En kötüden en iyiye 'Dahi' yönetmen Quentin Tarantino'nun filmleri

Yönetmen Quentin Tarantino
Yönetmen Quentin Tarantino

● Usta yönetmen Quentin Tarantino dünya prömiyerini 72. Cannes Film Festivali'nde yaptığı yeni filmi Once Upon a Time... in Hollywood filmiyle gişe rekoru kırarak sinema dünyasına hızlı bir geri dönüş yaptı.

● Bugüne kadar sinema dünyasına birçok başarılı film kazandırmış Tarantino, yeni filminde Brad Pitt, Leonardo DiCaprio ve Margot Robbie gibi bir arada oynaması güç isimlere başrolü paylaştırdı.

● Beyaz perdede kendine has bir üslup oluşturmayı başaran Tarantino, hikaye açısından birbirinden oldukça farklı olsa da filmlerine 'Tarantinoesque' imzası atmasını bilmiştir.

Quentin Tarantino sinema dünyasında yönetmenlerden söz açılınca akla ilk gelen isimlerin başında gelir. Tarantino çektiği her filme bir şekilde imzasını atmayı başarıyor. Öyle ki filmi izleyen sıkı bir sinemasever bir iki ufak nüans sayesinde filmin Tarantino'ya ait olduğu tahmin edebilecektir. Hatta sinemaseverler, Tarantino filmlerinin özelliklerini genelleyen ve benzer özellikleri taşıyan filmleri ifade etmek içinde 'Tarantinoesque' kelimesini sinema lugatına dahil etmiştir.

Bugüne kadar toplam 10 filmin yönetmenliğini üstlenen Tarantino, ilk filmi olan 1992 yapımı Rezarvuar Köpekleri'nden sonra yakaladığı başarıyı son filmi Once Upon a Time... in Hollywood'a kadar taşıdı. Quentin Tarantino'nun yönettiği filmler arasında en iyi 10 sıralamasını yapmakta bize düştü.

10. Death Proof %65 (2007)

Death Proof filminin başrolünde Kurt Russell ve Zoe Bell yer alıyor.
Death Proof filminin başrolünde Kurt Russell ve Zoe Bell yer alıyor.

Özellikle kültfilmleri referans alan sahneler çekmeyi seven yönetmenler arasında akla gelen ilk isim şüphesiz ki Quentin Tarantino’dur. 40’lı yılların Western filmlerinden, 50’li ve 60’lı yılların Samuray filmlerinin temalarını filmlerine taşıyan Quentin Tarantino’nun skalası bu konuda gerçekten geniş. Üstelik Quentin Tarantino, yalnızca eski kült filmlerden değil yönetmenliğini kendi üstlendiği diğer filmleri de referans almasıyla meşhurdur.

8. Kill Bill: Volume 2 %84 (2004)

Kill Bill 2, Uma Thurman
Kill Bill 2, Uma Thurman

Kill Bill serisinin 2. filmi. Bir devam filmi olan Kill Bill 2'nin başrolünde tıpkı ilk filme olduğu gibi Uma Thurman yer alıyor. Dövüş sanatları denilince akla ilk gelen filmler arasında yer alan Kill Bill serisinini 2. filmi, ilk filmini aratmayacak nitelikte. Aksiyon türünün en iyi örneklerinden olan film, listemizin 8. sırasındaki yerini alıyor.

7. Kill Bill: Volume 1 (2003) %84

Kill Bill: Volume 1, Uma Thurman
Kill Bill: Volume 1, Uma Thurman

Sinema tarihinde unutulmayan filmlere imza atan yönetmenin sinemasının yapı taşlarından bir olarak kabul edilen Kill Bill: Volume 1, hikâyesini geniş çerçevede ele alıyor olması bakımından ikiye bölünse de olayların bağlamı açısından aslında tek bir film olarak kabul edilir. Tarantino’nun altı ay arayla gösterime soktuğu Kill Bill: Vol.1 ve Kill Bill: Vol.2; düğün gününde karnında çocuğuyla Bill ve ekibinin saldırısına uğrayan ve bu ölümcül baskından sağ kurtulup dört yıllık bir komanın ardından hayata dönen Bride’ın ettiği intikam yemini etrafında şekilleniyor. Bride’ın intikam yemini doğrultusunda ölüm listesindeki herkesi bir bir sildiği film, karışık görünen hikâye yapısını başarılı flashback-flashforwardanlatımlarla daha akıcıhâle getiriyor. Uçuk dövüş koreografileriyle ve karakterlerin muazam bir şekilde oluşturulmuş altyapısıyla da anlatımını zenginleştiriyor.

6. Once Upon a Time in Hollywood %84 (2019)

Brad Pitt, Leonardo DiCaprio, Al Pacino
Brad Pitt, Leonardo DiCaprio, Al Pacino

Quentin Tarantino'nun son filmi ve bu sıralamayı yapmamızın asıl sebebi olan filmdir. Başrollerinde dünyanın en iyi aktörlerinden BradPitt ve Leonardo DiCaprio'nun yer aldığı, yetmezmiş gibi bir de dünyanın en iyi aktrislerinden biri olan Margot Robbie'nin de bu ikiliye eşlik ettiği film Quentin Tarantino imzası taşıyor. Geçtiğimiz hafta ABD'de sinemalarda gösterime giren film, Türkiye'de 19 Ağustos'ta seyirciyle buluşuyor.

5. Django Unchained %86 (2012)

Jamie Fox, Christoph Waltz.
Jamie Fox, Christoph Waltz.

Zincirsiz, QuentinTarantino'nun yazdığı ve yönettiği 2012 yapımı western film. Başrollerinde JamieFoxx, Christoph Waltz, LeonardoDiCaprio, Kerry Washington ve Samuel L. Jackson olan film 25 Aralık 2012'de Amerika Birleşik Devletleri'nde, 1 Şubat 2013'te ise Türkiye'de gösterime girdi

4. Jackie Brown %87 (1997)

Jackie Brown küçük ve sıradan bir Meksika'lı havayolu firmasında çalışan, kısa zaman içerisinde emekli olacak bir hostestir. Nakite ihtiyacı olduğu için aynı zamanda Amerika'lı bir silah kaçakçısı olan Ordell için de çalışan hostes, patronu için Meksika'dan Amerika'ya para kaçakçılığı yapmaktadır. Bu tehlikeli olay esnasında polis tarafından deşifre edilen kadın, zamanla Ordell'in de hedef tahtası olacak; iki taraf arasında, kaybolan yarım milyon dolarlık parayı elde edebilmek için azılı bir mücadele başlayacaktır.

Jackie Brown, 1997
Jackie Brown, 1997

Sinemanın en aykırı yönetmenlerinden olan Quentin Tarantino tarafından çekilen film ElmoreLeonard'ın 'Rum Punch' isimli romanından ve 70'li yılların kült dizisi 'FoxyBrown'dan esinlenilerek yaratıldı.

3. Soysuzlar Çetesi %88 (2009)

Soysuzlar Çetesi
Soysuzlar Çetesi

2. Dünya Savaşı ve Nazi zulmünü anlatan birçok efsane film olur da Tarantino geri kalır mı? Kalmaz. İyi ki de kalmamış. Biz de bu sayede bir Nazi filminde Tarantino tarzını izleme şansı bulduk. Ayrıca bütün dünya Christoph Waltz’ı tanıma şansı buldu. Günlük sıradan geyikleri, hiç de sıradan olmayan hikayelerin içerisine ustalıkla yedirmeyi başaran Tarantino; karikatürize ettiği şiddet sahneleri, uzun tiratları olan ilginç karakterleriyle diğerlerinden çok farklı bir Nazi filmi yaratmayı başarmış. Bu filmle ilgili en ilginç bilgileri derledik.

2. Rezervuar Köpekleri %91 (1992)

Rezervuar Köpekleri, 1992
Rezervuar Köpekleri, 1992

Rezervuar Köpekleri filmi dünya sinemasına Tarantino’yu armağan eden filmdir. Ya da tam tersi. Bilemedik tam. Bildiğimiz şey çok düşük bütçeyle çektiği bu ilk filmi bu kadar başarılı olmasaydı Tarantino diğer filmlerini çekecek imkanlara çok daha geç kavuşabilirdi. Hiç tanınmayan bir yönetmenin, sadece 1 milyon dolar gibi düşük bir bütçeyle böyle muhteşem bir film çekebilmesinin arka planında çokça ilginç hikaye var tabii ki.

1. Pulp Fiction %92 (1994)

John Travolta, Samuel L. Jackson
John Travolta, Samuel L. Jackson

Uma Thurman’ın, Kill Bill filminde Quentin Tarantino’nun fiziksel ve psikolojik şiddetine maruz kaldığı zamanları hepimiz hatırlıyoruz. Tepkilerin de çığ gibi büyüdüğü olaylar silsilesinde, arkasında birçok seveninin olduğunu gören Thurman, bu sefer “Pulp Fiction” filmindeki “Mia Wallace” karakteri hakkında konuştu. Pulp Fiction (Ucuz Roman), Quentin Tarantino yönetmenliğinde, Roger Avary ile birlikte yazılmış 1994 yapımı ve kült kabul edilen bir filmdir. En İyi Film dahil 7 dalda Oscar’a aday gösterilmiş ve En İyi Orijinal Senaryo Ödülü’nü almıştır. Aynı zamanda 1994 Cannes Film Festivali’nde en iyi film ödülünü alarak “Altın Palmiye” ödülünün de sahibi olmuştur.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >