Etnospor Kültür Festivali başlıyor: Biz de orada olacağız, kaçırmayın!

Etnospor Kültür Festivali başlıyor.
Etnospor Kültür Festivali başlıyor.

Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından organize edilen Etnospor Kültür Festivali 3-6 Ekim tarihlerinde Atatürk Havalimanı'nda düzenlenecek. 2 milyona yakın ziyaretçiyi ağırlaması beklenen festivalde biz de ekip olarak orada olacağız.

Festivalde geleneksel okçuluk, yağlı güreş, şalvar güreşi, kuşak güreşi, aba güreşi, mas güreşi, mangala, aşık atma, atlı cirit, kökbörü, atlı okçuluk ve pato olmak üzere 12 geleneksel spor dalı ziyaretçilerle buluşacak.

Ziyaretçiler spor müsabakalarını izlemenin yanı sıra ok atma, ata binme, aşık ve mangala gibi spor ve oyunu tecrübeli profesyonellerin gözetiminde deneyimleyebilecek.

Her yaş grubundan çocuk topaç, çember, tiktak, kale, menekşe, aşık, sıçratan top, bezirgan başı, üç taş, beş taş, dokuz taş, misket, ip atlama, salıncak, çuval yarışı, yumurta taşıma yarışı, kaşık kukla, masal, bilmece-mani küpleri, köy seyirlik oyunları, koz oyunu, seksek, çocuk tiyatrosu, mendil kapmaca ve birdirbir gibi geleneksel çocuk oyunlarını oynayabilecek.

16 Asya ülkesini temsil eden topluluklar olacak

Festival, bu yıl Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Filistin, Gürcistan, Kosova, Moldova, Moğolistan, Özbekistan, Pakistan, Senegal, Sudan, Tanzanya, Tunus, Ukrayna, Yemen'den oluşan 16 ülkenin geleneksel yemeklerini ziyaretçilerinin beğenisine sunacak. Kıl çadırlarda oba yaşamından tarihi el sanatları atölyelerine, kılıç kalkan gösterilerinden atlı gösterilere pek çok aktivite festival alanında sahne alacak. Alanda 16 Orta Asya ülkesini temsil eden toplulukların yanı sıra Türkiye'nin 7 bölgesinden farklı iller de çadırlarını kuracak.

Nefes kesen etkinlikleri görmek için Metro ve Marmarayla gelecekler için alana ücretsiz ring seferleri düzenlenecek.

Etnospor Kültür Festivali'ne 16 ülke katılacak
Etnospor Kültür Festivali'ne 16 ülke katılacak

GZT olarak orada olacağız

Bu yıl GZT ekibi olarak Etnospor Festivali'nde olacağız. Festival boyunca düzenlenecek olan etkinlikleri yakından takip edecek ve yarışmacılarla bir araya gelip onların heyecanını paylaşacağız.3-6 Ekim tarihlerinde Atatürk Havalimanı'nda buluşalım.

Etnospor nedir?

Etnospor, oyunun giderek endüstrileştiği günümüzde, geleneksel kültürlerden süzülüp bugüne dek ulaşan, içerisinde yerel kimliklere has pek çok öge barındıran sportif etkinlikleri ifade eden kapsayıcı bir terim.

Etnospor'da halk kültürlerine has özgünlükleri korumak, ilk amaç olarak öne çıkıyor. Merkezi İstanbul'da bulunan ve bünyesinde halihazırda 7 ülkeden 18 federasyonu barındıran Dünya Etnospor Konfederasyonu da 2016 yılından itibaren her yıl kadim sporların yaşatılması ve yaygınlaştırılması amacıyla birçok farklı milletin temsil edildiği Etnospor Kültür Festivali'ni düzenliyor. Festival, spor müsabakalarının yanı sıra farklı kültürlerin geleneksel yemeklerini de ziyaretçilere tanıtmayı hedefliyor.

'Heyecanlı geçecek'

Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı ve Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkan Vekili Hakan Kazancı, 16 ülkenin katılımıyla 3-6 Ekim'de Atatürk Havalimanı'nda 4'üncüsü düzenlenecek Etnospor Kültür Festivali'nde vatandaşların heyecanlı anlar yaşayacağına inandığını söyledi.

'Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın' sloganıyla bu sene halkımızın karşısına çıkıyoruz." sözlerini kullanan Hakan Kazancı, şöyle konuştu: "Bu sene bizi bekleyen yenilikler arasında spor dallarına baktığımızda, Arjantin'in geleneksel oyunu olan Pato oyununu Türkiye'de halkımıza sunmuş olacağız. Bunun yanında bize ait olan güreş çeşitlerimiz var. Fetih yağlı güreşlerinin üçüncüsünü gerçekleştireceğiz.

Aba, şalvar, kuşak güreşlerimiz olacak. Atlı sporlarımızdan cirit, atlı okçuluk, rahvan, kökbörü oyunumuz olacak. Hatta burada bir değişiklik olarak, bizim ciritçilerimiz ile Arjantin'in pato ekibi birer gösteri karşılaşması gerçekleştirecek. Bunu heyecanla bekliyoruz. Tüm vatandaşlarımıza bunu da duyurmuş olalım."

Arjantin'in geleneksel sporu patodan da bahseden Kazancı, "Pato at üstünde oynanan, kaleleri dikey çember şeklinde dikili, at üzerinde topu kapıp, çembere topu atmaya çalışıyorsunuz. Cirit, kökbörü ve patoda sadece sporcular değil, atlar da çok büyük önem arz ediyor. Atların karşılaşmada çok büyük etkileri var. Defans yapması, karşıdaki atın önüne kesmesi gibi... Çok önemli, geçmişi olan Arjantinlilerin güzel bir oyunu" ifadelerini kullandı.

Hakan Kazancı
Hakan Kazancı

16 ülkeden 50 farklı yemek

Etnospor Kültür Festivali'nde vatandaşların sportif faaliyetlerin yanı sıra dünya lezzetlerini de deneme şansı yakalayacağını hatırlatan Hakan Kazancı, şu ifadeleri kullandı:

"Sadece sportif faaliyetler değil, yaklaşık 16 ülkeden 50 küsur yemeği burada vatandaşlarımıza sunacağız. Tüm sportif faaliyetler, ikramlar, el sanatlarının hepsi halkımıza ücretsiz olacak. 3-6 Ekim tarihlerinde Atatürk Havalimanı'na 7'den 70'e herkesi tüm vatandaşlarımızı, festivalimize bekliyoruz."

Kazancı son olarak, yerli ve yabancı 1000 sporcunun festivalde yer alacağını ifade ederek, "Azerbaycan-Karabağ atlı akrobasi ekibi aramızda olacak. Kırgızistan ve Kazakistan'dan kökbörü sporcuları olacak, Arjantin'den de Pato sporcuları da aramızda olacak." sözlerine yer verdi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >