'Orkestra şefi' Xavi futbola veda ediyor

Xavi, 2015'te Barcelona'ya konfetiler altında veda etmişti.
Xavi, 2015'te Barcelona'ya konfetiler altında veda etmişti.

Uzun yıllar formasını giydiği ve kaptanlığını yaptığı Barcelona formasıyla sayısız başarıya imzasını atan orta saha oyuncusu Xavi Hernandez, Katar'da sürdürdüğü futbol kariyerini sezon sonunda noktalayacağını duyurdu. Katalan ekibinde forma giydiği dönemde oynadıkları total futbolla altın çağını yaşayan tecrübeli futbolcu, kariyerini noktaladıktan sonra antrenörlük yapmayı planlıyor.

Katalan devi Barcelona altyapısında yetişen ve burada tam 17 sene aralıksız forma giyen 39 yaşındaki orta saha oyuncusu Xavi Hernandez, sezon sonunda kariyerini noktalayacağını açıkladı.

Futol hayatına 2015 yılından beri Katar ekibi Al Sadd'da devam eden tecrübeli isim, futbolu bıraktıktan sonra antrenörlük yapmayı planlıyor.

Xavi, Katar ekibi Al Sadd'da da kaptanlık yapıyordu.
Xavi, Katar ekibi Al Sadd'da da kaptanlık yapıyordu.

Barcelona'da 25 kupa kazandı

Barcelona'nın A takım formasını giymeye başladığı dönemden itibaren orta sahanın vazgeçilmezi olan Xavi Hernandez, Katalan temsilcisinde kısa süre sonra kaptanlığa yükseldi.

Altyapısından yetiştiği Barcelona'da 1998'den 2015'e kadar forma giyen ve kulübün efsane isimleri arasına adını yazdıran Xavi, bu dönemde 4'ü UEFA Şampiyonlar Ligi, 8'i İspanya liginde olmak üzere 25 kupa kazandı.

  • Barcelona'da çıktığı 767 maçta 85 gol atan 39 yaşındaki orta saha oyuncusu, 133 kez formasını giydiği İspanya Milli Takımı'nda da bir dünya ve 2 Avrupa şampiyonluğu elde etti.

Taraftara mektup

Futbolu bırakma kararını yazdığı bir mektupla duyuran Xavi Hernandez, "Bu benim futbolcu olarak son sezonum ancak gelecekte antrenör olarak neler yapacağımı görmek için sabırsızlanıyorum. 39 yaşına kadar futbol oynama şansına eriştim. Kariyerimi bu son sezonumda Katar Kupası'nı kazanarak ve Asya Şampiyonlar Ligi'ne katılarak bitirmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

Tecrübeli futbolcu, 17 sezonun ardından Barcelona'ya gözyaşları içerisinde veda etmişti.
Tecrübeli futbolcu, 17 sezonun ardından Barcelona'ya gözyaşları içerisinde veda etmişti.

Tiki-taka futbolunun en önemli ismi

Barcelona'nın efsane futbolcusu ve teknik direktörü Johan Cruyff'un takıma temellerini attığı total futbol sisteminin zirve yaptığı Pep Guardiola döneminin en önemli futbolcusu Xavi oldu.

Takımın orta sahasında, kısa ve sık paslaşmaya dayalı tiki-taka futbolunu yönlendiren isim olan Xavi, bu özelliğiyle 'Maestro' lakabıyla anılmaya başladı. Katalan ekibinin hücum üçlüsü Xavi-Iniesta-Messi bir süre sonra dillere pelesenk oldu.

Cruyff'un izinden

Antrenörlük kariyeri için sertifika programlarına katılan tecrübeli isim, "Benim felsefem, Johan Cruyff'un La Masia'ya (altyapı) yerleştirdiği futbol tarzıyla aynı. Barcelona da bu stilin en iyi örneğini göstermişti" şeklinde konuştu.