Oscar’lık skandallar!

Oscarlık skandal
Oscarlık skandal

Akademi Ödülleri, bilinen adıyla Oscar, dünyanın sinema alanında bilinen en büyük ödülleridir. Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) tarafından 1929'da Los Angeles'da verilen ödüller her yıl genellikle Şubat ayında gerçekleştirilir. Bu yıl 89. su düzenlenen ödül töreninde yaşananlar gündeme bomba gibi düşmüş, ödül alan filmlerin de önüne geçmişti. Peki, bu skandallar ilk kez mi olmuştu? İşte Oscar ödül töreninde yaşanan diğer skandallar.

2017 Oscar Ödül töreninde yaşanan En İyi Film ödülünü yanlış filme verme skandalı sonrası, bunun Oscar'ın ilk skandalı olmadığını söylesek, ne derdiniz? Önce 2017 ödül töreninde yaşanan skandalı yeniden hatırlayalım:

2017 Oscar ödül töreninde yılın en iyi filmi ödülünü Ay Işığı / Moonligt almıştı. Ülkemizde daha önceki Oscar filmlerinde olduğu gibi pek ilgi görmeyen yapım “sürpriz” yaparak bu ödülü alsa da pek konuşulmadı. Çünkü yaşanan skandal, tüm filmlerin önüne geçmişti. 89'uncusu düzenlenen Akademi Ödülleri'nde yaşanan bu Oscar'lık skandal, uzun süre unutulmayacak gibi. Los Angeles'taki Dolby Tiyatrosu'nda gerçekleştirilen ödüllerin finalinde önce Oscar'a 13 dalda aday olan 'La La Land'in en iyi film ödülünü kazandığı ilan edildi. Usta oyuncular Warren Beatty ve Faye Dunaway, 'La La Land'i anons ettikten sonra filmin ekibi sahneye çıktı ve yapımcılar teşekkür konuşması yapmaya başladı. Sıra filmin yapımcılarından Fred Berger'e geldiğinde ise beklenmedik bir gelişme oldu. Zarfların karıştığı açıklandı ve 'La La Land'in diğer yapımcısı Jordan Horowitz, “Hayır hayır, bir hata var. Moonlight... En iyi film ödülünü siz kazandınız. Bu bir şaka değil” dedi. Böylelikle büyük bir mutluluk yaşayan 'La La Land' ekibinin sevinci kursaklarında kaldı. 'La La Land' ekibi sahneden inerken 'Moonlight' ekibi ödülünü almak üzere sahneye çıktı. En iyi film dalında yanlış filmin anons edilip ödülün yanlış filme verilmesi Akademi Ödülleri tarihinde bir ilk olmadı, son da olmayacak gibi gözüküyor. Daha önceki yıllarda yaşanan skandallarda Oscar ödül törenine gölge düşürmüştü.

İşte geçmişten bu güne yaşanmış diğer skandallar:
İki Frank vardı!
1933'te sunucu Will Rogers En İyi Yönetmen dalındaki ödülü açıklıyordu. 3 aday vardı: Frank Capra ('Lady for a Day'), Frank Lloyd ('Cavalcade') George Cukor ('Little Women'). Fakat Will Rogers zarfı açtı ve kazananın soyadını okumadan sadece "gel ve al şunu Frank" dedi. Bunu duyar duymaz heyecanla sahneye doğru yürümeye başlayan Frank Capra, ancak sahneye ulaştığında kazananın diğer Frank, 'Cavalcade'nin yönetmeni Frank Lloyd olduğunu anladı. 'Cavalcade' gecenin sonunda En İyi Film ödülünü de kazandı. Frank Capra ise bu tuhaf anda yaşadığı hislerle ilgili olarak daha sonra otobiyografik kitabında şöyle yazacaktı: "Masaya doğru geri yürüyüşüm hayatımdaki en uzun, en üzücü yürüyüştü. Bir solucan olup halının altında sürünmeyi dilerdim. Masaya döndüğümde tüm arkadaşlarım ağlıyordu."
Erken hareket etti!
1947'de En İyi Kadın Oyuncu dalının kazananı açıklandığında 'Mourning Becomes Electra' filmindeki performansıyla aday olan Rosalind Russell son derece heyecanlıydı ve kazanan daha okunmadan ayağa kalktı. Daha önce iki kez aday olup kazanamamıştı, bu sefer kazanacağından emindi. Ancak kazanan 'The Farmer's Daughter' ile Loretta Young oldu.
Ödül önceden duyuruldu!
1964 yılında Sammy Davis Jr. müzik dallarındaki ödülleri sunmak için sahnedeydi. En İyi Uyarlama Müzik ödülü ilk sıradaydı. Adayları sırasıyla okuduğunda saydıklarında bir yanlışlık yoktu. Fakat Sammy Davis Jr. zarfı açtı ve kazanan 'Tom Jones' filmiydi. Herkes bir şok yaşadı çünkü 'Tom Jones' bu dalda adaylardan biri değildi. Neyse ki hatanın anlaşılması sadece saniyeler sürdü, Sammy Davis Jr. kendisine yanlış zarfın verildiğini söyledi. Kısa bir süre sonra doğru zarf getirildi ve kazanan 'Sokak Kızı Irma' (Irma La Douce) olarak açıklandı. Ancak şimdi sırada 'Tom Jones'un da adaylar arasında olduğu En İyi Özgün Müzik dalı vardı. Adayların isimlerini okuduktan sonra Sammy Davis Jr. "ve tahmin edin bakalım kazanan kim" diyerek 'Tom Jones'un ödülü kazandığını açıkladı. 'Tom Jones' gecenin sonunda En İyi Film ödülüne de uzandı.
Brando’dan unutulmaz protesto (1973)
'Baba'daki rolüyle 'En İyi Erkek Oyuncu' Oscar'ını kazanan Marlon Brando'nun ismi okunduğunda sahneye beklenmedik bir konuk çıktı. Sacheen Littlefeather adındaki kızılderili genç kız sahneye çıkarak sinema endüstrisinin Amerikalı yerlilerin sorunlarına duyarsız kaldığı gerekçesiyle Marlon Brando'nun Oscar ödülünü reddettiğini söyledi. 

Asıl adı Maria Cruz olan genç kız 27 Mart 1973'te Marlon Brando'nun isteğiyle Oscar töreninde Apaçi kıyafetleriyle sahneye çıkarak kızılderili konusuna ve özellikle de Yaralı Diz Katliamı'na dikkatleri çekmek üzere kısa bir konuşma yapmıştı. Baba filmiyle en iyi oyuncu Oscar'ını kazanan Brando törene gelmemiş, ödülü neden reddettiğini belirten, kızılderililerin karşılaştığı kötü muameleler ve genel olarak ırkçılık hakkında hazırladığı metni okuması için oyuncu arkadaşı Littlefeather'den törene gitmesini istemiştir. Sahneye, Liv Ullman ve Roger Moore'un yanına gelen Littlefeather'ın konuşmasını gösterinin sorumlusu Howard Koch engellemeye çalışmış, buna rağmen genç kızılderili söylemeyi başardığı bir iki sözle istenen ilgiyi çekmeyi başarıp, Oscar tarihine geçmiştir. Littlefeather'ın tamamını okuyamadığı metin gazetelere dağıtılmış ve yayımlanmıştır.

 Akademi Ödülleri/En İyi Film Oscar'ı 1973 yılında Baba filmine verilmişti. Baba filmi, Mario Puzo'nun yazdığı aynı adlı romandan uyarlanan, Francis Ford Coppola'nın yönettiği, Marlon Brando ve Al Pacino'nun başrollerini paylaştığı bir yapımdı.
Brando’dan unutulmaz protesto (1973) 'Baba'daki rolüyle 'En İyi Erkek Oyuncu' Oscar'ını kazanan Marlon Brando'nun ismi okunduğunda sahneye beklenmedik bir konuk çıktı. Sacheen Littlefeather adındaki kızılderili genç kız sahneye çıkarak sinema endüstrisinin Amerikalı yerlilerin sorunlarına duyarsız kaldığı gerekçesiyle Marlon Brando'nun Oscar ödülünü reddettiğini söyledi. Asıl adı Maria Cruz olan genç kız 27 Mart 1973'te Marlon Brando'nun isteğiyle Oscar töreninde Apaçi kıyafetleriyle sahneye çıkarak kızılderili konusuna ve özellikle de Yaralı Diz Katliamı'na dikkatleri çekmek üzere kısa bir konuşma yapmıştı. Baba filmiyle en iyi oyuncu Oscar'ını kazanan Brando törene gelmemiş, ödülü neden reddettiğini belirten, kızılderililerin karşılaştığı kötü muameleler ve genel olarak ırkçılık hakkında hazırladığı metni okuması için oyuncu arkadaşı Littlefeather'den törene gitmesini istemiştir. Sahneye, Liv Ullman ve Roger Moore'un yanına gelen Littlefeather'ın konuşmasını gösterinin sorumlusu Howard Koch engellemeye çalışmış, buna rağmen genç kızılderili söylemeyi başardığı bir iki sözle istenen ilgiyi çekmeyi başarıp, Oscar tarihine geçmiştir. Littlefeather'ın tamamını okuyamadığı metin gazetelere dağıtılmış ve yayımlanmıştır. Akademi Ödülleri/En İyi Film Oscar'ı 1973 yılında Baba filmine verilmişti. Baba filmi, Mario Puzo'nun yazdığı aynı adlı romandan uyarlanan, Francis Ford Coppola'nın yönettiği, Marlon Brando ve Al Pacino'nun başrollerini paylaştığı bir yapımdı.
Çıplak skandal (1974)
Oscar tarihinin en büyük skandallarından biri de 1974'teki Ödül Töreni'nde yaşandı. David Niven'ın sunuculuk yaptığı 1974'teki Oscar töreninde Elizabeth Taylor'ın ismi anons edildiğinde aktivist Robert Opel adlı kişi çıplak bir şekilde barış işareti yaparak sahnede koşmaya başlamıştı. Kısa bir şaşkınlığın ardından Niven, hiçbir tepkide bulunmadan, gayet sakin bir şekilde davetsiz misafirine esprili bir yanıt vererek konuşmasına geri döndü. Bu törenden sonra ödül törenlerinin güvenliği konusu uzun süre tartışıldı. 

 1974 Oscar ödül töreninde en iyi film Belalılar adlı yapıma gitmiş, en iyi erkek oyuncu Jack Lemmon, en iyi kadın oyuncu ise Glenda Jackson seçilmişti.
Çıplak skandal (1974) Oscar tarihinin en büyük skandallarından biri de 1974'teki Ödül Töreni'nde yaşandı. David Niven'ın sunuculuk yaptığı 1974'teki Oscar töreninde Elizabeth Taylor'ın ismi anons edildiğinde aktivist Robert Opel adlı kişi çıplak bir şekilde barış işareti yaparak sahnede koşmaya başlamıştı. Kısa bir şaşkınlığın ardından Niven, hiçbir tepkide bulunmadan, gayet sakin bir şekilde davetsiz misafirine esprili bir yanıt vererek konuşmasına geri döndü. Bu törenden sonra ödül törenlerinin güvenliği konusu uzun süre tartışıldı. 1974 Oscar ödül töreninde en iyi film Belalılar adlı yapıma gitmiş, en iyi erkek oyuncu Jack Lemmon, en iyi kadın oyuncu ise Glenda Jackson seçilmişti.
Güzellik yarışmasından farkı yok dedi
Ünlü aktör Dustin Hoffman ''Geceyarısı Kovboyu'' filmiyle 1969'da ve ''Lenny'' filmiyle 1974'te aday gösterildiği törenlere katılmayı reddetmekle kalmadı, aynı zamanda bir televizyon muhabirine "Ödülleri terbiyesiz, ahlaksız, kirli ve abartılı buluyorum. Güzellik yarışmalarından hiç farkı yok" ifadelerini kullandığı belirtildi.

Ancak Hoffman, 5 yıl sonra ''Kramer Kramer'a Karşı''daki rolüyle kazandığı ''En İyi Yardımcı Aktör Ödülü''nü almak için sahneye çıkarak "Doğum kontrolü yapmadıkları için anneme ve babama teşekkür ederim" dedi.

 ABD'li sinema oyuncus Dustin Hoffman film dünyasının dikkatini ilk kez Mike Nichols'un “The Graduate” adlı filminde çizdiği Benjamin Braddock rolüyle çekmişti. O filmdeki rolüyle Oscar adaylığı aldıktan sonra ilerleyen yıllarda Midnight Cowboy, Lenny, Tootsie ve Wag the Dog gibi birbirinden ayrı kulvarlardaki filmlerdeki başarısıyla altı kez daha Oscar adaylığı aldı. Papillon filminde Steve McQueen ile kamera karşısına geçti; bu filmde ününü perçinledi. Toplamda yedi defa eşiğinden döndüğü Oscar ödülünü, 1979 yılında oynadığı Kramer Vs. Kramer ve 1988 yılında Tom Cruise ile birlikte kamera karşısına geçtiği Yağmur Adam ile kucakladı. Hoffman bu ödül törenine de katılarak ödülü almıştı.
Güzellik yarışmasından farkı yok dedi Ünlü aktör Dustin Hoffman ''Geceyarısı Kovboyu'' filmiyle 1969'da ve ''Lenny'' filmiyle 1974'te aday gösterildiği törenlere katılmayı reddetmekle kalmadı, aynı zamanda bir televizyon muhabirine "Ödülleri terbiyesiz, ahlaksız, kirli ve abartılı buluyorum. Güzellik yarışmalarından hiç farkı yok" ifadelerini kullandığı belirtildi. Ancak Hoffman, 5 yıl sonra ''Kramer Kramer'a Karşı''daki rolüyle kazandığı ''En İyi Yardımcı Aktör Ödülü''nü almak için sahneye çıkarak "Doğum kontrolü yapmadıkları için anneme ve babama teşekkür ederim" dedi. ABD'li sinema oyuncus Dustin Hoffman film dünyasının dikkatini ilk kez Mike Nichols'un “The Graduate” adlı filminde çizdiği Benjamin Braddock rolüyle çekmişti. O filmdeki rolüyle Oscar adaylığı aldıktan sonra ilerleyen yıllarda Midnight Cowboy, Lenny, Tootsie ve Wag the Dog gibi birbirinden ayrı kulvarlardaki filmlerdeki başarısıyla altı kez daha Oscar adaylığı aldı. Papillon filminde Steve McQueen ile kamera karşısına geçti; bu filmde ününü perçinledi. Toplamda yedi defa eşiğinden döndüğü Oscar ödülünü, 1979 yılında oynadığı Kramer Vs. Kramer ve 1988 yılında Tom Cruise ile birlikte kamera karşısına geçtiği Yağmur Adam ile kucakladı. Hoffman bu ödül törenine de katılarak ödülü almıştı.
Acele etme n’olur!
Samuel L. Jackson da heyecanına yenik düşen oyunculardan sayılabilir. 1994'te En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalının adayları arasındaydı. Kazanan açıklanmak üzere kameralar 5 adayın da yüzüne yakın çekim yapmıştı. Kazanan Martin Landau olarak açıklandığında Samuel L. Jackson'ın ilk tepkisi "Kahretsin!" kameraya yakalanmıştı. Törenin bu anı yıllar sonra internette bir fenomen haline geldi.
Acele etme n’olur! Samuel L. Jackson da heyecanına yenik düşen oyunculardan sayılabilir. 1994'te En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalının adayları arasındaydı. Kazanan açıklanmak üzere kameralar 5 adayın da yüzüne yakın çekim yapmıştı. Kazanan Martin Landau olarak açıklandığında Samuel L. Jackson'ın ilk tepkisi "Kahretsin!" kameraya yakalanmıştı. Törenin bu anı yıllar sonra internette bir fenomen haline geldi.
Ödül listesi internete sızdı (2008)
Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'nin antetli kâğıdına basılmış ve dönemin Akademi Başkanı Sid Ganis'in imzasını taşıyan ödül listesi, törenden önce internete sızdı. Akademi sözcüsü Leslie Unger, listenin sahte olduğunu, ödüller için verilen oyların sayımının devam ettiğini söylese de listedekilerle ödül kazananlar aynıydı. Bu sızıntı haber uzun süre tartışılmıştı.

24 Şubat 2008'de, Hollywood, Kaliforniya'da Kodak Tiyatrosunda yapılan 80. Akademi ödüllerinde kazanan film İhtiyarlara Yer Yok yapımı olmuştur. En iyi kadın oyuncu Marion Cotillard olurken en iyi erkek oyuncu ödülü ise Daniel Day - Lewis'in olmuştu.
Yapımcı üyelerden oy istedi (2010)
'The Hurt Locker” filminin yapımcısı Nicolas Chartier, Akademi üyelerine '500 milyon dolarlık filmler yerine bize oy verin” içerikli bir mail attı. Chartier'in Oscar törenine girişi yasaklandı. Fakat ne mi oldu? Film tam 6 dalda ödül kazandı! Ölümcül Tuzak, 9 dalda aday gösterildiği 82. Akademi Ödülleri'nde en iyi film, yönetmen, özgün senaryo, kurgu, ses miksajı ve ses kurgusu dallarında 6 ödül kazanmayı başardı. Filmin Amerikan askeri propagandasını içerdiği için yoğun eleştiri alması da gündemi uzun süre meşgul etti. Bir diğer eleştiri de dünyada izlenme rekorları kıran Avatar filmi yerine Amerikan askeri propagandası yapan bir filme ödül verilmesi olmuştu.

 7 Mart 2010 tarihinde Hollywood, Los Angeles'taki Kodak Theatre Academy of Motion Picture Arts and Sciences tarafından yapılmış 82. Akademi Ödülleri töreninde kazanan film The Hurt Locker olurken, en iyi erkek oyuncu Jeff Bridges, en iyi kadın oyuncu ise Sandra Bullock olmuştur.
Yapımcı üyelerden oy istedi (2010) 'The Hurt Locker” filminin yapımcısı Nicolas Chartier, Akademi üyelerine '500 milyon dolarlık filmler yerine bize oy verin” içerikli bir mail attı. Chartier'in Oscar törenine girişi yasaklandı. Fakat ne mi oldu? Film tam 6 dalda ödül kazandı! Ölümcül Tuzak, 9 dalda aday gösterildiği 82. Akademi Ödülleri'nde en iyi film, yönetmen, özgün senaryo, kurgu, ses miksajı ve ses kurgusu dallarında 6 ödül kazanmayı başardı. Filmin Amerikan askeri propagandasını içerdiği için yoğun eleştiri alması da gündemi uzun süre meşgul etti. Bir diğer eleştiri de dünyada izlenme rekorları kıran Avatar filmi yerine Amerikan askeri propagandası yapan bir filme ödül verilmesi olmuştu. 7 Mart 2010 tarihinde Hollywood, Los Angeles'taki Kodak Theatre Academy of Motion Picture Arts and Sciences tarafından yapılmış 82. Akademi Ödülleri töreninde kazanan film The Hurt Locker olurken, en iyi erkek oyuncu Jeff Bridges, en iyi kadın oyuncu ise Sandra Bullock olmuştur.
Adını yanlış telaffuz etti! (2014)
2 Mart 2014'te Hollywood, Los Angeles'taki Dolby Theatre'da yapılan 86. Akademi Ödülleri ünlü oyuncu John Travolta'nın yaptığı gafla akıllarda kaldı. Ünlü oyuncu törene katılan şarkıcının adını yanlış telaffuz etti. John Travolta'nın Idina Menzel'in ismini Adele Dazeem diye okuması “skandal olarak” nitelendirildi. 

 86.sı düzenlenen Oscar Ödül Törenine damga vuran ABD'li oyuncu John Travolta, yaptığı gaftan dolayı özür diledi. 43 milyon kişinin takip ettiği ödül töreninde sahne alacak olan şarkıcı Idina Menzel'in ismini Adele Dazeem olarak yanlış telaffuz eden dünyaca ünlü oyuncu John Travolta :''Menzel çok başarılı ve yetenekli bir sanatçı. Olayın etkisinden bütün gece kurtulamadım. Kendisinden ve hayranlarından özür diliyorum.''dedi. Bu önemli gecede isminin yanlış söylenmesine karşılık sahneye çıkan sanatçı Idina Mendel ise Let İt Go(BOŞVER) adlı şarkısını seslendirmişti. John Travolta'nın gafından sonra twitterda Adele Dazeem adında bir hesap açılmış, açılan hesaba çok sayıda kişi tweet attı.

 2014 yılında düzenlenen Oscar ödüllerinin kazananı ise 12 Years a Slave filmi olmuştu. Törende Gravity 7 dalda ödül alarak damgasını vurmuştu. En iyi erkek oyuncu Matthew McConaughey olurken, en iyi kadın oyuncu Cate Blanchett olmuştu.
Adını yanlış telaffuz etti! (2014) 2 Mart 2014'te Hollywood, Los Angeles'taki Dolby Theatre'da yapılan 86. Akademi Ödülleri ünlü oyuncu John Travolta'nın yaptığı gafla akıllarda kaldı. Ünlü oyuncu törene katılan şarkıcının adını yanlış telaffuz etti. John Travolta'nın Idina Menzel'in ismini Adele Dazeem diye okuması “skandal olarak” nitelendirildi. 86.sı düzenlenen Oscar Ödül Törenine damga vuran ABD'li oyuncu John Travolta, yaptığı gaftan dolayı özür diledi. 43 milyon kişinin takip ettiği ödül töreninde sahne alacak olan şarkıcı Idina Menzel'in ismini Adele Dazeem olarak yanlış telaffuz eden dünyaca ünlü oyuncu John Travolta :''Menzel çok başarılı ve yetenekli bir sanatçı. Olayın etkisinden bütün gece kurtulamadım. Kendisinden ve hayranlarından özür diliyorum.''dedi. Bu önemli gecede isminin yanlış söylenmesine karşılık sahneye çıkan sanatçı Idina Mendel ise Let İt Go(BOŞVER) adlı şarkısını seslendirmişti. John Travolta'nın gafından sonra twitterda Adele Dazeem adında bir hesap açılmış, açılan hesaba çok sayıda kişi tweet attı. 2014 yılında düzenlenen Oscar ödüllerinin kazananı ise 12 Years a Slave filmi olmuştu. Törende Gravity 7 dalda ödül alarak damgasını vurmuştu. En iyi erkek oyuncu Matthew McConaughey olurken, en iyi kadın oyuncu Cate Blanchett olmuştu.
Sahnede düştü (2013)
85.'nci Oscar ödül töreninin en talihsiz anı, En İyi Kadın Oyuncu ödülünü alan Jennifer Lawrence'ın sahneye giderken düşmesi oldu. Muhteşem bir kırmızı halı geçişiyle başlayan törende 'Umut Işığım' filmindeki oyunculuğuyla en iyi kadın oyuncu dalında aday olan Jennifer Lawrence krem rengi tuvaletiyle göz doldurdu. Ancak Lawrence gecenin hem en talihli hem de en talihsiz kadını oldu. Daha önce iki kez ödüle aday gösterilen Lawrence, 'umut Işığım' filmindeki rolüyle Oscar'ı aldı. Fakat merdivenlerde küçük bir kaza yaşayan güzel oyuncu sahneye çıkarken heyecandan düştü.

 85. Oscar ödüllerinde kazanan film ise Argo oldu. En iyi film ödülünü yönetmenliğini Ben Afleck'in yaptığı "Argo" filmi kazandı. 7 dalda aday olan film, 3 Oscar ödülü aldı.

 Kaynaklar:
Hürriyet.com
 Onedia.com
Haberturk.com
 sinefesto.com
Sahnede düştü (2013) 85.'nci Oscar ödül töreninin en talihsiz anı, En İyi Kadın Oyuncu ödülünü alan Jennifer Lawrence'ın sahneye giderken düşmesi oldu. Muhteşem bir kırmızı halı geçişiyle başlayan törende 'Umut Işığım' filmindeki oyunculuğuyla en iyi kadın oyuncu dalında aday olan Jennifer Lawrence krem rengi tuvaletiyle göz doldurdu. Ancak Lawrence gecenin hem en talihli hem de en talihsiz kadını oldu. Daha önce iki kez ödüle aday gösterilen Lawrence, 'umut Işığım' filmindeki rolüyle Oscar'ı aldı. Fakat merdivenlerde küçük bir kaza yaşayan güzel oyuncu sahneye çıkarken heyecandan düştü. 85. Oscar ödüllerinde kazanan film ise Argo oldu. En iyi film ödülünü yönetmenliğini Ben Afleck'in yaptığı "Argo" filmi kazandı. 7 dalda aday olan film, 3 Oscar ödülü aldı. Kaynaklar: Hürriyet.com Onedia.com Haberturk.com sinefesto.com
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >