Mutlu olmak için alışkanlıklarınızdan vazgeçin

Sizi başarısızlığa ve mutsuzluğa götüren yine sizsiniz

Şimdi arkanıza yaslanın ve tüm kötü düşüncelerinizi pencereden dışarı atın. Bırakın en uzağa gitsinler; çünkü sizinle geçirdikleri her dakika, yeni bir başarısızlığa sebep oluyorlar. Şunu söyleyebiliriz ki, mutlu olmak için yapmanız gereken şeyler, mutsuz olmak için yaptıklarınızdan çok daha kolay. Bırakın hayat aksın gitsin; bu kadar kötü düşünmeyin. Sizi mutsuz eden, başarısızlığa götüren her şeyi biz bulduk; tavsiyelerimize göz atın deriz.
Mutsuz olmak sizin elinizde.
Hayatınızdaki kötü şeyleri görmekten vazgeçip güzel bakmaya çalışın. Kötü şeyleri görüp buna vahlanmanız, sizi daha mutsuz bir hayata sürükler.
Mutsuz olmak sizin elinizde. Hayatınızdaki kötü şeyleri görmekten vazgeçip güzel bakmaya çalışın. Kötü şeyleri görüp buna vahlanmanız, sizi daha mutsuz bir hayata sürükler.
Mutlu olmak da öyle… 
Gün boyu keyif alacağınız şeyler yapmaya çalışın; hayatın iyi taraflarını görmek istediğiniz sürece mutluluk peşinizi bırakmayacaktır. İçtiğiniz bir fincan yeşil çay bile sizi gülümsetebilsin.
Mutlu olmak da öyle… Gün boyu keyif alacağınız şeyler yapmaya çalışın; hayatın iyi taraflarını görmek istediğiniz sürece mutluluk peşinizi bırakmayacaktır. İçtiğiniz bir fincan yeşil çay bile sizi gülümsetebilsin.
Günlük hobilerinizi değiştirin.
Hoşunuza giden, sizi mutlu edip gülümseten şeyleri yapın. Resim yapın, sevdiklerinizle vakit geçirin, müzik dinleyin, örgü örün, toprağa dokunun.
Günlük hobilerinizi değiştirin. Hoşunuza giden, sizi mutlu edip gülümseten şeyleri yapın. Resim yapın, sevdiklerinizle vakit geçirin, müzik dinleyin, örgü örün, toprağa dokunun.
Geleceği bekleme alışkanlığına elveda deyin.
Sürekli geleceği planlayıp onu en iyi şekilde tasarlama ihtiyacı duymaktan vazgeçin artık. Böyle bir dünya elbette yok. Hayattan sürekli yeni, doğru ve iyi şeyler beklemek, sizi sadece mutsuzluğa götürür. 
“Mutlu olmak” kavramına sürekli yeni şeyler eklemek yerine, elinizde var olan mutluluk nedenlerini değerlendirin. Sağlığınızla, işinizle ve ailenizle mutlu olun; onları düşünün ve şükredin. Yeni şeyler eklemeye gerek yok.
Geleceği bekleme alışkanlığına elveda deyin. Sürekli geleceği planlayıp onu en iyi şekilde tasarlama ihtiyacı duymaktan vazgeçin artık. Böyle bir dünya elbette yok. Hayattan sürekli yeni, doğru ve iyi şeyler beklemek, sizi sadece mutsuzluğa götürür. “Mutlu olmak” kavramına sürekli yeni şeyler eklemek yerine, elinizde var olan mutluluk nedenlerini değerlendirin. Sağlığınızla, işinizle ve ailenizle mutlu olun; onları düşünün ve şükredin. Yeni şeyler eklemeye gerek yok.
Para mutluluk getiriyor mu?
Maddiyatın insan mutluluğundaki etkisini belirten birçok araştırma var; ki bu bulgular “para” kelimesinin, mutlu olmak kavramıyla ilintisiz olduğunu anlatıyor.
Sizin için para araç mı amaç mı bunu düşünmek gerek. Çevrenize baksanıza; aileniz ve sevdikleriniz yanınızda yokken milyon dolarlar bir anlam ifade ediyor mu? Eğer çok paranız ve sağlıklı bir hayatınız varsa elbette şanlısınız; ama parasızlıktan yakınmak inanın bir de mutsuzluk getirir.
Para mutluluk getiriyor mu? Maddiyatın insan mutluluğundaki etkisini belirten birçok araştırma var; ki bu bulgular “para” kelimesinin, mutlu olmak kavramıyla ilintisiz olduğunu anlatıyor. Sizin için para araç mı amaç mı bunu düşünmek gerek. Çevrenize baksanıza; aileniz ve sevdikleriniz yanınızda yokken milyon dolarlar bir anlam ifade ediyor mu? Eğer çok paranız ve sağlıklı bir hayatınız varsa elbette şanlısınız; ama parasızlıktan yakınmak inanın bir de mutsuzluk getirir.
Sosyalleşmekten kaçmayın.
İyi hissetmediğinizde başkalarından uzaklaşmak, arkadaş toplantılarına gitmemek ve başkalarından kaçmak çözüm olmaz. Mutsuzluk sizi anti-sosyal yapmaya başladığı an bunu hatırlayın; dışarı çıkıp insanların arasına karışmaya kendinizi zorlayın. Zorlayın ki, mutluluğa ilk adım başlasın.
Sosyalleşmekten kaçmayın. İyi hissetmediğinizde başkalarından uzaklaşmak, arkadaş toplantılarına gitmemek ve başkalarından kaçmak çözüm olmaz. Mutsuzluk sizi anti-sosyal yapmaya başladığı an bunu hatırlayın; dışarı çıkıp insanların arasına karışmaya kendinizi zorlayın. Zorlayın ki, mutluluğa ilk adım başlasın.
Kendinizde sorun aramayın. 
Mutsuz insanlar hayatın onları sürekli unuttuğunu ve dışladığını söyleyip mutsuzluklarından yakınırlar. Bunu söyleyenler genelde çözüm aramak yerine, sorunlarını seyredip yeni sorunlar yaratırlar. Ama şunu söylemeliyiz ki; başına kötü şeyler gelen tek kişi siz değilsiniz. Sorunlarınızın üzerine gidin; onları çözmeye çalışın, ama farklı sorunlarla değil.
Kendinizde sorun aramayın. Mutsuz insanlar hayatın onları sürekli unuttuğunu ve dışladığını söyleyip mutsuzluklarından yakınırlar. Bunu söyleyenler genelde çözüm aramak yerine, sorunlarını seyredip yeni sorunlar yaratırlar. Ama şunu söylemeliyiz ki; başına kötü şeyler gelen tek kişi siz değilsiniz. Sorunlarınızın üzerine gidin; onları çözmeye çalışın, ama farklı sorunlarla değil.
Kötüyü görme alışkanlığı…
Kötü düşünceleriniz, sizin bu hayattaki tek düşmanınız. Kötümser tavırlar ve kötü duygular, sizi sadece hayata küsmenize neden olmaz, sizi başarısızlığa da götürür. Kendinizi biraz zorlayın; iyiyi görmeye çalışın.
Kötüyü görme alışkanlığı… Kötü düşünceleriniz, sizin bu hayattaki tek düşmanınız. Kötümser tavırlar ve kötü duygular, sizi sadece hayata küsmenize neden olmaz, sizi başarısızlığa da götürür. Kendinizi biraz zorlayın; iyiyi görmeye çalışın.
Ahlanıp vahlanmayın.
Yakınmak, kendi kendini güçlendiren bir tavırdır. Olumsuzluklar karşısında olayın ne kadar kötü yönünü görür söylenirseniz, olaylar o kadar kötüye gider.
Ahlanıp vahlanmayın. Yakınmak, kendi kendini güçlendiren bir tavırdır. Olumsuzluklar karşısında olayın ne kadar kötü yönünü görür söylenirseniz, olaylar o kadar kötüye gider.
Abartmayın.
Yaşadığınız kötü olayları küçük de olsa abartıyorsunuz, biliyoruz. Ama una hiç gerek yok. Ufak tefek negatiflikler yaşamın cilvesidir; onları göz ardı etmelisiniz. “Bu da geçecek” demeyi bilmesiniz.
Abartmayın. Yaşadığınız kötü olayları küçük de olsa abartıyorsunuz, biliyoruz. Ama una hiç gerek yok. Ufak tefek negatiflikler yaşamın cilvesidir; onları göz ardı etmelisiniz. “Bu da geçecek” demeyi bilmesiniz.
Sorunlarınızı ertelemeyin.
Hareketlerinizden sorumlu olmalısınız; bir yanlış varsa bu sizindir. Kısa zamanda uzun ömürlü çözümler bulmalısınız. Çözüm bulmak konusunda ertelediğiniz sorunlar ileride daha büyük problemler halinde karşınıza çıkacaktır.
Sorunlarınızı ertelemeyin. Hareketlerinizden sorumlu olmalısınız; bir yanlış varsa bu sizindir. Kısa zamanda uzun ömürlü çözümler bulmalısınız. Çözüm bulmak konusunda ertelediğiniz sorunlar ileride daha büyük problemler halinde karşınıza çıkacaktır.
Değişmeyeni değiştirin.
Hayatınızda değişmediğinden yakındığınız ve değişimi mümkün olmayan şeylerden şikayet etmeyi bırakın. Söylemiştik, her şeyi bu kadar büyütmeyin. Hayatınızı kontrol etmek, sadece sizin elinizde ve hiç bir şey imkansız değil. Hedefler koyun, araştırın ve değişmeyenin üzerine gidin.
Değişmeyeni değiştirin. Hayatınızda değişmediğinden yakındığınız ve değişimi mümkün olmayan şeylerden şikayet etmeyi bırakın. Söylemiştik, her şeyi bu kadar büyütmeyin. Hayatınızı kontrol etmek, sadece sizin elinizde ve hiç bir şey imkansız değil. Hedefler koyun, araştırın ve değişmeyenin üzerine gidin.
Başkası değil, kendin ol.
Başkalarının başarısını örnek almak kötü bir alışkanlık olmasa da, kendi başarısızlığınız yüzünden başkalarını kıskanıyor olmanız sizi süregelen bir başarısızlığa götürür. Başkalarına benzemeye çalışmayın, siz sadece kendiniz gibi olun.
Başkası değil, kendin ol. Başkalarının başarısını örnek almak kötü bir alışkanlık olmasa da, kendi başarısızlığınız yüzünden başkalarını kıskanıyor olmanız sizi süregelen bir başarısızlığa götürür. Başkalarına benzemeye çalışmayın, siz sadece kendiniz gibi olun.
Mutluluğun formülü çok açık.
Başarıyı ve mutluluğu yakabilmenin tek formülü alışkanlıklarınızı ve kafa yapınızı değiştirmek. Kontrolü ele almanız mümkün; ne duruyorsunuz. Hayat sizin hayatınız, dümen sizin elinizde.
Mutluluğun formülü çok açık. Başarıyı ve mutluluğu yakabilmenin tek formülü alışkanlıklarınızı ve kafa yapınızı değiştirmek. Kontrolü ele almanız mümkün; ne duruyorsunuz. Hayat sizin hayatınız, dümen sizin elinizde.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >