Türk polisi ve Türk askeri, Dünya Kupası'nda görev yapacak

Türk askeri
Türk askeri

Türkiye Milli Takımı olarak Dünya Kupası'na katılamasak da, bir parçamız Katar'da olacak. Türk polisi ve Türk askeri, Katar'da görev yapacak. Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Katar'da Dünya Kupası Kalkanı Harekatı kapsamında 6 ay süreyle görevlendirilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edildi.

20 Kasım 2022 ile 18 Aaralık 2022 tarihleri arasında Katar'da düzenlenecek Dünya Kupası'nın güvenliğinden Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türk Silahlı Kuvvetleri sorumlu olacak. 2 Mart'ta emniyet güçlerinin Katar'da görev alacağının açıklanmasının ardından dün de TSK'nin Katar'a gitmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda oylandı ve kabul edildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü, kaç kişilik kadroyla Katar'da görev yapacak? Türk polisi Katar'da nasıl bir görev yürütecek? Emir-komuta nasıl şekillenecek? Kaç özel harekatçı Katar'a gidecek?

Meclis komisyonunda milletvekillerine bilgi veren Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, 3 bin 251 polisin Katar’da geçici olarak görevlendirileceğini bildirmişti. Görevlendirilecek personelin tüm giderleri Katar tarafından karşılanacak. Türk personel sadece kendi amirlerinden emir alacak. İki ülke arasında imzalanan protokole göre 3 bin çevik kuvvet polisi, 100 özel harekat polisi, 50 bomba uzmanı ve 80 polis köpeği görevlendirilecek.

Haber Global'in haberine göre, Katar’da görev yapacak Emniyet Genel Müdürlüğü personelinin ilk bölümü geçen hafta Doha’ya ulaştı. EGM Güvenlik Daire Başkanı ve Türk Polis Görev Gücü Katar Genel Koordinatörü Cüneyt Ünal ekibe liderlik edecek.

Türk polisi, ağırlıklı olarak stadyumlar ve takımların konaklayacağı otellerin güvenliğinden sorumlu olacak. Dünya Kupası maçları 5 farklı şehirde ve 8 farklı stadyumda oynanacak. Katar hükümeti, Türk emniyet güçlerine günlük 80 dolar harcırah verilecek.

  • Turnuva boyunca, Türk polisi ve Türk askerinin de yanı sıra Toplumsal Olaylara Müdahale aracı olarak bilinen TOMA’lar da yer alacak. Türkiye-Katar arasındaki güvenlik iş birliği kapsamında, ana paydaş olarak Türk polisi yanında çeşitli Türk Savunma Sanayii ürünleri görev yapacak.