Gökova'da 'tesadüfen yaşıyoruz' dedirten köpek balığı aslında tesadüf değil

Gökova Körfezi'nde kıyıya yakın şekilde yüzen bir köpek balığı görüntülendi
Gökova Körfezi'nde kıyıya yakın şekilde yüzen bir köpek balığı görüntülendi

Gökova Körfezi Boncuk Koyu'nda çekildiği iddia edilen 'köpek balığı' görüntüleri sosyal medyada gündem oldu.

Tekne gezintisinde olan bir vatandaşın kameralarına yansıyan görüntüler, bölge halkını şüpheye düşürdü..

Türkiye'ye kıyısı olan denizlerde ve sularda daha önce görmeye alışık olmadığımız köpek balıklarının yaşıyor olmasının aslında tesadüf olmadığı da uzmanların açıklamasıyla birlikte ortaya çıktı.

Yapılan araştırmalara göre görüntülerde yer alan köpek balığının zararsız ve ürkek bir tür olan 'kum köpek balığı' olduğu doğrulandı.

Gökova Körfezi'nde tekneyle açılan bir vatandaşın kamerasına, özellikle Türkiye'de görmeye alışık olmadığımız bir balık türü olan köpek balığı takıldı. Daha sonra sosyal medyada dolaşıma giren bu video bir anda gündem oldu. Görüntülerin yayılması bölge halkını denizlere rahat girebilme konusunda şüpheye düşürürken, araştırmacılar da durumun ciddiyetini tartışmaya açtı.

Türkiye sahilleri tehlikede mi?

Türkiye'de köpek balığı denilince akla sadece film ve belgesellerde yer alan görüntüler ve bilgiler geliyor. Bunun en temel sebebiyse bölge şartları ve deniz habitatının bir köpek balığının yaşam koşullarını sağlayacak düzeyde olmamasıdır.

Fakat son birkaç yılda özellikle Türkiye denizlerinde ve sularında çekilen köpek balığı görüntüleri görenleri şüpheye düşürüyor.

Geçtiğimiz yıl Muğla, Marmaris açıklarında son olarak da Gökova Körfezi'nde görülen köpek balıkları akıllara Türkiye'de denizler ne kadar güvenli sorusunu getiriyor. Bu soruya en doğru cevabı yine alanında uzman isimler veriyor.

Yapılan araştırmalar sonrasında köpek balıklarının yumurta bırakmak için dünyaca ünlü üreme alanlarından biri olan Gökova Körfezi Boncuk Koyu'na geldiği öğrenildi.

  • Gökova Körfezi'nde görülen balığın cinsinin de 'kumköpek balığı' olduğu ortaya çıktı. Bu türün özelliği de son derece zararsız ve ürkek olmalarıdır.

Köpek balıklarının üreme noktası: Gökova Körfezi

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Su Ürünleri Fakültesi bünyesinde oluşturulan bilimsel ekip, "Köpek Balıklarının Peşinde Projesi" kapsamında Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi'ndeki Boncuk Koyuna yavru bırakmaya gelen kum köpek balıklarını tüpsüz dalış yaparak 12 boyunca izledi.

Filiz, 12 aylık dönemde bilimsel ekibin yaptığı dalışlarda gün boyu su sıcaklığı, tuz seviyesi gibi değerleri ölçüp koya yavru bırakmaya gelen kum köpek balıklarının sayısını ve neden burayı tercih ettiklerini tespit etmeye çalıştıklarını söyledi.

Filiz, şunları kaydetti:

"Boncuk Koyu ve kum köpekbalığı koruma altında. Koy, 2006 yılından beri sürekli izleniyor. Şu ana kadar koyda gördüğümüz en kalabalık köpekbalığı grubu 6 bireyden oluşuyordu. Genelde köpekbalıklarını tek başına görüyoruz ve ürkerek uzaklaşıyorlar. Almanların arşivinde yer alan 1986 yılına ait bir fotoğrafta tek bir karede 24, 2000’li yılların başında çektikleri bir diğer karede 10 köpekbalığı bireyi var. Bu, etkin korumaya rağmen belirgin azalmayı gösteren üzücü bir işaret olabilir. Geçmiş yıllara ait fotoğraflarda köpekbalıklarının insanlara korkmadan yaklaştığı görülüyorken, şu an insana karşı oldukça çekingenler. Bizi gördükleri zaman dönüp kaçma eğilimindeler."

Kum köpek balığı
Kum köpek balığı

Nesli tükenmekte olan Kum köpek balıkları

Büyük boyutları ve ağızları kapalıyken bile belli olan keskin dişleri ile Kum köpek balığı, sıklıkla kıyıya yakın alanlarda, kum yüzeyinde görülebilmektedir. Kum köpek balığı ismi de buradan gelmektedir.

Kum köpek balığının keskin sivri bir başı ve hantal bir gövdesi vardır. Buna rağmen son derece iyi bir yüzücüdür. Boyutu 3,5 metreye kadar çıkabilir; ağırlığı ise 158 kilogramı bulabilir. Oldukça becerikli bir avcıdır ve avlanma açısından daha çok geceleri aktif olur. Çoğunlukla küçük balıklar ile beslenir, bununla birlikte kabuklular ve mürekkep balığı gibi canlıları avladığı da olur.

Kum köpek balıklarının özellikleri

  1. Kum kaplanı köpek balığı, yüzeye gelip hava yutan tek köpek balığı türü olarak bilinmektedir. Böyle yaparak vücudunda hava depolar ve bu sayede su altında batmadan hareketsiz kalabilir.
  2. Kum kaplanı köpek balığının hamilelik dönemi 9 ay sürer.
  3. Doğmamış yavrular, rahim içindeyken birbirlerini yiyebilirler. Bu türe özel bir yamyamlıktır.
  4. İsminin akla getirebileceğinin aksine, bu tür, kaplan köpek balığı ile akraba değildir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >