Kestaneyi 6 farklı şekilde pişirebilirsiniz

Kış deyince aklınıza bir kar bir de kestane geliyor değil mi? Kar için şu an yapabileceğimiz bir şey yok ama kestane için mükemmel önerilerimiz var. İşte ağızda dağılan mis gibi kestaneleri evde pişirmek için birbirinden pratik tarifler…

Tuz Yatağında Pişirme

Kulağa ıspanak yatağında biftek gibi afilli bir tarif gibi gelse de oldukça pratik bir yöntem. İlk adımda yine kestaneleri bombeli tarafından çizip yıkayın. Alüminyum bir tencere ya da derin bir tavaya, bir paket kaya tuzu dökün ve kestaneleri tek tek üzerine dizin. Üstünü kapağıyla kapatarak orta ateşte 20-25 dakika pişirin. Ardından bir bezin içine koyup 5 dakika bekletin. İşte kışın efendisi kestane yenmeye hazır!
Tuz Yatağında Pişirme Kulağa ıspanak yatağında biftek gibi afilli bir tarif gibi gelse de oldukça pratik bir yöntem. İlk adımda yine kestaneleri bombeli tarafından çizip yıkayın. Alüminyum bir tencere ya da derin bir tavaya, bir paket kaya tuzu dökün ve kestaneleri tek tek üzerine dizin. Üstünü kapağıyla kapatarak orta ateşte 20-25 dakika pişirin. Ardından bir bezin içine koyup 5 dakika bekletin. İşte kışın efendisi kestane yenmeye hazır!
Haşlama
İlla közleme tadı olsun demiyorsanız, haşlamak da gayet pratik bir pişirme yöntemi. Kestaneleri yukarıda anlattığımız gibi çizip yıkadıktan sonra derin bir kapta üstü tamamen suyla kaplanacak şekilde 20-25 dakika kaynatın. Bu yöntemle kestane kolay soyulacağı gibi beklediğinde de hemen sertleşmeyecektir.
Haşlama İlla közleme tadı olsun demiyorsanız, haşlamak da gayet pratik bir pişirme yöntemi. Kestaneleri yukarıda anlattığımız gibi çizip yıkadıktan sonra derin bir kapta üstü tamamen suyla kaplanacak şekilde 20-25 dakika kaynatın. Bu yöntemle kestane kolay soyulacağı gibi beklediğinde de hemen sertleşmeyecektir.
Kızartma
Evet, bildiğiniz yağda kızartmaktan bahsediyoruz. Ancak bu yöntem, kestaneyi gurme lezzetler için kullanmak isteyenlere hitap ediyor. Pilav vb. gibi yemeklerde kullanılmak üzere, kesip yıkadığınız kestaneleri kızgın yağda 20-25 dakika kızartın. Soğuduktan sonra kabuklarını kolayca çıkarabilirsiniz.
Kızartma Evet, bildiğiniz yağda kızartmaktan bahsediyoruz. Ancak bu yöntem, kestaneyi gurme lezzetler için kullanmak isteyenlere hitap ediyor. Pilav vb. gibi yemeklerde kullanılmak üzere, kesip yıkadığınız kestaneleri kızgın yağda 20-25 dakika kızartın. Soğuduktan sonra kabuklarını kolayca çıkarabilirsiniz.
Mikrodalga Fırında Pişirme
Kestane pişirmek için en pratik yol mikrodalga fırın kullanmak olsa gerek. Bunun için iki farklı yöntem izleyebilirsiniz. Bombeli kısımlarını boydan boya çizdiğiniz kestaneleri bol suyla yıkayın. İlk yöntemde kestaneleri yıkadıktan sonra bir saat kadar soğuk suda bekletip mikrodalga fırının tepsisine dizin ve 15 dakika kadar pişirin.

İkinci yöntem ise biraz daha pratik. Kesip yıkadığınız kestaneleri ısıya dayanıklı bir kaseye koyun. Aynı kaseden bir tane daha alıp içini suyla doldurun. Ardından kaseleri mikrodalga fırına yerleştirin. Haliyle kaselerin yan yana sığacak küçüklükte olması gerek. Yaklaşık 5 dakika pişirdikten sonra çıkarıp bir kese kağıdının içinde 5 dakika kadar bekletin. Kendi buharıyla soğuyan kestanenin kolayca soyulduğunu göreceksiniz.
Mikrodalga Fırında Pişirme Kestane pişirmek için en pratik yol mikrodalga fırın kullanmak olsa gerek. Bunun için iki farklı yöntem izleyebilirsiniz. Bombeli kısımlarını boydan boya çizdiğiniz kestaneleri bol suyla yıkayın. İlk yöntemde kestaneleri yıkadıktan sonra bir saat kadar soğuk suda bekletip mikrodalga fırının tepsisine dizin ve 15 dakika kadar pişirin. İkinci yöntem ise biraz daha pratik. Kesip yıkadığınız kestaneleri ısıya dayanıklı bir kaseye koyun. Aynı kaseden bir tane daha alıp içini suyla doldurun. Ardından kaseleri mikrodalga fırına yerleştirin. Haliyle kaselerin yan yana sığacak küçüklükte olması gerek. Yaklaşık 5 dakika pişirdikten sonra çıkarıp bir kese kağıdının içinde 5 dakika kadar bekletin. Kendi buharıyla soğuyan kestanenin kolayca soyulduğunu göreceksiniz.
Fırında Kestane
Fırında közlemek için iki yöntem kullanabilirsiniz. İlki yukarıdaki tarifi, tavada yapmak yerine fırın tepsisine dizerek 180 derece ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirmek. İkinci tarifteyse, kestanelerin üstünü çarpı şeklinde çizip derince bir tencere ya da tavaya koyun. Üstü tamamen kaplanacak şekilde su ekleyin ve ocağa alın. Tam kaynamaya başladığı sırada kestaneleri çıkarıp fırın tepsisine dizin. 200 derece ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirdikten sonra bir bezin içine koyup 5 dakika soğutun.
Fırında Kestane Fırında közlemek için iki yöntem kullanabilirsiniz. İlki yukarıdaki tarifi, tavada yapmak yerine fırın tepsisine dizerek 180 derece ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirmek. İkinci tarifteyse, kestanelerin üstünü çarpı şeklinde çizip derince bir tencere ya da tavaya koyun. Üstü tamamen kaplanacak şekilde su ekleyin ve ocağa alın. Tam kaynamaya başladığı sırada kestaneleri çıkarıp fırın tepsisine dizin. 200 derece ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirdikten sonra bir bezin içine koyup 5 dakika soğutun.
Tavada Közleme
En yaygın bilinen yöntem, kestaneyi tavada közlemek. Bunun için kestanelerin bombeli kısmına derin olmayan yay şeklinde çizik atın. Bol suyla yıkayıp soğuk suda bir saat kadar beklettikten sonra teflon tavaya dizin. Kısık ateşte ara ara çevirerek 20-25 dakika kadar pişirin. Kestaneler kestiğiniz yerlerden açılmaya başlayacaktır. Kimi kestane çeşitleri daha uzun sürede pişebilir, aralarından bir tanesini çıkarıp kontrol edebilirsiniz. Ağızda dağılır kıvama gelmişse tamamdır.
Tavada Közleme En yaygın bilinen yöntem, kestaneyi tavada közlemek. Bunun için kestanelerin bombeli kısmına derin olmayan yay şeklinde çizik atın. Bol suyla yıkayıp soğuk suda bir saat kadar beklettikten sonra teflon tavaya dizin. Kısık ateşte ara ara çevirerek 20-25 dakika kadar pişirin. Kestaneler kestiğiniz yerlerden açılmaya başlayacaktır. Kimi kestane çeşitleri daha uzun sürede pişebilir, aralarından bir tanesini çıkarıp kontrol edebilirsiniz. Ağızda dağılır kıvama gelmişse tamamdır.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >