Yüzlerce canlının aynı anda barınabildiği Gediz Deltası 📍

Yüzlerce canlının aynı anda barınabildiği Gediz Deltası 📍

Dünya üzerinde Önemli Doğa Alanı ve Önemli Kuş Alanı olarak bilinen Gediz Deltası, flamingoların dünya nüfusunun yaklaşık yüzde onuna ev sahipliği yapıyor.

Yaklaşık 40 bin hektarlık alanda aralarında flamingoların da olduğu, 300 farklı türde 60 bin kuş yaşamının kaydedildiği bir diğer ismiyle kuş cenneti, kuş biyoçeşitliliğinin en fazla olduğu alanlardan ve Doğu Akdeniz'in en büyük deltalarından biri olarak biliniyor.

Akdeniz Havzası'ndaki en geniş sulak alanlardan biri olan Gediz Deltası, İzmir Körfezi'nin kıyısında ve Gediz Nehri'nin denizle buluştuğu noktada oluşan geniş bir sulak alan sistemi. Tatlı, tuzlu ve acı su ekosistemlerini içeren deltanın çayırları da küçükbaş ve büyükbaş hayvanların yetiştirilmesi için mera olarak kullanılıyor.

UNESCO Dünya Doğa Mirası adayı Gediz Deltası'ndaki Kuş Cenneti, nesli tehlike altına girmeye yakın olan tepeli pelikan ile nesli tehlike altında olan Akdeniz foku ve caretta caretta deniz kaplumbağasının birlikte yaşadığı nadir alanlardan biri.

Harika kuş ve flamingo sürüsü manzaralarına şahit olabileceğiniz Gediz Deltası'na düzenlenen Flamingo Yolu tekne ve otobüs turları ile uzmanlar eşliğinde bir buçuk saat süren bir yolculuk yapabilir, bir arada yaşayan çok sayıda canlı türünü seyredebilir ve sazlıklardan kıyı bataklıklarına, tuzcul çayırlardan tuz tavalarına kadar pek çok farklı yaşam alanındaki kuş çeşitliliğini gözlemleyebilirsiniz.

Harika fotoğraflar için @cihangirzeybek' e teşekkür ederiz. 🧡