Canan Karatay: Bol bol pastırma yiyin

Kayseri Kitap Fuarı'na katılan Karatay, pastırma yememiz gerektiğini söyledi.
Kayseri Kitap Fuarı'na katılan Karatay, pastırma yememiz gerektiğini söyledi.

Sağlık hakkında yaptığı yorumlar ve önerilerle sık sık gündem olan İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, Kayseri Kitap Fuarı'na konuşmacı olarak katıldı. Sağlık ve beslenme üzerine önerilerde bulunan Karatay, ''Pastırmayı gönül rahatlığı ile yiyebilirsiniz. Hiçbir zararı yoktur. Ama doğal olanını yiyeceksiniz. Hakiki Kayseri pastırmasının hiçbir zararı olmaz" dedi.

Bu yıl 2. si düzenlenen Kayseri Kitap Fuarı'na bir çok ünlü isim katıldı. İsimlerin arasında televizyon ekranlarında, yazdığı beslenme ve sağlık kitaplarından tanıdığımız Canan Karatay da vardı.

Canan Karatay, Kayseri şehri ile özdeşleşen sucuk ve pastırmanın faydalarından bahsetti.
Canan Karatay, Kayseri şehri ile özdeşleşen sucuk ve pastırmanın faydalarından bahsetti.

Ekmek ve şekere olan katı tutumuyla bilinen, sürekli insanlara, bu besinleri yememeleri için sert açıklamalarda bulunan ünlü doktor, bu sefer 'yiyin' dedi. Pastırmanın her halinin sağlıklı olduğunu, ister yumurta ile ister çiğ isterseniz çemensiz yiyebileceğimizi öğütleyen Karatay, '' Parası olan bol bol yesin, imkanı olmayana da yiyin diyemem çünkü çok pahalı'' şeklinde konuştu.

Karatay: Pastırmayı her haliyle tüketebilirsiniz.
Karatay: Pastırmayı her haliyle tüketebilirsiniz.

Kayseri'de bulunması sebebiyle sucuk ve pastırma gibi et ürünlerine değinmeden edemedi. Doğal olan pastırmanın insan vücudunun ihtiyaç duyduğu protein ve yağı dengeli biçimde barındırdığını belirten Karatay, kesesi müsait olan için pastırmanın bol bol tüketilmesini önerdi. Karatay, şunları söyledi:

  • "Birkaç yıldır pastırmaya nitrat katıldığını duydum, çok üzüldüm. Lütfen geleneklerimizden çok uzaklaşmayalım. Bin 500 kazanacağımıza, 500 kazanalım. Eti ihtiyacı olduğu ısıda kurutarak yiyelim. Yapılışını hızlandırmayalım, aç gözlülük yapmayalım.'' dedi.

Ünlü doktor, işlenmemiş tuzların ömrü uzattığını söyledi.
Ünlü doktor, işlenmemiş tuzların ömrü uzattığını söyledi.

Tuz ömrü uzatır

İnsan vücudunun yüzde 60'ının su olduğunu da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Canan Karatay, "Kristal kaya tuzu faydalıdır. Ülkemizde çok güzel kaya tuzu mağaraları var. İşlenmemiş, rafine olmamış kaya tuzu sağlıklıdır. İşlenmemiş tuz 84 mineral taşır. Vücudumuzun yüzde 60'ı sudur. Bu su, tuzlu sudur. Sizin bildiğiniz çeşme suyu değildir. Tuz ömrü uzatır, güç ve kuvvet verir. Hayvanlara da kaya tuzu yalatırlar. Tuzu yiyin dediğimizde kıyameti kopartıyorlar. Dağlarda yetişen çamlar, zeytin ağaçları kaya tuzu ile beslenir. Yurt dışında tuz mağaralarında hastalar tedavi edilir. Tuz oda havasını temizler" dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >