Atlara yapılan zulüm meclis tarafından incelenmeye alınıyor

Ülkemizde özellik turistik bölgelerde fayton keyfi seyahat aracı olarak tercih ediliyor.
Ülkemizde özellik turistik bölgelerde fayton keyfi seyahat aracı olarak tercih ediliyor.

Özellikle turistik bölgelerde keyfi ulaşım ve nostalji açısından değer taşıdığı için kullanılan faytonlar toplum tarafından büyük eleştirilerin odağı haline geldi.

İlk olarak Kuşadası Belediyesi'nin kullanımını yasakladığı faytonlar, şimdi de TBMM'nin gündeminde.

TBMM Hayvan Haklarını Araştırma Komisyonu atlara gerekli bakımı yapmayan faytoncularla ilgili inceleme başlattı. Seçimden sonra rapor hazırlanacak.


Özellikle turistik bölgelerde gezi için kullanılan faytonlara koşulan atlar, bakımsızlık, kazalar, kötü muamele ve kötü yaşam koşulları nedeni ile telef oluyor. Bu konuya dikkat çekmek için verilen çabaların ilk somut örneğini geçtiğimiz ay Kuşadası Belediyesi oluşturdu.

  • Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel her ne kadar turistler tarafından tercih edilse de daha fazla hayvanlara yapılan bu işkenceye devam etmelerinin anlamsız olduğunu belirterek, tartışmaların odağındaki şehir için fayton faaliyetlerinin durdurulduğunu açıkladı.

Aynı zamanda faytoncuların da mağdur olmaması için gerekli çalışmalar yapıldığını bildiren Günel, yaptığı bu davranışla konunun ülke gündemine taşınmasına vesile oldu. Nitekim bunun akabinde Adana, Adalar ve Antalya'da devam eden mevcut fayton faaliyetleri konusu tartışılmak üzere belediye meclislerine taşındı.

Sivil toplum kuruşları ve hayvan hakları savunucuları fayton hizmeti adı altında atlara yapılan işkence ve eziyetlerden belediyelere tepki gösteriyorlar.
Sivil toplum kuruşları ve hayvan hakları savunucuları fayton hizmeti adı altında atlara yapılan işkence ve eziyetlerden belediyelere tepki gösteriyorlar.

Fayton meselesi seçimin ardından TBMM'nin gündemine geliyor

TBMM, fayton çeken atlar için devreye giriyor. TBMM Hayvan Hakları Komisyonu, hayvanseverlerin tepkilerini toplayan faytonculuk mesleğini, faytonlarda kullanılan atların yaşam ortamı ve çalışma saatlerini yerinde incelemek amacıyla Büyükada, Heybeliada ve Burgazada'ya gidecek. Komisyon üyeleri ticari amaçlı kullanılan atların durumunu yerinde gözlemleyecek ve faytoncularla görüşmeler yapacak.

Taraflar TBMM'de dinlendi

Konuya ilişkin açıklama TBMMHayvanHaklarıKomisyonu BaşkanıMustafaYel'den geldi. Akşam gazetesine özel değerlendirmelerde bulunan Yel, komisyonun dinlemeleri tamamladığını, çalışmaları yerinde gözlem ziyaretlerine ayıracaklarını açıkladı. Yel şunları söyledi:

  • Bundan sonra AdaletBakanımız, İçişleri Bakanımız, Çevre ve Şehircilik Bakanımız ile Tarım ve Orman Bakanımız ile görüşme gerçekleştireceğiz. 23 Haziran'daki İstanbul seçiminden sonra konuyla ilgili rapor yazımına başlarız.'

Adalar'da inceleme başlatılıyor

Fayton seyahati denilince akla ilk gelen bölgelerden birisi Adalar oluyor. Ulaşım araçlarının normalden az olduğu Adalar'da turistler genellikle fayton kullanmayı tercih ediyor. Bu yüzden atlara yapılan eziyetlerin ve işkencelerin en çok duyulduğu yer yine Adalar oluyordu. Bu doğrultuda Meclis'te oluşturulacak komisyon ilk olarak Adalar'da inceleme başlatacağını belirtti.

  • Mustafa Yel şunları söyledi: 'Gözlemlerde bulunmak üzere ziyaretlerimiz olacak. Özellikle İstanbul Adalar'da faytonlarla ilgili sıkıntılar var. Kamuoyuna da bu sıkıntıların çerçevesi yansımıştı. Biz de Komisyon üyeleri olarak sorunun kaynağı ve alternatiflerin neler olabileceğini kendi gözlerimizle görmek üzere Adalar'a gideceğiz. Ayrıca barınaklara giderek, örnekleri yerinde inceleyeceğiz.'

İzmir'in en turistik bölgelerinde fayton seyahati yapılıyor.
İzmir'in en turistik bölgelerinde fayton seyahati yapılıyor.

Tunç Soyer de İzmir'de faytonların kullanılmayacağını duyurdu

Fayton atları artık özgür. HAYTAP İzmir İl Temsilcisi Esin Önder, HAYTAP Basın Sözcüsü Şule Baylan ve Meral Örüç bugün İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Tunç Soyer ile hayvan hakları ile ilgili bir görüşme yaptı.

Yapılan görüşme sonrası Soyer, HAYTAP üyelerine fayton atlarının kurtarılıp Sasalı Doğal Yaşam Parkı'nda özgür bir hayat süreceğinin ve faytonların yerini akülü araçların alacağının sözünü verdi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >