören’in İzlanda maçı sonrası soyunma odasında verdiği söz ile 500 bin avroya çıkmıştı. Devamında ise futbolcuların toplu halde federasyona baskı yaptığı ve primlerin 650 bin avroya yükseltilmesi yönünde ısrarcı oldukları manşetler süslemişti.

Söz konusu rakamlar Fatih Terim’in basın toplantısına kadar ‘birer iddia’ olarak kabul edilirken, 94 dakikalık Kosova maçının ardından 88 dakika süren basın açıklaması, prim krizinin gerçek yüzünün ortaya çıkmasına vesile oldu.

Gazeteci Fatih Doğan, Fatih Terim’e sormak üzere hazırladığı 20 soru içinden "150 bin avro olan primi Yıldırım Demirören önce 500 bin avroya çıkardı. Daha sonra da oyuncuların isteğiyle prim 650 bin avro oldu. Doğru mu?" suaili yöneltti. Fatih Terim cevabı ise kısa ve net oldu; “Evet

ŞAMPİYON PORTEKİZ’İN NEREDEYSE 3 KATI

Doğrulanmadığı dönemde dahi çok tepki çeken 650 bin avroluk primin Fatih Terim tarafından teyit edilmesi ve bu rakama futbolcuların baskısı doğrultusunda çıkılması gündeme bomba gibi düştü.

Şampiyon olan Portekiz’in kişi başı 275 bin avro prim aldığı turnuvada gruptan dahi çıkamayan milli takımın, ‘zam baskısı yaparak’ aldığı 650 bin avroluk prim taraftarları öfkelendirdi.

Her demeçte para için giyilmediği, milli görev için terletildiği savunulan milli forma altında yapılan bu pazarlık neticesinde 13-15 milyon avro civarında prim ödemesi gerçekleşti. Şampiyon Portekiz bu alanda da 11 milyon 750 bin avroluk prim ödemesi ile yine arkamızda kaldı.

Gruptan dahi çıkamadığı EURO 2016’ya yalnızca katılma hakkı elde ettiği için şampiyondan 3 kat fazla prim alan milli takımda kişi başına düşen 650 bin avro, 350 avro alan bir asgari ücretli tarafından 155 yılda kazanılabiliyor. Ay hesabı yaparsak tam 1860 ay…