Aman dikkat: Ağustos geliyor, sıcaklar artıyor

Ağustos ayının gelmesiyle birlikte sıcaklığın artması bekleniyor.
Ağustos ayının gelmesiyle birlikte sıcaklığın artması bekleniyor.

Ağustos ayının gelmesiyle birlikte sıcaklık ve nem oranlarının artması bekleniyor. Özellikle İstanbul için hava sıcaklığının 35 derecenin üzerine çıkacağı belirtildi. Yurt genelindeyse yüksek nem nedeniyle sıcaklık daha çok hissedilmeye başlanacak.

Sıcak hava dalgası Türkiye'de etkili olacak. Nemin artmasıyla birlikte sıcaklık daha fazla hissedilecek. Bu nedenle sıcaklığın en çok hissedildiği saatlerde güneş altında kalmamak gerekiyor.

Nemli hava geliyor

CNN TÜRK Meteoroloji Editörü Bünyamin Sürmeli, sıcak hava dalgalarının peş peşe geleceğini, nemin ve sıcaklığı artışıyla da havanın bunaltacağını söyledi. Sürmeli, ''Sıcaklık Avrupa'daki kadar değil ama oradan gelen bir dalga var. Bu da bizdeki sıcaklıkları biraz yukarıya taşıyacak. Akdeniz üzerinden geldiği için nem de çok düşük değil. Genellikle sıcak sistemler geldiğinde nem biraz aşağıya iner. Basra Körfezi'nden gelen sıcak hava, kara üzerinden çölü dolaşır, Güneydoğu'dan giriş yapar'' dedi.

Serinlemek isteyenler alternatif yöntemler buluyor
Serinlemek isteyenler alternatif yöntemler buluyor

'39 dereceyi ölçebiliriz'

Sürmeli, ''Ege'ye, Akdeniz'e geldiğinde sürekli kara üzerinde kurur ve kup kuru bir hava, kuru bir sıcak oluşturur. Ama bu sefer Afrika'dan Avrupa'ya çıkıp oradan bize doğru geliyor. Nem alarak ilerliyor. O nedenle bize de nemli bir hava geliyor. Bir miktar enerjisini kaybetmiş durumda ama taşıdığı nemle o kaybettiği enerjiyi telafi ediyor. En düşük olduğu Ege'de yüzde 25-30'larda nem var. Akdeniz'de yüzde 50-55'lerde, Marmara'da yüzde 55-60'lar civarında. Zaten bunun üzerine 3 derece ekleseniz bunaltıcı bir havaya geliyor.

Kıyı ve Güney Ege, bugün için 38 hatta 39 dereceyi ölçme ihtimali var. 25-30'lardaki nem hissedilen değeri çok yukarıya taşımıyor ama sert bir rüzgar da yok. O nedenle rahatlatmıyor. Hissedilen sıcaklık ve gerçek sıcaklık aynı'' ifadelerini kullandı.

Sıcak hava nemle birlikte bunaltıyor
Sıcak hava nemle birlikte bunaltıyor

Ağustos sıcak geçecek

Batı Akdeniz ve Antalya'da yüzde 50-55'lerdeki nem, üzerine eklenen 35 derecelik sıcaklıkla değerleri 40 dereceye taşıyor. Güneydoğu zaten Basra Körfezi'nden gelen sıcak havanın tam girişinde bulunduğu için sıcaklıklar sıklıkla 40 derecelere çıkabiliyor. İstanbul biraz bunalacak. 30 dereceyi aşmasını bekliyoruz. Yüzde 50-55'lerdeki nemle beraber hissedilen değerler 35'in de üzerine çıkmaya başlıyor.

Yarın 1-2 derecelik azalış var ama çarşamba tekrar çıkıyor. Arkasından 1-2 derecelik azalış, sonra tekrar çıkıyor. Böyle dalga dalga gidiyoruz. Ağustosun ilk günlerinde birkaç dalga sıcak var. Hem Afrika üzerinden hem Basra Körfezi üzerinden gelecek. Dolayısı ile ağustosu bayağı bir sıcak geçireceğiz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >