Talihsizliklerin hakemi: 'Jon Moss kariyerini sonlandırdı'

Tottenham - Brighton karşılaşması ile kariyerine son verdi
Tottenham - Brighton karşılaşması ile kariyerine son verdi

İngiltere Premier Lig hakemlerinden Jonathan Moss hakemlik kariyerine son verme kararı aldı. İngilizlerin en çok sevdiği hakemlerin başında gelen Jon Moss bundan sonraki kariyerine Leeds’te açtığı plak dükkanıyla devam edecek. İngiliz hakem Premier Lig'de 296 karşılaşmada düdük çaldı ve kariyerine onlarca 'garip' olay sığdırdı.

İngiltere Premier Lig dünyası, organizasyonun önemli hakemlerinden olan Jonathan Moss’un ‘ilginç hayat hikayesini’ konuşuyor. Moss, karşılaştığı gariplikler ve dikkat çekici tesadüfler üzerinden sıklıkla konuşuluyor. Moss’un garipliklerine geçmeden önce, tecrübeli hakemin kariyerine göz atalım. 2010-11 sezonundan bu yana dünyanın en prestijli liginde düdük çalan hakem, çok sayıda ‘özel anekdot ile’ anılır duruma geldi.

2010-2011 sezonunda ilk Premier Lig maçını yönetti
2010-2011 sezonunda ilk Premier Lig maçını yönetti

Jonathan Moss’un 'talihsizlikleri' ilk maçtan başladı. 2010 Aralık ayında ilk Premier Lig karşılaşması için Wigan Athletic ile Aston Villa maçına atanan Moss, mücadelenin ertelenmesi sonucu Premier Lig kariyerini bir hafta ertelemiş oldu. İngiliz hakem için hayalini kurduğu Premier Lig’de maç yönetme dönemi ise Blackpool – Birmingham mücadelesiyle başladı.

En başta söylediğimiz gibi İngiliz hakemin kariyeri hep ilginç tesadüflerle doluydu. Bunların ilki de Arsenal - Crystal Palace maçında gerçekleşti. Jonathan Moss maç içinde bir pozisyonda spreyi kullanmaya çalışırken, spreyi önce kendi yüzüne, sonra Arsenal’in futbolcusu Cazorla'nın yüzüne sıkınca frikik atışının kullanılması bir hayli uzamıştı.

Premier Lig'de ilk sprey uygulaması
Premier Lig'de ilk sprey uygulaması

İngiliz taraftarlar tarafından unutulmazlar arasına giren bu karşılaşma Moss için ilginç hikayelerin henüz başlangıcıydı.

Jonathan Moss: "Hayatım boyunca unutamayacağım tek karşılaşma Liverpool – Tottenham mücadelesi olacak" açıklamalarında bulunduğu o efsane mücadeleye gelelim.

Liverpool’un adeta tek kale oynadığı karşılaşmada son bölümlere girilirken Tottenham lehine vermiş olduğu 2 penaltı ile Anfield Road’da bulunan taraftarları şoke etmişti. Ama aslında ilginç olan yardımcı hakeminin bu penaltılara sevinmesi ve Liverpool taraftarlarının bunu farketmesiydi.

Maç boyunca Liverpool alehine kararlar veren ilave yardımcı hakem Smart, Jonathan Moss için hikayelerin en büyüğü olmuştu. Ama Moss hikayesini ve kariyerini tamamlarken bile ilginç tesadüflerine devam etti.

Smart'ın uyarısı sonucu Tottenham iki penaltı kazandı
Smart'ın uyarısı sonucu Tottenham iki penaltı kazandı

Hiçbir zaman unutamam dediği takımlardan biri olan Tottenham’ın, Brighton’a 3-0 mağlup olduğu maçla hakemlik kariyerini noktaladı.

Müzikal soyağacında Hakem Jon Moss
Müzikal soyağacında Hakem Jon Moss

Jonathan Moss kariyerini sonlandırdıktan sonra Leeds'de bir plak dükkanı açtı. İsmi ise bir hayli ilginç, Final whistle'dan (Düdük sesi) esinlenerek The Vınyl Whıstle adında açmış olduğu plak dükkanında hayatına devam ediyor.