Fazıl Say, Erdoğan'ın katıldığı konser sonrası ilk kez konuştu

Fazıl Say, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile buluşmasının perde arkasını anlattı.
Fazıl Say, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile buluşmasının perde arkasını anlattı.

Ünlü piyanist Fazıl Say, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ankara'da gerçekleştirilen konserine katılması sonrası bir takım eleştirilere maruz kalmıştı. Eleştirilere ilk kez Instagram hesabından yaptığı bir açıklamayla yanıt veren Say, açıklamasında, '' Erdoğan’ın annemin vefatındaki taziye telefonundaki ses tonunda da sezinledim, bir uzlaşı kapısı aralanmak istiyordu.'' dedi.

2018 Truva Yılı'na özel bestelediği ve solo piyano performansıyla 'Truva Sonatı' adı altında konserler veren Fazıl Say'ın bu vesileyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'la bir araya gelmesi belirli bir kesim tarafından eleştirilmişti.

Bu eleştirilere ilk olarak Fazıl Say'ın kendisi gibi müzik ile ilgilenen babası Ahmet Sayvermişti. Daha sonra ünlü piyanist Instagram hesabından 'Özeleştiri Konusu' başlıklı açıklamayla eleştirilere yanıt verdi.

Fazıl Say ve Recep Tayyip Erdoğan, Truva Sonatı konserinde bir araya geldi.
Fazıl Say ve Recep Tayyip Erdoğan, Truva Sonatı konserinde bir araya geldi.

''Ülkemde yaşamak sanatımı yapabilmek istiyorum''

  • Fazıl Say, açıklamalarını 'Özeleştiri konusu' ve 'Toplumsal Uzlaşı Konusu' isimli iki başlık altında topladı.
  • 1. Özeleştiri konusu

  • Hatırlarsınız, “ülkemde yaşayabilmek, sanatımı yapabilmek istiyorum” diye bir yazı yazmıştım geçen yaz.Bu haykırışım her yerde duyulmuştu. Sayın Erdoğan’ın annemin vefatındaki taziye telefonundaki ses tonunda da sezinledim, bir uzlaşı kapısı aralanmak istiyordu. Sadece Fazıl Say için değil, tüm sanat camiası, hatta toplumun tüm kültürel ögeleri açısından, Erdoğan’ın içine sinmeyen bir şeyler vardı, nitekim pek çok konuşmasında -ve sıklıkla- “Biz kültür ve eğitim konularında maalesef başarılı olamadık” diyordu, bu bir özeleştiridir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fazıl Say'ı, Çanakkale, İzmir şimdi de Ankara'da olsun diyerek davet etmişti

  • 2. Toplumsal Uzlaşı Konusu

  • Her şey bir yana, umutlarımız olmadan nasıl yaşayacağız? Geleceğe nasıl bakacağız? Bir ülke, kendi yüksek kültürü, halk müziği, sanat musikisi, batı müzikleri ile yerelden evrensele, muhteşem adımlar atabilecekken, sentezler ile dünyaya katkı sağlayabilecekken, kendi farklılıkları arasında kültürlerarası köprüler kurabilecekken, tuhaf bir uçuruma sürüklenmekte, ve hepimiz düşeceğiz.Ben bu uzlaşı kapısının aralandığını hissettim, ayrıca “kültür kurulu” diye bir devlet yapılanmasını yanlış bulduğumu da direttim. Bu süreçte memlekette pek çok güncel tartışmalar da yaşandı, çok zordu.

İşte Fazıl Say'ın açıklamalarının tamamı

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >