Yabancı futbolcu kuralı değişti! İşte detaylar

Yabancı futbolcu kuralı değişti! İşte detaylar
Yabancı futbolcu kuralı değişti! İşte detaylar

2018-2019 sezonunun başlamasına yaklaşık bir buçuk ay kaldı. Heyecan başlamadan önce Türkiye Futbol Federasyonu yeni statüyü yayınlandı. İşte değişen yabancı kuralı...

2018-2019 futbol sezonu yaklaşık bir buçuk sonra başlayacak. Türkiye Futbol Federasyonu ligler başlamadan önce yenilenen statüler hakkında açıklama yaptı. Söz konusu statü değişikliklerinde önemli bir detay dikkatlerden kaçmadı. Yapılan değişiklikler ışığında Spor Toto 1. Lig’de yabancı futbolcu kuralı değişti.

Başkan açıkladı

Söz konusu gelişmeyle ilgili olarak Spor Toto 1. Lig Kulüpler Birliği ve Giresunspor Kulüp Başkanı Mustafa Bozbağ önemli bir açıklama yaptı.

Giresunspor Başkanı Mustafa Bozbağ önemli açıklamalarda bulundu.
Giresunspor Başkanı Mustafa Bozbağ önemli açıklamalarda bulundu.

Kural nasıl uygulanacak?

Bozbağ, yapılan girişimler neticesinde yabancı futbolcu uygulamasının değiştiğini vurguladı ve “Yaptığımız girişim olumlu sonuçlandı ve 21 kişilik maç kadrosu 18’e düştü. Yabancı kuralı 5 oyuncu sahada 1 oyuncu kulübede olarak yenilendi. VAR sistemi ise Play-Off maçlarında uygulanacak” dedi.

Türkiye Futbol Federasyonu’nun açıkladığı 2018-2019 sezonun statüsünde Var sistemiyle ilgili yer alan madde şu şekilde:

  • MADDE 12- VİDEO YARDIMCI HAKEM
  • Spor Toto 1. Lig Play Off müsabakalarında, Futbol Oyun Kuralları ve bu kurallara dahil edilen VAR Protokolüne uygun olarak çevrimiçi Video Yardımcı Hakem Sistemi kullanılacaktır.

"Futbolcu Uygunluğu" maddeleri ise söyle sıralandı:

  • MADDE 3 – A TAKIM LİSTESİNİN TFF’YE SUNULMASI
  • a) Kulüpler, sezonun ilk resmi müsabakasından 24 saat öncesine kadar A Takım Listesini
  • TFF’ye ibraz etmek zorundadır.
  • b) A Takım Listesi birinci transfer ve tescil dönemi içerisinde müsabakalardan 24 saat önce
  • kulüpler tarafından yukarıdaki koşullar dahilinde revize edilebilir.
  • MADDE 5 -MÜSABAKA İSİM LİSTESİ
  • a) 18 Kişilik müsabaka isim listesinde Türkiye A Milli Futbol Takımında oynama uygunluğuna ve yukarıdaki 2'nci maddenin b bendindeki şartlara sahip en az 12 futbolcu bulundurulması zorunludur. Sahada müsabakaya devam eden kadroda aynı anda Türkiye A Milli Futbol Takımında oynama uygunluğuna sahip olmayan en fazla 5 futbolcu bulundurulması koşulu ile Türkiye A Milli Futbol Takımında oynama uygunluğuna sahip olmayan en fazla 6 futbolcu müsabaka isim listesinde bulundurulabilir.
  • b) Müsabaka isim listesinde Türkiye A Milli Futbol Takımında oynama uygunluğuna ve yukarıdaki 2’nci maddenin b bendindeki şartlara sahip futbolculardan en az birinin kaleci olması zorunludur. Kulüpler tarafından bu şartlara uygun kalecinin müsabaka isim listesine yazılmaması halinde müsabaka isim listesinin 1 futbolcu eksik verilmesi zorunludur.