İnsanların sosyo-ekonomik durumlarını ölçen McDonald's deneyi

Sosyal deney
Sosyal deney

Bir araştırma şirketi, Hong Kong'da bulunan McDonald's restoranlarında sosyo-ekonomik bir deney yaptı. Sonuçlar, görenleri şaşırtacak türde.

Hong Kong'da eşine az rastlanır bir sosyo-ekonomik çalışmaya imza atıldı. McRefugees'in sözde altı kat artmasıyla, gece 24 saat boyunca McDonald's'ın şehir merkezinde gezerek geçirdiği sakinleri araştırmaya başladı.

Kâr amacı gütmeyen Junior Chamber International (JCI) Tai Ping Shan tarafından yürütülen çalışma, Haziran ve Temmuz aylarında McDonald's restoranlarında 334 kişinin konakladığı sonucunu ortaya çıkarttı.

Çalışmanın başkanı Jennifer Hung, CNN'e verdiği demeçte, "Bu araştırmanın amacı aslen hizmet sağlamaktı” ifadesine yer verdi. Hong Kong'un 24 saatlik McDonald's çıkışlarının 110'unu ziyaret eden araştırmacılar, bütün gece uyuyanların sadece evsizler olmadığını tespit etti.

Ankete katılanların % 70'inden fazlasının, toplu konutlar ya da alt bölümler gibi yerlerde yaşayan insanlar oldukları ve çoğunluğun ya tam zamanlı ya da yarı zamanlı işlerde çalışan bireyler oldukları saptandı.

“Uyuyacak yerleri var ama eve dönmüyorlar”

Sosyal deney
Sosyal deney

Bu durumun başlıca nedeni olarak, birçok uyuyanın yüksek kiralar veya elektrik faturaları gibi sosyoekonomik zorluklarla karşı karşıya olması görüldü. Çalışmanın başkanı olan Hung, en basiti ev sahibine klima başına 2 dolar ödemek yerine, yaz akşamlarında klimalı McDonald's’ların tadını çıkarmanın insanlar için daha tercih edilir olduğunu belirtti.

Demographia tarafından yapılan 2017 çalışmasına göre Hong Kong, dünyanın en uygun fiyatlı konut pazarlarından birine sahip.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >