Mantarlar ve onlar hakkında doğru bildiğimiz yanlışlar

Her bulduğumuz mantarı yemememiz gerektiğini biliyoruz fakat bunun daha detaylı bir bilgi birikimi gerektirdiğini biliyor musunuz?

Dünyanın neredeyse her yerinde bulunmaktadır mantarlar. Özellikle nemli bölgelerde daha çok bulunurlar. Günümüzde 69.000 çeşit mantar türü keşfedilmiştir. Böylesine büyük bir rakam olunca yediğimiz mantarlara da dikkat etmemiz gerektiğini fark etmişsinizdir. Aslında çoğumuzun bildiği gibi mantarlar bitki değildirler. Kendi besinini üretemedikleri için mantarlara bitki diyemeyiz. Onlar asıl görevi ise ayrıştırıcı olmaktır.

Meksika ve çevresinde dini törenlerde kullanılmış ve Çin ve çevresinde tıbbi amaç ile kullanılmış olan mantarlar günümüzde ise tıbbi amaç ve yeme amacı ile tüketilmektedir. İnsanlığın mantarları özellikle şapkalı mantarları kullanmaya başladığı tarih olarak kesin bir bilgi olmasa da Yontma Taş Devrine kadar dayandığı söylenmektedir.



Mantarların önemi ise yemek ve tıbbi amaçlarının dışında çok daha büyüktür. Bitkisel ve hayvansal yapıları çürüttükleri için toprağın yapısını geliştirmekte ve bir bitki oluşumu için uygun hale getirmektedir. Bazı bitkiler ile ortak yaşama başlayarak bitkilerin topraktan daha iyi su çekmelerini sağlar bunun dışında bazı böcek türleri ile birlikte yaşayarak onların sindirimine yardımcı olurlar.

Maya mantarları sayesinde yediğimiz çoğu besinde bulunurlar. Katkıları bunlarla sıralanacak gibi olmayan mantarların yararlı olanları kadar zararlıları da mevcuttur. Mantar zehirlenmelerinde çok hızlı sonuç vererek ölüme kadar giden kötü sonuçlar doğurabilirler. Bu şekilde hayatını yitiren çok sayıda insan vardır. Bu yüzden mantarları iyi tanımamız gerekmektedir. Peki, hepimizin mantarlar hakkında bildiği bilgilerin bazıları yanlış ise? İşte size bunlarla ilgili bir derleme yaptık.
“Mantarların zehirli olup olmadıklarını onlara bakarak anlayabiliriz.(şekil, koku, renk vb.)”

                                    Bu yargı kesinlikle doğru değildir. Bilimsel yöntemler kullanılmadan hiçbir mantarın zararlı veya yararlı olup olmayacağı anlaşılamaz. Örneğin bu resimdeki mantar kuzugöbeği ebesi mantarıdır. Yenilebilir denilmesine rağmen aslında zehirli bir mantar türüdür.
“Mantarların zehirli olup olmadıklarını onlara bakarak anlayabiliriz.(şekil, koku, renk vb.)” Bu yargı kesinlikle doğru değildir. Bilimsel yöntemler kullanılmadan hiçbir mantarın zararlı veya yararlı olup olmayacağı anlaşılamaz. Örneğin bu resimdeki mantar kuzugöbeği ebesi mantarıdır. Yenilebilir denilmesine rağmen aslında zehirli bir mantar türüdür.
“İlkbahar aylarında zehirli mantar bulunmaz.”

                                    Bu yargının da doğruluk payı yoktur. Yukarıda gösterilen mantar türü ilkbahar mevsiminde ortaya çıkmakta ve tüketilmektedir. Fakat zehirli bir mantar türüdür hatta ölümlü vakaları da bulunmaktadır.
“İlkbahar aylarında zehirli mantar bulunmaz.” Bu yargının da doğruluk payı yoktur. Yukarıda gösterilen mantar türü ilkbahar mevsiminde ortaya çıkmakta ve tüketilmektedir. Fakat zehirli bir mantar türüdür hatta ölümlü vakaları da bulunmaktadır.
“Bir hayvan bir mantar türünü yiyebiliyorsa o mantar türünü biz de yiyebiliriz, bize de bir zararı dokunmaz.”

                                    Yukarıdaki mantar türünü bazı hayvanlar yese bile insanlar için son derece tehlikeli ve zehirli bir mantar türüdür. Halk arasında adına köy göçüren denilmektedir.
“Bir hayvan bir mantar türünü yiyebiliyorsa o mantar türünü biz de yiyebiliriz, bize de bir zararı dokunmaz.” Yukarıdaki mantar türünü bazı hayvanlar yese bile insanlar için son derece tehlikeli ve zehirli bir mantar türüdür. Halk arasında adına köy göçüren denilmektedir.
“Çayır gibi alanlarda çıkan mantarlar yenilebilir.”

                                    Böyle bir yargı nasıl konulmuş bilmiyoruz ama son derece yanlış bir yargıdır. Yukarıda gösterilen mantar türü çayır gibi alanlarda, bahçelerimizde çıkmaktadır. Fakat zehirli bir türdür.
“Çayır gibi alanlarda çıkan mantarlar yenilebilir.” Böyle bir yargı nasıl konulmuş bilmiyoruz ama son derece yanlış bir yargıdır. Yukarıda gösterilen mantar türü çayır gibi alanlarda, bahçelerimizde çıkmaktadır. Fakat zehirli bir türdür.
“Ağaçların üzerinde bulunan mantarlar yenilebilir.”

                                    Son derece ölümcül bir mantar türü resimde gözükmektedir. Bilinen yargının dışında ağaçların üzerinde bulunan mantarlar da ölümcül etkiler gösterebilir.
“Ağaçların üzerinde bulunan mantarlar yenilebilir.” Son derece ölümcül bir mantar türü resimde gözükmektedir. Bilinen yargının dışında ağaçların üzerinde bulunan mantarlar da ölümcül etkiler gösterebilir.
“Mantar pişirirken gümüş kaşık üzerinde kararma olmuyorsa o mantar yenilebilir.” 

                                    Bu yargı ise yemek yapma kısmında geçerli kılınmıştır fakat doğru değildir.
“Mantar pişirirken gümüş kaşık üzerinde kararma olmuyorsa o mantar yenilebilir.” Bu yargı ise yemek yapma kısmında geçerli kılınmıştır fakat doğru değildir.
“Mantarı iyice pişirince zehri ölür.” 

                                    Böyle bir durum yoktur. Zehirli etkiye sahip mantarlar pişirildiği zaman zehrini yitirmezler.
“Mantarı iyice pişirince zehri ölür.” Böyle bir durum yoktur. Zehirli etkiye sahip mantarlar pişirildiği zaman zehrini yitirmezler.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >