Aman dikkat: Sivrisinekler kan grubuna göre geliyor

Sivrisineklerin favori kan grubu olduğu belirlendi.
Sivrisineklerin favori kan grubu olduğu belirlendi.

Yapılan bir araştırmaya göre sivrisineklerin kan grubu 0 olan kişileri ısırma ihtimali, A olanları ısırma ihtimalinden iki kat daha yüksek. Araştırmacılar, sivrisineklerin 0 grubunu daha lezzetli bulduğunu belirtti. Ayrıca, sinekleri en çok çeken renklerin siyah ve kırmızı olduğu belirlendi.

Özellikle yaz aylarında sivrisinekler tarafından çok fazla rahatsız ediliriz. 'Neden hep bana geliyorlar?' sorusunu ise sürekli sorarız. Eğer kan grubunuz sıfırsa sineklerin direk hedefi haline geliyor olabilirsiniz.

Araştırmalar sineklerin favori kan grubunu ortaya koydu

Yapılan bir araştırmaya göre, sivrisineklerin kan grubu 0 olan kişileri ısırma ihtimali, kan grubu A olanları ısırma ihtimalinden iki kat daha yüksek. Araştırmacılar, sivrisineklerin 0 grubu kanı daha lezzetli bulduğunu belirtiyor. Sivrisinekler, kişinin hangi kan grubundan olduğunu ise, insan vücudunun salgıladığı bazı maddeler aracılığıyla tespit ediyor.

Sivrisinekler kan grubu 'o' olan insanlara daha çok yöneliyor
Sivrisinekler kan grubu 'o' olan insanlara daha çok yöneliyor


Siyah ve kırmızı renk tehlikeli

Nefes verirken atılan karbondioksit ve terdeki laktik asit gibi maddeler, sivrisineklerin avını daha kolay bulmasına yardımcı oluyor. Bu yüzden, eğer koşuyorsanız ya da egzersiz yapıyorsanız, daha hızlı nefes aldığınız ve terlediğiniz için ısırılma riskiniz daha yüksek. Araştırmalar, fiziksel aktivitenin ısırılma riskini yüzde 50 oranında artırdığını ortaya koyuyor. Koyu renk elbise giyenlerin, açık renk giyenlere oranla, sivrisinekleri daha çok cezbettiğini belirtiyor. Sivrisinekleri en çok çeken iki renk siyah ve kırmızı. En az çeken renk ise sarı.

Hamileler daha çok maruz kalıyor

Hamilelerin sivrisinek ısırığına maruz kalma riski de hamile olmayan kadınlarla karşılaştırıldığında daha yüksek.

Araştırmacılara göre, gebeliğin son safhalarında olan kadınların nefes verme oranı yüzde 21 artıyor ve nefesteki nem ve karbondioksit sivrisinekleri çekiyor.

Hamileler sivrisineklerin ısırmasına daha fazla maruz kalıyor
Hamileler sivrisineklerin ısırmasına daha fazla maruz kalıyor

Sivrisineklerden korunmanın yolları

Ufak tüyolarla sivrisinek saldırılarına maruz kalmadan güzel yaz akşamlarının tadını çıkarabilirsiniz.

  • 1. Odaya taze fesleğen alın.
  • 2. Koyu renk elbise giymeyin.
  • 3. İçinde sirke bulunan bir bardağı pencerenin yanına koyun. Güçlü kokusu sinekleri yaklaştırmayacak ve içeri sokmayacaktır.
  • 4. Kokusu rahatsız etmeyecekse sarımsak ya da soğanı ikiye bölüp başucunuza koyarak da sineklerden korunabilirsiniz.
  • 5. Her gün bolca C vitamini tüketin. C vitamini suda eriyebilen bir vitamin olduğundan vücudunuzda birikmez, fazla terlemeyi önler, sivrisinekler de bundan nefret ederler.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >