TPFD'den Türk futbolu için devrim: Mini transfer dönemi

Hakan Ünsal gündemle ilgili olarak GZT SPOR'un sorularını yanıtladı.
Hakan Ünsal gündemle ilgili olarak GZT SPOR'un sorularını yanıtladı.

Türk futbolu için devrim niteliğinde bir karar kapıda. Türkiye Profesyonel Futbolcular Derneği Başkanı Hakan Ünsal, GZT Spor'a yaptığı özel açıklamada Avrupa'da örnekleri bulunan mini transfer döneminin Türkiye'ye uyarlanması için düğmeye bastıklarını söyledi. Türkiye Profesyonel Futbolcular Derneği tarafından TFF'ye yapılan başvurunun onaylanması halinde Ekim ve Mart aylarının başında birer haftalık ek transfer dönemi açılacak.

Türkiye Profesyonel Futbolcular Derneği Başkanı Hakan Ünsal, futbol gündemini GZT Spor Servisi’nden Barlas Ateşli'ye değerlendirdi. Ünsal, değişmesi gündemde olan yabancı sınırından ek transfer dönemine, yerli oyuncuların maaşının TL olarak ödenmesi polemiğinden bedelli askerlikten yararlanacak oyuncuların ne zaman askere gideceği sorusuna birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu.

Karabükspor ve Eskişehir gibi kulüplerin yeni transferlerine lisans çıkaramaması sebebiyle birçok futbolcunun mağdur olduğunu belirten Hakan Ünsal, konuyla ilgili TFF’ye başvurduklarını söyledi. Ünsal ayrıca ek transfer döneminin açılması konusunda FIFA nezdinde herhangi engel olmadığını da belirtti ve benzer uygulamaların kullanıldığı Avrupa Liglerinden örnekler verdi.

Her iki transfer döneminden sonra birer haftalık mini transfer dönemi açılması gerektiğinin altını çizen Hakan Ünsal, Ekim ve Mart aylarının başında açılacak ek transfer dönemlerinin hem futbolcular hem de kulüpler için faydalı olacağını savundu.

FIFA'nın 818 No'lu genelgesi sayesinde bu projenin hayata geçmesinin mümkün olduğunu belirten Hakan Ünsal, Türkiye'ye en rahat adapte edilebilecek sistemin Fransa'da devam eden uygulama olduğunu vurguladı.

  • 818 No'lu Genelge: FIFA, federasyonlara istisnai haller oluşması durumunda transfere izin vermesini ve bunu tavsiye ettiğini söylüyor.

  • Fransa’da uygulanan sistemin özü: Her kulübün transfer sezonu dışında bir yerli oyuncu transfer etme hakkı bulunuyor.

EK TRANSFER DÖNEMİ İÇİN TFF’YE RESMİ BAŞVURUDA BULUNDUNUZ MU?

  • Oldu, oldu. Biz bununla ilgili başvuruyu yaptık. Daha önce bu tür durumlar için mini transfer dönemi açılması için başvuru yapmıştık her iki devre arası için. Yani Ekim’in başında bir hafta, Mart’ın başında birer haftalık mini transfer dönemi açılsın. Hem bu transfer dönemlerinde bu tür sıkıntı yaşayan oyuncular ya da kulüplerin ihtiyacı olan oyuncular için... Bizim yaptığımız başvuru da zaten onun çerçevesinde hani hem bu tür mağdur olan oyuncuları en azından futbol oynama haklarını tekrar kazanmaları adına hem de ötesinde kulüplerin de ihtiyaçlarını karşılaması adına önemli olduğu için yaptık.

BAŞVURUNUZA TFF’DEN NASIL BİR CEVAP GELDİ?

  • İki üç tane yöneticimizi aradım, sonrasında hukuk müşavirliğimize bilgi verdim. Genel sekretere de bilgi verdim aynı zamanda. FIFA’nın transfer döneminin kapatıldığını söylüyorlar doğal olarak ama burada FIFA’nın 818 no’lu genelge ile istisnai haller durumunu göz önünde bulundurarak federasyonlara bu yetkiyi verdiğini söyledik, ilettik. Bu federasyonun bir talimatla rahatlıkla halledebileceği bir konu şu anda. Mutlaka değerlendireceklerdir ama hem futbolcuların hem kulüplerin yararına olan bir konu bu umarım uygun bir şekilde sonuçlanır.

ANLADIĞIM KADARIYLA FIFA AÇISINDAN BİR SORUN YOK. KARAR TFF’YE KALDI. DOĞRU MUDUR?

  • FIFA’nın 818 no’lu bir genelgesi var. Genelgede diyor ki, 'transfer tescil sezonu istisnai haller' diyerekten FIFA federasyonlara bu istisnai haller oluşması durumunda transfere izin vermesini ve bunu da tavsiye ettiğini söyler. Dolayısıyla bu aslında Türkiye’de çok daha önce uygulanması gereken bir durum. Biz o yüzden TFF’ye bunu daha önceden de söyledik, konuştuk.

AVRUPA'DAKİ ÖRNEKLERİ NELER?

  • Sana birkaç tane örnek vereyim; bizde yok ama Avrupa’da bu çok uzun yıllardır uygulanıyor. Nasıl uygulanıyor dersen mesela Belçika’da diyor ki; futbol sözleşmesi kulüp tarafından tek taraflı feshedilirse futbolcu transfer dönemi dışında kulüpsüz kalırsa diyor, o futbolcu transfer yapabilir. Yani tek taraflı fesih oldu oyuncu boşta kaldı ama transfer olma süresi de aslında bitti. Hayır diyor bu oyuncunun hakkını alamazsın diyor, izin veriyorum diyor. İspanya diyor ki; uzun süreli sakatlık yani dört, beş ay sakatlığı bulunun oyuncuların yerine federasyon izin verir bir tane oyuncu transfer edilebilir diyor. Bizim asıl üzerinde durduğumuz ve kesin olmasını düşündüğümüz konu ki bunun için söylemiştik, Fransa’daki uygulama da diyor ki, her kulübün transfer sezonu dışında bir tane yerli oyuncu transfer etme hakkı vardır. Bu çok önemli, bu çok rahat uygulanabilecek bir şey. Bu Eskişehirli ve Karabüklü oyuncuların dışında genel manada da yerli oyuncuyu teşvik etme anlamında en rahat olanı bu. Danimarka’da fesih halinde aykırılık varsa, mesela oyuncuya yapılan burada da transfer izni veriliyor. İsveç’te şunu diyor, uyuşmazlık çözüm kurulunda işte kulüp oyuncu anlaşamadı uyuşmazlık çözüm kuruluna gitti ve dava da uzun sürdü, transfer dönemi kapandı. İngiltere’de şöyle boştaki bir futbolcu en son kulübüne tekrar dönebilir transfer dönemi dışında. Buna izin veriyor. İkincisi de rekabeti sağlamak adına federasyonun izniyle belirli mevkide sıkıntı yaşayan kulüpler atıyorum iki tane kaleciniz var ikisi birden sakatlandı altyapıdaki kaleciyi getireceksiniz. Rekabeti sağlamak adına sen dışarıdan bir tane kaleci alabilirsin diyor. Mesela bu tür mevkiler için sırf kaleci için değil. Dolayısıyla önemli istisnalar var Avrupa’da. Bizim şu anda Eskişehir, Karabük, Elazığ, Körfez’de yaşanılan sıkıntı onlar da rahatlıkla halledilecek konular. Ha ayrı bir durum lisans çıkarılamaması bence bu kulüplerle sözleşme imzalamış futbolculara özel izin kesinlikle çıkmalı. Bahsettiklerimin dışında. Zaten bahsettiklerim uygulamaya konulsa muhtemelen bugünkü sorunların %70’i, 80’i ortadan kalkmış olur. Şöyle şimdi federasyon FIFA’nın yanlış hatırlamıyorsam 6. Maddesine atıfta bulunarak transfer döneminin kapandığını, yapılamayacağını söylüyor ama aynı şekilde aynısı 818’de de istisnai haller … Geldiğimiz konu şu federasyon evet yönetim kurulu toplantısıyla bu istisnai haldir diyerek bu kulüplerdeki oyuncuların tranfer olmasına… Aynı zamanda kendine biraz önce sana belirttiğim beş tane ülkedeki uygulamayı da istese de hayata geçirebilir.

TFF BAŞKAN VEKİLİ ALİ DÜRÜST, SEZON SONUNDA YABANCI SAYISININ REVİZE EDİLECEĞİNİ SÖYLEDİ. MEVCUT YABANCI SAYISI KONUSUNDA SİZİN DURUŞUNUZ NEDİR?

  • Artık dünyadaki futbolun getirisi, rekabet düzeyi üst düzeylere çıktı. Bizdeki sıkıntı şu, Türk futbolunun genel problemi şu; bizde rekabet öldürüldü. Amatörden Süper Lig’e kadar aynı şey geçerli. Şimdi Süper Lig’de yabancı sınırı kaldırılsın veya işte kademeli olarak kaldırılsın düşüncesi var. İtiraz eden de çok taraftarlar özellikle. Biz burada itiraz etmiyoruz ya kaldırın hayır rekabet ortamı adilleştirilsin. Bugün yerli oyuncu ile yabancı oyuncunun rekabet şanslarına baktığımız zaman her şeyiyle yabancı oyuncu lehine.

"YABANCI SAYISI DÜŞSÜN DEMİYORUZ, ŞARTLAR EŞİTLENSİN DİYORUZ"

  • Bizim istediğimiz sayının düşmesi, artması, kalması filan değil adil olunması. Çünkü yabancı oyuncu tanınan haklar ile yerli oyuncuya tanınan haklar konusunda ciddi farklar var. Bu ortam öncelikle sağlanmalı, ondan sonrasında zaten futbolcular yerli oyuncuların eksikleri yok mu? Var. Daha profesyonel olmak zorundayız, daha fazla çalışmak zorundayız. Bunlar önemli şeyler ama şartları bir kere eşitleyelim. Örneğin alt liglere inelim. Biz dünyada kendi pasaportlu, milli oyuncusuna engel koyan tek ülkeyiz. Kısıtlama koyuyoruz oyuncumuza niye? Rekabeti arttırmak adına. Mesela şöyle bir uygulama var amatörde 28 yaşından büyük en fazla 5 tane oyuncu oynayabilir. Niye? Bunu yaparak yani tecrübeli oyuncuların sayısını kısıtlayarak gençlerin önünün açılacağını düşünüyor ama ilk ortaya çıkan sonuç ne biliyor musun? Rekabetin ölmesi. Dolayısıyla işin dibinde de rekabet ölüyor çünkü o gençlerin forma için savaşmasını, rekabet etmesini, o mücadeleden kaçmasını sağlıyorsun kolayca formaya ulaşmasını sağlayarak en aşağıdan en yukarıya disiplin ve rekabeti sağlayamadığımız sürece biz ne fazla oyuncu çıkarırız ne de yerli oyuncular ve yabancılar için sınırın daha iyi olmasını sağlayabiliriz. Şimdi bir kere dünyadaki örneklere baktığımız zaman kendi pasaportlu oyuncusunun ve milli oyuncusu en az dört tane olması gerektiği zaten uygulamalarda net gözüküyor. Bu amatörden süper lige kadar olması gereken bir uygulama bir tarafı itibariyle. Ama hem kendi yerli oyuncunu koru artı genç oyuncuyu teşvik etmek anlamında. Buradaki asıl diğer noktada şu yerli oyuncuyu oynatmayla alakalı, yerli oyuncunun sayısını arttırmakla alakalı iş düşenler kulüpler yani altyapılara daha fazla önem verirseniz oradan daha fazla oyuncuyu teşvik ederseniz çıkar. Altınordu ne yapıyor tamam bazı kulüplerin Altınordu kadar sabrı, vakti ve zamanı olmayabilir ama uğraşırsanız demek ki çıkıyor. Fakat burada işi engelleyen taraf bizim millet başta. Rekabeti yerli yabancı oyuncu genç tecrübeli oyuncu arasındaki rekabeti ortaya çıkarmadığımız, üst düzeye çıkarmadığımız sürece hiç birşey olmayacak. Sayı ne olur kademeli olarak düşmesi tamam ama bu düşmeyi sağlarken de bir taraftan yerli oyuncuların da işe daha fazla sahip çıkmasını, daha fazla çalışmasını sağlamak da gerekiyor mutlaka.

İNGİLTERE U – 17 VE U – 20 TAKIMLARI DÜNYA ŞAMPİYONU, U – 19 TAKIMI İSE AVRUPA ŞAMPİYONU OLDU GEÇEN SENE. A MİLLİ DÜZEYDE İSE BU YIL DÜNYA KUPASI’NDA 1966 YILINDAN SONRA EN BÜYÜK BAŞARILARINI YAKALADILAR. AMA LİGE BAKTIĞIMIZ ZAMAN TARİHİN EN YÜKSEK YABANCI OYUNCU ORANIYLA OYNUYORLAR. BU NOKTADA ALT YAPI KONUSUNDA ONLAR DOĞRU İŞLER YAPIYOR AMA SANIRIM BİZDE EKSİKLİKLER VAR.

  • Bazı değil, full eksik var. Yani şimdi 80 milyonluk ülkede yetenekli oyuncu olmama şansı var mı? Yok. Genç oyuncuların, çocukların algıları değişti. İlgileri değişti başka yöne kaydı ama bunlar mutlaka değiştirilebilir yani şöyle diyeyim değil tabiki. Biz tamamen işin eğitim tarafında hem takımların alt yapılarındaki eğitim hem de okullardaki eğitimle ilgili eğilip te, burayı düzeltmezsek buradan işe almaya başlamazsak olmaz. …. şunu yapıyoruz üst taraftaki o kaymak tabakadaki oyuncular hatta gençlerle ilgili süslemeleri yapıyoruz üst taraf iyi gözüküyor ama alt taraf bitik en aşağıdan başlamadığımız sürece hatta okullardan başlamadığımız sürece bu iş aşağıdan yukarıya yansımadığı sürece yamalarla gideceğiz değişen çok bir şey olmayacaktır.

YABANCI SINIRININ DEĞİŞMESİNİN GÜNDEME GELMESİYLE BİRLİKTE YERLİ OYUNCULARA TL ÜZERİNDEN ÖDEME YAPILMASI GEREKTİĞİ YÖNÜNDE BİR GÖRÜŞ HAKİM SOSYAL MEDYADA. BU KONU HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

  • İşte bak bahsettiğim şartların eşitliği meselesinden bir tanesi de bu. kulüplerin durumu önceden de vahimdi. şimdi avro ve doları kimse bahane etmesin. Zaten batık durumdaydık. TL ile ödeme konusunda yerli oyuncuyu bu konuda ikna edebilirsin, kulübün durumunu anlatırsın, şartlarını anlatırsın. Ama yabancıyı ikna edemezsin ki… Nerede kaldı o zaman eşitlik. Yapamıyorsun bu işte bahsettiğim bunun gibi birkaç tane böyle küçük küçük ya da daha büyük anlamda şartların eşit olması gerektiği düşüncesi var düşünsene oyuncu kabul edecek eee oyuncuyla anlaştığın kurun 6 ay sonraki kur farkını düşünsene yabancı bizi muhatap almıyor ki sıkıntı yaşadığı zaman UEFA’ya gidiyor parası tamamen garanti sözleşmesinde her şey yazıyor. Gole ekstra prim alır, şampiyonluğa ekstra prim alır asiste ekstra prim alır. Şimdi oraya her şeyi ekstra veriyorsunuz yerli oyuncuya geldi mi 'sen TL al' de, hiçbir haklarını da verme bu doğru değil. Bahsettiğim şartları eşitletyin ondan sonrasında kimse ağzını açmayacaktır zaten ya yerli yabancı konusunda Problemler aslında görünene değilde görünmeyene bakmak lazım.Yerli oyuncuya öyle veya böyle TL ile sözleşme konusunda ikna edebilirsiniz. Ama yabancıyı ne yapacaksınız? O zaman kulüpler de şunu yapacak sesini çıkarmayacak yabancı sınırı düşecek hani dolardan eurodan yüksek maliyetlerden şikayet ediyorlar ya o zaman onlar da itiraz ettiği işin bu tarafından bakıp ne kadar az yabancı oyuncu alırsak maliyelerimiz de o kadar düşer deyip onlar da o zaman bu işe evet diyecekler. Yabancı oyuncuların sayısına bak, ödedikleri paralara bak bir de performanslara bak şimdi sen Burak Yılmaz’ı şu anda TL almaya ikna edemezsin. E niye onunla aynı parayı alanlar, ona yakın parayı alan adamla performansı bir mi? Aynı olsa dahi kabul eder mi? Etmez bunun gibi birçok neden var. Yani ortada sadece yerli yabancı olarak bakmayın oyuncunun takım içindeki etkisi, performansı bunları da göz önünde bulundurmak lazım. Nasıl ki bizde savunma oyuncusu ile forvet oyuncusu arasındaki sözleşmedeki para çok fark ediyorsa yerli yabancı arasındaki para da eşitlik mutlaka performansa göre değişecektir.

BEDELLİ ASKERLİK UYGULAMASINDAN YARARLANACAK BİRÇOK FUTBOLCU VAR. DEVRE ARASINDA VE YAZ AYLARINDA GİTMELERİ GÜNDEMDEYDİ. TARİHLER BELLİ OLDU?

  • Milli Savunma Bakanlığı’nı ziyaret ettim. Milli Savunma Bakanı yardımcımız Şuay Alpay ile görüştük geçtiğimiz ay. Oradan ASAL komutanımız ile görüştük. Bakanlıktaki görüşmede durumu anlattık. Futbolcuların maç ve antrenman programlarının olduğunu. Bu süreçte oyuncunun askere alınması durumunda 21 gün idman yapmadığı için performansının tamamen biteceğini.
  • Diğer taraftan takımlar için de aynı durum var. Çoğu da takımlarında oynayan oyuncular. Maçlara çıkacak kadroların ve 11'lerin sorun yaşayabileceğini ilettik. Oynanan futbola ve takımların yarıştaki durumuna etki edebileceğini anlattık. Onlar da çok anlayışlı karşıladı. Sanırım buna göre düzenleme yapılacak, etkilenmeyecek şekilde. Bizim ricamız, devre arası kısa olacağı için sezon sonu oldu. Liglerin tarihleri değişiyor. Alt liglerin falan bitiş tarihine göre ayarlanır. Celp dönemleri zaten belli, Mayıs sonuna doğru alınmasının daha sağlıklı olacağını bildirdik. Onlar da anlayışla karşıladılar.