Hakan: Muhafız 1.sezon incelemesi

Hakan: Muhafız.
Hakan: Muhafız.

Bilindiği üzere Netflix’in ilk Türk dizisi olan Hakan Muhafız, son dönemlerin en çok konuşulan yapımları arasındadır. Başrollerinde Çağatay Ulusoy, Ayça Ayşin Turan, Hazar Ergüçlü bulunuyor. Dizinin senaristi ise 2016 yılında Ara Güler’in hayatını anlatan İstanbul’un Gözü adlı belgesel ile karşımıza çıkan Binnur Karaevli’dir. Dizi özet olarak İstanbul’un Muhafızı olduğunu öğrenen Hakan’ın, Ölümsüz’e karşı verdiği mücadele etrafında şekilleniyor.

Netflix severler olarak diziyi büyük bir heyecan ile bekledik fakat maalesef beklenildiğigibiolmadı. Bu konuda görüşlerimi bildirmeden önce dizinin beğendiğim bazı taraflarını dile getireceğim.

Dizinin en heyecan dolu sahneleri İstanbul'un markası haline gelmiş alanlarda çekildi.
Dizinin en heyecan dolu sahneleri İstanbul'un markası haline gelmiş alanlarda çekildi.

Hakan: Muhafız İstanbul'un tanıtımı için güzel bir fırsat

En çok hoşuma giden kısım İstanbul’un çok iyi bir şekilde tanıtılmış olmasıdır. Doğal güzelliklerinden tutun da, tarihsel dokusuna kadar İstanbul oldukça kaliteli şekilde sunulmuş. Ayrıca senaryonun parçası haline gelen tarihsel yapıların detaylı olarak sunulması ve hakkında bilgilerin verilmesi de çok iyi düşünülmüş.

Hakan, İstanbul'u korumak üzere görevlendirilmiş bir süper kahraman.
Hakan, İstanbul'u korumak üzere görevlendirilmiş bir süper kahraman.

Prodüksiyon olarak dizi ortalama Türk yapımlarından oldukça kalitelidir. Gidişatın sizi içine çekemediği yerlerde izleyici içeride tutan şey bu oluyor. Fakat genel olarak kaliteli diyebileceğimiz çekim, dövüş sahneleri ve özel güçlerin kullanıldığı bazı sahnelerde izleyicinin istediği kaliteyi veremiyor maalesef. Bu yönden ise Netflix’in ortalamasının altında diyebilirim.

Süper güçleri bulunan Hakan'ın tek bir görevi var, o da İstanbul'u korumak.
Süper güçleri bulunan Hakan'ın tek bir görevi var, o da İstanbul'u korumak.

Filmin eh işte yapmışlar bir şeyler diyebileceğimiz kısmı ise oyunculuklar olmuş. Genel olarak iyi oyuncular olsa da bir şekilde ortaya koydukları roller izleyiciye geçemiyor. Bunun bir sebebi de konunun Türk yapımlarında alışkın olmadığımız süper insanlar olması olabilir. Sonuçta izleyicinin yapım içerisindeki olaylar ile duygusal bağ kurması onun oyunculukları daha iyi algılamasına sebep olabiliyor. Son olarak belirtmeliyim ki ÇağatayUlusoy’un çok emek verdiği ve iyi performans ortaya koyduğu yerler de yok değil.

Hakan, ailesinden gelen muhafızlık görevini sürdürmek üzere seçilmiş birisi.
Hakan, ailesinden gelen muhafızlık görevini sürdürmek üzere seçilmiş birisi.

Hakan: Muhafız senaryosu bakımından sınıfta kaldı

Gelelim dizinin en çok eleştirilen kısmı olan senaryoya. Aslında son bölümlerine kadar senaryo hakkındaki düşüncem olumsuz değildi. Kaliteli diyemezdim ama kötü de demezdim. Çünkü Netflix’in İron Fist adlı yapımını izlemiş biri olarak Hakan Muhafız’ı daha akıcı buldum. Her neyse, dizinin son bölümlerine geldiğim de kurgusalhatalar sadece beni değil neredeyse tüm izleyicileri hayal kırıklığına uğrattı. Nasıl oldu da oldukça basit ve göze çarpan mantıksal hataları yapabildiler anlamıyorum. Tabi ki senaryoya tamamıyla kötü diyemem bazı başarılı yanları da vardı. Fakat genel olarak vasat bir senaryoydu.

Sonuç olarak Netflix’in Türkiye pazarını daha da genişletmek için yaptığı bu ilk dizi, ilk sezonu itibariyle sınıfta kaldı. Fakat bu diziyi izlemeyin manasına gelmiyor. Fikir elde etmek amacıyla izlemenizi tavsiye ederim. Diziye puanım ise senaryo yüzünden 5/10. Eğer senaryoistenilen ölçü de olsaydı puanım 7/10 olurdu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >