Ruhsal bozuklukların binalarla anlatıldığı 7 çizim

  Çizim
Çizim

Hastalıklara maruz kalan kişilerin iç dünyasını ustalıkla kağıda yansıtan mimar

Günümüz dünyasında var olan sorunlar çeşitli hastalıklara yol açıyor. Bu hastalıklar aile ilişkileri, kalabalıklar, yalnızlık, trafik, teknoloji, arkadaşlar gibi birçok konu neden oluyor. Bu kadar çok nedene karşı insanlar çaresiz kalabiliyor. Bu çaresizlik çeşitli ruhsal hastalıklara neden olabiliyor. Federico Babina isimli mimar ve tasarımcı bu ruhsal bozukluk türleri hakkında yeni bir projeye imza attı. Mimarlığıyla tasarımcılığını aynı projede buluşturan Babina bazı ruhsal bozukluk türlerini mimari yapılar çizerek anlattı. Babina'nın yaptığı çizimlerden bazılarını sizler için listeledik.



Anksiyete
, modern çağda tüm insanların zaman zaman hissettiği bir ruhsal bozukluktur. Anksiyete bozukluğu kişinin sürekli kaygı, gerilim ve korku dolu hissetmesine verilen isimdir. Bu her insanda olacağı gibi bazılarında anksiyete bozukluğu kişinin günlük hayatını ciddi ölçüde etkileyebilir. Bu durumda profesyonel destek alması hayat standartlarını ciddi şekilde iyileştirir. Tasarımcı da zincirler ve dikenli tellerle çevrili bir evde gösterdiği insan figürüyle bu ruhsal hastalığı anlatıyor.


Depresyon, günlük hayatta sıkça kullanmamıza rağmen bildiğimizden ciddi bir ruhsal bozukluktur. Depresyon gündelik yaşamdaki farklı sebeplerden dolayı düşük ruh halinde bulunulması ve bu ruh halinin devam etmesi durumuna denir. Depresyon bizim bildiğimiz gibi karşısındakinin moral bozukluğuna göre verilecek bir teşhis olmayıp, doktorların çeşitli tetkikler sonucunda karar verebileceği bir hastalıktır. Bu hastalık maruz kalan insanın kişisel, iş veya okul hayatını olumsuz yönde etkiler. Bunun yanında uyuma konusunda dengesizlik (çok az uyuma/çok fazla uyuma), yemek yeme düzensizliği, genel sağlık durumunun kötüleşmesi gibi durumlara neden olabilir.


İnsomnia, halk arasında uyuyamama hastalığı olarak da bilinir. Bu hastalığa maruz kalan insanlar uykuya dalmakta zorluk çeker, geceleri sürekli uyanır ve yatakta saatlerce dönseler de uyuyamazlar. Bu hastalık 1-3 hafta arasında ise kısa süreli insomnia, 3 fazladan uzun sürerse kronik insomnia olarak tanımlanır. 3 haftadan uzun süre uyku problemi yaşamak oldukça zararlı olabilir ve doktora gidilmesi gerekir.



Şizofreni, üstüne birçok film çekilen bir ruhsal bozukluktur. Beatiful Mind, Fight Club, Makinist gibi filmlere konu olan şizofreni, kişilerin dış dünyadan bağımsız olarak kendi içinde yeni bir dünya kurmasıdır. Birçok farklı türü bulunan şizofreni profesyonel tedavi gerektiren bir ruhsal bozukluk olarak karşımıza çıkar.



Alzheimer, etrafımızda ve haberlerde de sıkça gördüğümüz halk arasında "bunama" olarak bilinen bir ruhsal bozukluktur. Alzheimer başlangıcında kişi hafıza kaybı yaşamaya başlar. Hastalığın ilerlemesi unutkanlıkların artmasına neden olurken geçmiş hafıza korunur hatta bazı zamanlarda geçmiş hatıralar daha keskin hatırlanabilir. Yaşlı insanlarda sıkça görülen bu hastalığın tedavisi için ciddi yatırımlı araştırmalar devam etmektedir.



Bipolar bozukluk, kişinin duygularında aşırı değişiklik görülmesine neden olur. Manik depresif olarak günlük kullanımda bilinen bipolar bozukluk, kişinin çok mutluyken bir anda mutsuz olması, sonrasında aniden neşeli olması gibi davranışlar göstermesine neden olabilir.



Paranoya, kişinin aşırı tedirgin ve korku duyması nedeniyle sürekli kafasında mantıksız şeyler kurmasına neden olan bir ruhsal bozukluktur. Paranoya şizofreni ile beraber gözükebileceği gibi, şizofreniden bağımsız da görülebilir. Günlük kullanımının aksine ciddi bir hastalıktır ve maruz kalan kişinin tedavi görmesi gerekir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >