UEFA Euro 2024'ü Türkiye'ye vermemek için yeni bir kriter getirdi

UEFA, Euro 2024'ü Türkiye'ye vermemek için yeni bir kriter getirdi
UEFA, Euro 2024'ü Türkiye'ye vermemek için yeni bir kriter getirdi

UEFA, EURO 2024 adaylık sürecinde, tarihte ilk kez insan haklarına gösterilen saygının da kriterler arasında yer alacağını aday ülkeler Türkiye ve Almanya'ya bildirdi. Bu karar sonrası Türkiye üzerinde yeni bir algı operasyonu yapılarak sözde 'insan hakları yok' yalanıyla şampiyonanın Almanya'ya verileceği iddia edildi.

UEFA, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın düzenlenmesiyle ilgili flaş bir karar aldı.

UEFA'dan yapılan açıklamada, aday ülkelerin yerine getirmesi gereken kriterler arasında ilk kez insan haklarıyla ilgili madde koyulduğu ifade edildi.

Tezgah önceden kurulmuş

Çoğu Avrupa futbol kamuoyuna göre organizasyonun Türkiye'ye daha yakın olduğu değerlendiriliyordu. Bu yeni gelişme nedeniyle organizasyonun Türkiye'de sanki 'insan haklarına saygı yok' yalanıyla yeni bir algı operasyonu yapılarak şampiyonanın Almanya tarafından düzenleneceği iddia edildi.

Karar açıklandı algı operasyonu başladı

UEFA'nın bu flaş kararının ardından Skysports, Türkiye üzerinde olumsuz propagandaya başladı. İngiliz Skysports UEFA'nın yeni getirdiği kriter dolayısıyla Euro 2024'ün Almanya'ya verileceğini iddia etti.

Avrupa'nın önde gelen spor gazeteleri haberlerinde UEFA'nın belirttiği yeni kriterlerin Türkiye'nin işini zorlaştırdığı, OHAL nedeniyle de şampiyonanın Türkiye'ye verilmeyeceği savunuldu.

EURO 2016, Fransa'da OHAL altında yapıldı

Türkiye'ninde katıldığı EURO 2016 şampiyonası Fransa'da OHAL altında yapıldı. EURO 2016 başlamadan sadece birkaç ay önce, Fransa Cumhurbaşkanı'nın içinde bulunduğu statta, Almanya ve Fransa maçında 4 intihar bombacısı ortalığı kan gölüne çevirmişti. Ama hiçbir spor basını EURO 2016'nın Fransa'dan alınmasını konuşmadı.

EURO 2024'ün düzenleneceği yer Eylül 2018'de açıklanacak. Her iki ülkenin de başvuru dosyalarını 27 Nisan 2018'e kadar teslim etmesi gerekiyor.