Bir devrin sonu: "Spider-Man 'Marvel aleminden' çıkıyor!"

Spider-Man.

● Marvel evrenindeki değişim rüzgarları, varlığını hız kazanarak sürdürüyor. Hangi yapım Marvel'da devam edecek, hangi yapım evrenden çıkacak gibi bilinmezlikler seri hayranlarının yeni gündemi konumuna ulaştı.

● Disney ve Sony arasında Spider-Man'in kullanım hakları konusunda yapılan anlaşma, Hollywood'dan yansıyan gelişmelere göre neredeyse durma aşamasına geldi.

● Dünya genelinde milyonlarca farklı hayrana sahip durumdaki Spider-Man, yakın zamanda MCU'dan farklı bir evrende karşımıza çıkabilir.

Mahallemizin en sevilen süper kahramanı titriyle Marvel alemininözel üyeleri arasında değerlendirilen Spider-Man, çok sayıda farklı özelliğiyle dünyanın en çok hayrana sahip kurgusal karakterlerinden biri konumunda. Spider-Man şimdi de, yaptığı ve başarıyla sonuçlanan anlaşmanın bitirilmesiyle gündeme gelmiş durumda. Sürecin başlangıcına gidildiğinde Spider-Man MCU ortaklığı gibi meselelerin temelinde küçük-büyük hesapların olduğunu söyleyebiliriz.

Spider-Man, dünya genelinde çok sayıda insana da 'kostüm ilhamı' olmayı başarmıştı. :)
Spider-Man, dünya genelinde çok sayıda insana da 'kostüm ilhamı' olmayı başarmıştı. :)

1990'lı yıllar boyunca maddi anlamda büyük zorluklar yaşayan çizgi roman yayıncıları, o dönemi birçok farklı karakterin film haklarını satarak atlatmayı başarmıştı. Marvel'a ait hale gelen karakterler, uzun yıllar boyunca farklı yapımcılara ait olduktan sonra yeniden MCU bünyesinde toplanmıştı. Yaşanan son gelişmeler, Marvel'in beyazperdedeki gücünde azalmalar meydana getirecek demek mümkün. Disney, Fox’un satın alınmasıyla birlikte X-Men ve Fantastic Four gibi büyük hayran kitlesine sahip yapımları da bünyesine katmayı başarmıştı. Böylece hiçbir büyük Marvel kahramanı stüdyo çatısının dışında kalmamıştı.

Marvel Sinematik Evreni, Spider-Man ile büyük gişe istatistikleri elde etti.
Marvel Sinematik Evreni, Spider-Man ile büyük gişe istatistikleri elde etti.

Marvel için Spider-Man dönemi kapanıyor!

Disney ve Sony, Spider-Man karakterinin hak paylaşımı konusunda büyük bir anlaşmazlığa düştü. Anlaşmazlık neticesinde varılan karara göre Marvel Studios bundan böyle Spider-Man filmi çekemeyecek. Bu durum, Sony tüm zamanların en çok kazanan Spider-Man yapımı haline gelen Spider-Man: Far From Home’un tekrar gösterime girmesinin ardından ortaya çıktı. 1 milyar doları deviren filmde yapımcı hakları nedeniyle anlaşmazlık çıktı. Bir Sony temsilcisi, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada sorunun basitçe yapımcı hakları olduğuna inandıklarını ve görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Ayrıca Kevin Feige’nin diğer Spider-Man merkezli filmlere yardımcı olduğu ancak isminin geçmediği de belirtildi.

Spider-Man: Far From Home, son dönemlerin en çok izlenen filmleri arasında yer alıyor.
Spider-Man: Far From Home, son dönemlerin en çok izlenen filmleri arasında yer alıyor.

Disney, Sony'nin verdiği paydan fazlasını istedi!

Bu konu özelinde dikkat edilebilecek temel nokta, hemen herkesin tahmin edebileceği üzere para. Disney,Spider-Man: Homecoming ve Spider-Man: Far From Home filmlerinden çok küçük bir pay alsa da karakteri kendi filmlerinde kullanma hakkı almıştı. Disney şimdi solo Spider-Man filmlerinde kazancın yarı yarıya paylaşılması teklifini sundu ancak Sony bu öneriye karşılık dahi vermedi. Gelen haberlere göre Spider-Man için iki yeni film geliştirme aşamasında ve her iki filmde de yönetmen Jon Watts ile Spider-Man'i canlandıran Tom Holland yer alacak.

Marvel, onlarca karakteriyle dünyanın en geniş sanat organizasyonları arasında değerlendiriliyor.
Marvel, onlarca karakteriyle dünyanın en geniş sanat organizasyonları arasında değerlendiriliyor.

Spider-Man, Marvel Sinematik Evreni'nde elde ettiği başarıyı Sony'e de yansıtmış durumda. Japon şirketin elinden çıkan Venom ve Spider-Man: Into the Spider-Verse gibi yapımlar, büyük başarı yakaladı ve her iki yapım da devam filmleriyle kullanıcılarının karşısına çıkmaya devam edecek. İddialara göre Disney ve Marvel, bu filmlerde birbirlerine yardımcı olarak ortaklığı daha da büyük hale getirmeyi planlıyordu. Sonuç olarak Disney, Sony’nin vermek istediği paydan fazlasını istedi.

Örümcek Adam'ın oluşturduğu 'rekabet dalgası' farklı serilere sıçrayacak mı, zaman gösterecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >