Cem Yılmaz'a 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'

Cem Yılmaz
Cem Yılmaz

Türkiye'nin sinemadaki değerli pencerelerinden biri haline gelen Antalya Uluslararası Antalya Film Festivali, 29 Eylül- 5 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek. Festival, 55 filmlik programla 55'inci kez sinemaseverle buluşmaya hazırlanıyor.

Festival kapsamında dünyaca bilinen Türk yönetmen Ferzan Özpetek ile oyuncu, yönetmen, senaryo yazarı olarak sinemada 20'nci yılını kutlayan Cem Yılmaz'a Yaşam Boyu Başarı Ödülü verilecek. Festivalin açılışı, İranlı yönetmen Asghar Farhadi'nin de katılacağı Everybody Knows /Herkes Biliyor filminin Türkiye prömiyeriyle başlayacak. Bu yılki Onur Ödülleri ise Macaristanlı usta yönetmen Bela Tarr, Itır Esen ve Ömer Vargı'ya verilecek.

Antalya Filmler şehri olacak

Belediye hizmet binasında düzenlenen basın toplantısıyla festival hakkında gazetecilere bilgi verildi. Basın toplantısına Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz, festivalin Artistik Direktörü Mike Downey, Genel Sanat Yönetmeni Mirsad Purivatra, Antalya Film Forum Direktörü Zeynep Atakan, Başkan Danışmanı Abdurrahman Çelik katıldı. Başkan Menderes Türel, tatlı bir heyecan içerisinde olduklarını söyledi. Bir yandan Piyano Festivali'ni düzenlediklerini dile getiren Türel, bir yandan da film festivaline hazırlandıklarını kaydetti. Türel, "Festivalin çıtasını her yıl yukarıya çıkarıyoruz. Kentimizin fiziksel değişiminin yanında kültürel ve sanatsal değişimini önemsiyorum. Festivali her yıl daha donanımlı düzenlemenin haklı gururunu yaşıyoruz. Sinema ile dolu dolu geçecek bir hafta yaşayacağız" dedi.

Festival İranlı yönetmen Asgfar Farhadi'nin filmiyle açılıyor.

İranlı yönetmen Asgfar Farhadi'nin konuklar arasında yer alacağını ve açılış filmi ile Farhadi'nin seyircileri selamlayacağını belirtildi.

Festival Everybody Knows /Herkes Biliyor filminin Türkiye prömiyeriyle başlayacak.

Başrolünde dünyaca ünlü kadın oyuncu Penelope Cruz'un yer aldığı film, Cannes'da da açılış filmi olarak gösterilmişti.

Festivale 26 ülkeden 84 başvuru olduğunu aktardı. Türel, yeni eklenen Türkiye Panoraması'nın bir ilk olacağını söyledi. Antalya Film Forum'un destek verdiği genç sinemacıların ulusal sinemaya yeni filmler kazandırmaya başladığını belirten Türel, "Bu filmler festivalde Türkiye Panoraması bölümünde gösterilecek. Küresel kültür içinde, bize ait, bizim olan yerel hikâyeleri, dünya sinema endüstrisi ile buluşturabilmenin yolu hiç şüphesiz ki yeni nesil sinemacılarımızı uluslararası dünya ile buluşturabilmekten geçiyor. Festivalimizin uluslararası vizyonunu da işte bu yönde geliştirmeye çaba gösterdik ve meyvelerini de almaya başladık" diye konuştu.

Kortej bu sene de yapılacak

Türel, Uluslararası Antalya Film Festivali'nin adıyla özdeşleşmiş bir etkinlik olan geleneksel kortejin, bu yıl da yerli yabancı konuklarını Antalya halkıyla buluşturacaklarını söyledi. Türel, Cam Piramit önünden başlayacak 6 kilometrelik kortejde festivalle yaşıt klasik otomobiller, sinemanın ünlü isimlerini halkla buluşturacağını anlattı.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >