Dünya tarihine damgasını vurmuş 10 ödüllü haber fotoğrafı

Fotoğraflarla tarihe tanıklık etmek isterseniz listemize bir göz gezdirmelisiniz.

Tam 204 yıl önce ilk fotoğraf çekildiğinden beri kameraları elimizden bırakamadık. O günden itibaren fotoğraf hayatımızın her alanına girdi. Fakat milyarlarca fotoğraftan bazıları var ki görünce insanın adeta içine işliyor. Her sene dünyanın en iyi haber fotoğrafını seçen World Press Photo'nun 10 çarpıcı fotoğrafını sizler için derledik.
1957
Douglas Martin tarafından çekilen bu fotoğraf, ABD'de sadece beyaz öğrencilerin kayıtlı olduğu liseye ilk siyahi öğrenci olarak kayıt olan Dorothy Counts adlı kıza yapılan tacizleri bizlere gösteriyor. Aldığı tehditler yüzünden 4 gün sonra okuldan ayrılmak zorunda kalan Counts, aynı zamanda ailesiyle beraber yaşadığı eyaleti de terk etmek zorunda kalmıştır.
1957 Douglas Martin tarafından çekilen bu fotoğraf, ABD'de sadece beyaz öğrencilerin kayıtlı olduğu liseye ilk siyahi öğrenci olarak kayıt olan Dorothy Counts adlı kıza yapılan tacizleri bizlere gösteriyor. Aldığı tehditler yüzünden 4 gün sonra okuldan ayrılmak zorunda kalan Counts, aynı zamanda ailesiyle beraber yaşadığı eyaleti de terk etmek zorunda kalmıştır.
1960
Yasushi Nagao isimli fotoğrafçı Japon politikacının geleneksel samuray kılıcı ile suikaste uğrayıp yaşamını yitirmeden saniyeler önce kamerasının deklanşörüne basmıştı.
1960 Yasushi Nagao isimli fotoğrafçı Japon politikacının geleneksel samuray kılıcı ile suikaste uğrayıp yaşamını yitirmeden saniyeler önce kamerasının deklanşörüne basmıştı.
1965
Kyoichi Sawada'nın çektiği bu fotoğraf, dünyada Vietnam Savaşı karşıtı kamuoyu oluşturmada büyük rol oynamıştır. Bu fotoğraf ABD'nin bombardıman uçaklarından kaçmaya çalışan bir ailenin ölüm korkusunu çarpıcı bir biçimde kamuoyuna sunmuştur.
1965 Kyoichi Sawada'nın çektiği bu fotoğraf, dünyada Vietnam Savaşı karşıtı kamuoyu oluşturmada büyük rol oynamıştır. Bu fotoğraf ABD'nin bombardıman uçaklarından kaçmaya çalışan bir ailenin ölüm korkusunu çarpıcı bir biçimde kamuoyuna sunmuştur.
1975
ABD'de bir binada çıkan yangında itfaiyecilerin kurtarmayı kıl payı kaçırdığı 19 ve 2 yaşındaki iki çocuğun düşüş anını fotoğraflayan Stanley Forman, World Press Photo'nun sahibi oldu.
1975 ABD'de bir binada çıkan yangında itfaiyecilerin kurtarmayı kıl payı kaçırdığı 19 ve 2 yaşındaki iki çocuğun düşüş anını fotoğraflayan Stanley Forman, World Press Photo'nun sahibi oldu.
1980
İngiliz fotoğrafçı Mike Wells, kuraklıktan nüfusunun %20'sini kaybeden Uganda'da açlıkla mücadele eden bir çocuğun ve bir yardım gönüllüsünün ellerini çektiği bu fotoğrafla ödülü kazandı.
1980 İngiliz fotoğrafçı Mike Wells, kuraklıktan nüfusunun %20'sini kaybeden Uganda'da açlıkla mücadele eden bir çocuğun ve bir yardım gönüllüsünün ellerini çektiği bu fotoğrafla ödülü kazandı.
1989
ABD'li fotoğrafçı Charlie Cole'un çektiği, Çin'de çıkan olaylara müdahale etmek isteyen tankların önünde tek başına duran bu kişinin fotoğrafı tüm dünyada sembol haline geldi. Tankın önünde duran kişinin kimliği ve olaydan sonra bu kişiye ne olduğu gibi sorular hala gizemini korumakta.
1989 ABD'li fotoğrafçı Charlie Cole'un çektiği, Çin'de çıkan olaylara müdahale etmek isteyen tankların önünde tek başına duran bu kişinin fotoğrafı tüm dünyada sembol haline geldi. Tankın önünde duran kişinin kimliği ve olaydan sonra bu kişiye ne olduğu gibi sorular hala gizemini korumakta.
1994
Günümüzün başarılı savaş fotoğrafçılarından birisi olarak kabul edilen ve hakkında “War Photographer” isimli bir belgesel de yapılmış olan James Nachtwey, Ruanda iç savaşında çektiği bu fotoğrafla World Press Photo'unun sahibi oldu.
1994 Günümüzün başarılı savaş fotoğrafçılarından birisi olarak kabul edilen ve hakkında “War Photographer” isimli bir belgesel de yapılmış olan James Nachtwey, Ruanda iç savaşında çektiği bu fotoğrafla World Press Photo'unun sahibi oldu.
2005
Kanadalı fotoğrafçı Finbarr O'Reilly, Nijer'de bir acil yardım merkezinde çektiği bu fotoğrafla yılın ödülünü almaya hak kazandı.
2005 Kanadalı fotoğrafçı Finbarr O'Reilly, Nijer'de bir acil yardım merkezinde çektiği bu fotoğrafla yılın ödülünü almaya hak kazandı.
2012
İsveçli fotoğrafçı Paul Hansen İsrail'in Gazze'ye yaptığı hava saldırısı sonucunda ölen 2 bebeğin cenazesinde çektiği bu kare uzun süre gündemden düşmemişti.
2012 İsveçli fotoğrafçı Paul Hansen İsrail'in Gazze'ye yaptığı hava saldırısı sonucunda ölen 2 bebeğin cenazesinde çektiği bu kare uzun süre gündemden düşmemişti.
2016
Avusturyalı fotoğrafçı Warren Richardson'ın çektiği Sırbistan- Macaristan sınırında tel örgüleri aşmaya çalışan mülteciler fotoğrafı 2016'nın en iyisi seçildi. 

Kaynak: World Press Photo
2016 Avusturyalı fotoğrafçı Warren Richardson'ın çektiği Sırbistan- Macaristan sınırında tel örgüleri aşmaya çalışan mülteciler fotoğrafı 2016'nın en iyisi seçildi. Kaynak: World Press Photo
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >