İlk çağlardan bugüne sessizce varlığını sürdüren, konuşan çizgi sanatı: İllüstrasyon

İllüstrasyon, resim sanatının doğada benzeri görülmeyecek ve belli bir kurgu doğrultusunda resmedilmesidir. İlk insanların mağara resimlerinden bugüne kadar gelen bu sanat dalıyla her gün iç içe yaşıyor fakat hakkında pek az şey biliyoruz.

İllüstrasyonun gelişimini, antik çağlarda mağaralara çizilen resimlerle başlatabiliriz. Daha sonra savaşlarda komutanların haberleşme aracı olarak kullandığı fakat ilerleyen dönemlerde resim ve grafiğin bir kolu olarak sanatçılar tarafından sahiplenildiğini söyleyebiliriz.

İllüstrasyona bugünkü kimliğini kazandıran başlıca kişiler arasında en önemli isim Arts and Crafts hareketinin öncüsü İngiliz William Morris iken Türkiye'de İhap Hulusi Görey'dir. Peki bu kadar uzun serüveni olan ve çizgilerle sadece güzeli değil aynı zamanda bir şeyler anlatmayı amaçlayan bu sanat dalı neye benzer ve bunların kurucuları kimlerdir birkaç örnekle bakalım.

İhap Hulusi Görey

                                    
                                    
                                    Türk grafik sanatının kurucu ismi olarak sayılır. Türk markalar için pek çok eser yapmıştır.
İhap Hulusi Görey Türk grafik sanatının kurucu ismi olarak sayılır. Türk markalar için pek çok eser yapmıştır.
William Morris

                                    
                                    
                                    İngiliz şair, desinatör, yazar, ressam. Morris aynı zamanda mobilya, kumaş, vitray, duvar kağıdı tasarımlarıyla Sanatlar ve Zanaatkarlar (Arts and Crafts hareketi) akımına öncü olmuş bir endüstri tasarımcısı, el sanatçısı, desinatördür.
William Morris İngiliz şair, desinatör, yazar, ressam. Morris aynı zamanda mobilya, kumaş, vitray, duvar kağıdı tasarımlarıyla Sanatlar ve Zanaatkarlar (Arts and Crafts hareketi) akımına öncü olmuş bir endüstri tasarımcısı, el sanatçısı, desinatördür.
Arthur Rackham

                                    
                                    
                                    12 çocuklu bir ailenin üyesi olarak dünyaya gelen Arthur, İngiliz tarihinin ünlü kitap ressamlarındandır.
Arthur Rackham 12 çocuklu bir ailenin üyesi olarak dünyaya gelen Arthur, İngiliz tarihinin ünlü kitap ressamlarındandır.
Aubrey Beardsley

                                    
                                    
                                    Daha çok kadın-erkek ilişkileri üzerine çizim yapan İngiliz illüstratör, kendinde sonraki sanatçılar üzerinde de etkili olmuştur. Beardsley aynı zamanda yazardır.
Aubrey Beardsley Daha çok kadın-erkek ilişkileri üzerine çizim yapan İngiliz illüstratör, kendinde sonraki sanatçılar üzerinde de etkili olmuştur. Beardsley aynı zamanda yazardır.
Beatrix Potter

                                    
                                    
                                    Hayvanlara yer verdiği çocuk kitaplarıyla tanınan Potter, sadece illüstratör değil aynı zamanda doğa bilimci ve çevreciydi.
Beatrix Potter Hayvanlara yer verdiği çocuk kitaplarıyla tanınan Potter, sadece illüstratör değil aynı zamanda doğa bilimci ve çevreciydi.
Walter Crane

                                    
                                    
                                    Döneminde çok sevilen çocuk kitabı illüstrasyonlarını yapan sanatçılardan biriydi. Yağlıboya tabloları yapmış olsa da ona şöhreti getiren illüstrasyonlarıdır.
Walter Crane Döneminde çok sevilen çocuk kitabı illüstrasyonlarını yapan sanatçılardan biriydi. Yağlıboya tabloları yapmış olsa da ona şöhreti getiren illüstrasyonlarıdır.
Gustave Dore

                                    
                                    
                                    Genelde ahşap ve çelik oyma baskı resimler üzerinde çalışan Dore, Fransa ve İngiltere'de basılan pek çok kitabı resimlendirmiştir.
Gustave Dore Genelde ahşap ve çelik oyma baskı resimler üzerinde çalışan Dore, Fransa ve İngiltere'de basılan pek çok kitabı resimlendirmiştir.
Honore Daumier

                                    
                                    
                                    Fransa'da daha çok eleştirel çalışmalarda bulunan sanatçı, çalışkanlığıyla da ün salmıştır.
Honore Daumier Fransa'da daha çok eleştirel çalışmalarda bulunan sanatçı, çalışkanlığıyla da ün salmıştır.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >