Super Bowl Rehberi: New England Patriots vs. Los Angeles Rams

Her iki takımın kaskları geleneksel olarak karşılıklı duruyor.
Her iki takımın kaskları geleneksel olarak karşılıklı duruyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük spor organizasyonu olan ve en çok izlenen televizyon yayını olarak bilinen Super Bowl’da şampiyon belli oluyor. Normal sezonu 13 galibiyet ve 3 yenilgiyle tamamlayan Los Angeles Rams, 11 galibiyet ve 5 mağlubiyetle tamamlayan şampiyonluk gediklisi New England Patriots ile karşı karşıya gelecek. Super Bowl 2019'da New England Patriots - Los Angeles Rams maçının ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda olacağına dair birçok bilgi haberimizde...

Amerikan Ulusal Futbol Ligi’nde sezonun en büyüğü belli oluyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük spor organizasyonu olan ve en çok izlenen televizyon yayını olarak bilinen Super Bowl’da bu yıl New England Patriots ile Los Angeles Rams kozlarını paylaşacak.

ABD'nin en çok izlenen organizasyonu olan ve bu yıl 53'üncüsü düzenlenecek Super Bowl, pazarı pazartesiye bağlayan gece TSİ 02.30'da Georgia eyaletinin Atlanta kentindeki 71 bin kapasiteli Mercedes-Benz Stadyumu'nda oynanacak.

Bu seneki mücadelede Ulusal Futbol Konferansı (NFC) şampiyonu Los Angeles Rams ile Amerikan Futbol Konferansı (AFC) şampiyonu New England Patriots karşı karşıya gelecek. Normal sezonu, Los Angeles Rams 13 galibiyet ve 3 yenilgiyle, Patriots ise 11 galibiyet ve 5 mağlubiyetle tamamladı.

RAMS RÖVANŞ PEŞİNDE

Rams, 3 Şubat 2002'de oynanan 36'ncı Super Bowl karşılaşmasında 20-17 mağlup olduğu Patriots takımından rövanşını almak için ter dökecek.

Tarihinde 4'üncü kez kupayı hedefleyen Rams, NFL tarihinde 3 farklı kente şampiyonluk kazandıran tek kulüp olma özelliğini taşıyor. Rams, 1945 sezonunda Cleveland, 1951'de Los Angeles ve 1999'da St. Louis kentlerini temsil ederek şampiyon oldu.

Son olarak 30 Ocak 2000 tarihinde Atlanta kentinde düzenlenen 34'üncü Super Bowl maçında kupaya uzanan Rams, 19 yıl sonra aynı mutluluğu yaşamak istiyor.

PATRIOTS TARİH YAZMAK İSTİYOR

Rams'i 17 yıl önce Super Bowl'da yenmesinin ardından elde ettiği başarılarla NFL'de adından sıkça söz ettiren Patriots takımı ise 6'ncı kez SuperBowl şampiyonu olmak için ter dökecek. NFL'de 2001, 2003, 2004, 2014 ve 2016 sezonlarında kupayı kaldıran Patriots, son 5 yılda 4'üncü kez Super Bowl'da mücadele edecek.

Geçen sene düzenlenen 52'nci Super Bowl maçında Philadelphia Eagles'a 41-33'lük skorla mağlup olan Patriots, bu sene kupaya uzanarak taraftarını mutlu etmeyi hedefliyor.

EN BAŞARILI İKİLİ

Patriots takımının 66 yaşındaki baş antrenörü Bill Belichick ve kariyerinin sonuna yaklaşan 41 yaşındaki tecrübeli oyun kurucusu Tom Brady, NFL tarihinin en başarılı antrenör-oyuncu ikilisi olarak öne çıkıyor. 2001 sezonundan bu yana Patriots'ta görev alan ikili, son 18 yılda 9'uncu kez SuperBowl'da bir arada mücadele edecek.

Belichick-Brady ikilisi bugüne kadar 5 Super Bowl maçından şampiyonlukla ayrılırken, 3 Super Bowl müsabakasını ise kaybetti. Brady'nin NFL'de 3 MVP (en değerli oyuncu), Super Bowl maçlarında ise 4 MVP ödülü bulunuyor.

Patriots, rakibini geçerek 6 Super Bowl ile NFL'de en çok şampiyonluğu bulunan Pittsburgh Steelers'ı yakalamayı amaçlıyor.

RAMS'İN GENÇ KADROSU

Patriots'ın tecrübeli antrenör-oyuncu ikilisine karşı, Rams takımının genç kadrosu dikkati çekiyor.

Rams'in başantrenörü Sean McVay, iki yıl önce takımın başına geçtiğinde, NFL tarihinin en genç başantrenörü unvanını elde etti. Geçen hafta 33 yaşını dolduran McVay, Super Bowl'da mücadele edecek en genç başantrenör olarak da tarihe geçecek.

Rams'in 24 yaşındaki oyun kurucusu Jared Goff, NFL draft'ında birinci, koşucusu Todd Gurley ise 10'uncu sıradan seçilmişti.

Öte yandan, Super Bowl 53'ün devre arası şovunda ise ABD'li rock grubu Maroon 5, rapçi Travis Scott ve Big Boi sahne alacak.

SUPERBOWL 2019 FİNALİ NE ZAMAN, SAAT KAÇTA, HANGİ KANALDA?

ABD'nin en çok izlenen organizasyonu olan ve bu yıl 53'üncüsü düzenlenecek Super Bowl, pazarı pazartesiye bağlayan gece TSİ 02.30'da Georgia eyaletinin Atlanta kentindeki 71 bin kapasiteli Mercedes-Benz Stadyumu'nda oynanacak.

Bu seneki mücadelede Ulusal Futbol Konferansı (NFC) şampiyonu Los Angeles Rams ile Amerikan Futbol Konferansı (AFC) şampiyonu New England Patriots karşı karşıya gelecek. Normal sezonu, Los Angeles Rams 13 galibiyet ve 3 yenilgiyle, Patriots ise 11 galibiyet ve 5 mağlubiyetle tamamladı.

EKONOMİYE DEV KATLI

ABD'de yıl boyunca sabırsızlıkla beklenen Amerikan futbolu liginin (NFL) şampiyonluk mücadelesi SuperBowl'un bu sene ülke ekonomisine yaklaşık 15 milyar dolarlık katkı yapması bekleniyor.

Bu yıl 53'üncüsü düzenlenecek ABD'nin en çok izlenen organizasyonu Super Bowl'un, ülkenin perakende endüstrisi başta olmak üzere gıda, reklamcılık ve konaklama gibi çeşitli sektörlerine milyarlarca dolar katkı sağlaması tahmin ediliyor.

ABD'deki ırkçılık tartışmaları nedeniyle geçen sene 103,4 milyon kişinin izlediği Super Bowl son 9 yılın en düşük reytingini kaydederken, izleyici sayısının bu yıl önceki senelerin ortalaması olan 180 milyonu aşması öngörülüyor.

Pazarı pazartesiye bağlayan gece TSİ 02.30'da ABD'nin Georgia eyaletinin Atlanta kentinde bulunan 71 bin kapasiteli Mercedes-Benz Stadyumu'nda Los Angeles Rams ve New England Patriots takımları arasında oynanacak Super Bowl'un bu sene ülke genelinde 182,5 milyon kişi tarafından izlenmesi bekleniyor.

PERAKENDE SEKTÖRÜNE 15 MİLYAR DOLARLIK KATKI

AA muhabirinin, ABD Ulusal Perakendeciler Birliği'nden (NRF) derlediği verilere göre, ülkede her yıl festival havası yaratan Super Bowl için Amerikan perakende sektöründe toplam 14,8 milyar dolarlık harcama yapılması tahmin ediliyor.

Söz konusu miktarın geçen seneki Super Bowl'da yapılan 15,3 milyar dolarlık perakende harcamasına göre yüzde 3,3 düşüş göstermesi beklense de bu seneki etkinliğin tarihteki en yüksek 3'üncü perakende harcamasının yapılacağı Super Bowl olarak kayıtlara geçmesi öngörülüyor.

NRF verileri, ayrıca, bu seneki şampiyonluk karşılaşmasının, Amerikalıların kişi başına ortalama 81,30 dolarlık harcamayla etkinlik tarihteki en yüksek 2'nci kişi başına perakende harcamasının yapılacağı Super Bowl olmasının beklendiğini ortaya koyuyor.

REKOR MİKTARDA TAVUK KANADI YENİLECEK

ABD'nin Ulusal Tavuk Konseyi (NCC), bu sene düzenlenecek Super Bowl mücadelesinde rekor sayıda tavuk kanadı yenileceğini belirtti.

Buna göre, pazar günü yapılacak şampiyonluk maçı kapsamında Amerikalıların tüketeceği tavuk kanadı sayısının geçen yıla göre 27 milyon adet (yüzde 2) artışla 1,38 milyar adete ulaşmasının beklendiği bildirildi.

NCC, ayrıca, her yıl Super Bowl'u takip eden pazartesi gününün resmi tatil olması ve "Ulusal Tavuk Kanadı Takdir Günü" olarak adlandırılması için ABD Kongresine ve Başkan Donald Trump'a sunulacak bir imza kampanyası başlattı.

30 SANİYELİK REKLAM 5 MİLYON DOLARIN ÜZERİNDE

NFL'in şampiyonluk müsabakası olan Super Bowl karşılaşmaları, NFL ile anlaşmalı olan NBC, CBS ve Fox kanalları tarafından her yıl dönüşümlü olarak yayınlıyor.

Bu yılki mücadeleyi canlı yayınlayacak CBS kanalı, yaklaşık 4 saat canlı yayınlayacağı etkinlik boyunca göstereceği 30 saniyelik her reklam için 5,1 ila 5,3 milyon dolar arasında ücret talep ediyor.

Geçen sene Super Bowl'u yayımlayan NBC kanalının 30 saniyelik her reklam için ortalama 5,24 milyon dolar aldığı ve etkinlikten elde ettiği toplam reklam gelirinin 414 milyon dolara ulaştığı belirtiliyor.

EN PAHALI BİLET 40 BİN DOLARIN ÜSTÜNDE

Atlanta kentinde bulunan Mercedes Benz Stadyumu'nda 53'üncüsü düzenlenecek Super Bowl'da bilet fiyatları, her yıl olduğu gibi bu sene de binlerce dolara ulaşıyor.

ABD'li bilet firması StubHub verilerine göre, perşembe günü itibarıyla, 71 bin kapasiteli Mercedes-Benz Stadyumu'nda en ucuz bilet 2 bin 420 dolara bulunabilirken, localarda en pahalı bilet ise 325 bin dolara satılıyor.

Öte yandan, Patriots taraftarlarının bulunduğu Boston ve Rams taraftarlarının yer aldığı Los Angeles şehirlerinin müsabakanın düzenleneceği Atlanta kentine uzak olmasından dolayı bu seneki bilet satışlarının geçen yıla göre hafif düşüş göstermesi öngörülüyor.

BİR AİLE İÇİN 3 GECE KONAKLAMA 5 BİN DOLAR

Boston ve Los Angeles şehirlerinden Atlanta kentine gelmek isteyen Patriots ve Rams taraftarlarının ise yüksek konaklama ücretlerini gözden çıkarması gerekiyor.

Airbnb verilerine göre, Atlanta kentinde Super Bowl için gece başına en ucuz konaklama ortalama 300 ila 500 dolar arasında değişiyor. Verilere göre, Super Bowl hafta sonunda Atlanta'da 300'den fazla kiralık konut gece başına bin doların üzerinde ücret talep ediyor.

Müsabaka için Atlanta'da konaklamak isteyen 4 kişilik bir ailenin gece başına ortalama maliyeti ise bin 717 doları buluyor. Buna göre, tek bir ailenin kentte 3 gecelik konaklaması ise 5 bin doları geçiyor.