Sağlık Bakanı elektronik sigaraya karşı çok net: Ülkeye girişi bile yasaklanacak

Sağlık Bakanlığı tarafından elektronik sigaranın yasaklanmasına yönelik adımlar atılacak.

Son dönemde sigara ve türevi tütün ürünlerinden ölümlerde yükselme yaşanıyor. Sigara içme yaşında yaşanan düşüş ise; konunun ne kadar vahim olduğunu gözler önüne seriyor. Dünyada Amerika başta olmak üzere, tütün ve elektronik sigara tüketimine yönelik kritik adımlar atılıyor. Türkiye'de de hükümet kanadından, özellikle Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlemeler birbirinin peşi sıra geliyor. Sigara kullanımındaki vahim tablonun yanında, kanser gibi ölüm riski yüksek bir çok hastalığa sebep olmasıyla birlikte ani gaz sıkışmalarıyla patlama riski de bulunan elektronik sigaralar da markaj altında. Sağlık Bakanı Koca ise elektronik sigaralara karşı çok net! Koca; "Ülkeye girişi dahil yasaklanacak" diyor.

Elektronik sigaralar için '21. yüzyılın baş belası' desek pek de yanlış olmaz! Zira pek çok kişi önce sigarayı bırakmak umuduyla elektronik sigaraya yöneliyor ancak bu defa da elektronik sigaranın pençesinden kurtulamıyor. Üstelik elektronik sigaralar içinde bulundurduğu kimyevi maddeler nedeniyle de kanser gibi ölüm getiren hastalıkları tıpkı bir mıknatıs gibi kendisine çekiyor. Hepsi bir yana; bir de gaz sıkışması gibi nedenlerle patlamalara da sebep oluyor.

TBMM’nin 27. Dönem 3. Yasama Yılı'nın başlaması dolayısıyla TBMM Başkanı Mustafa Şentop tarafından verilen resepsiyona katılan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kısa süre önce Anadolu Ajansı'nın Editör Masası'na konuk olmuştu. -AA
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kısa süre önce Anadolu Ajansı'nın Editör Masası'na konuk olmuştu. -AA

Yakında Mecliste!

Elektronik sigaralarla ilgili net bir açıklama yapan Koca, "Elektronik sigaranın satılması, ülkeye girişi dahil olmak üzere yasaklı hale gelecek. Üzerinde yasal düzenleme çalışması yapılıyor. Meclise gelecek" dedi.

Sigara içmenin yasaklandığı 'kapalı alan' tanımı da genişletilecek.
Sigara içmenin yasaklandığı 'kapalı alan' tanımı da genişletilecek.

'Kapalı alan' tanımı şekillendirilecek

  • "Kapalı alan tanımını şekillendiriyoruz. En iyi alanların sigara içenlere ayrıldığını, sigara içmeyenlere daha geride alanların verildiğini biliyoruz ve bunun istismar edildiğini görüyoruz. Bununla ilgili bir düzenleme ve yeni bir tanımlama geliyor. Yarı açılır kapanır sistemi de 'kapalı' tanımlayan ama açık alanın nasıl bir alan olması gerektiğini netleştiren bir yaklaşım olacak."

'Fahri sigara denetçiliği' geliyor

Sigara yasağı konusunda vatandaşların da katılımını sağlamak üzere 'fahri sigara denetçiliği'getireceklerini açıklayan Koca, denetçilerin ceza kesip kesemeyecekleri, neyi ne kadar yapabilecekleri, cezalar dahil olmak üzere ne kadar yetkisinin olacağını tanımlayacaklarını söyledi.

Yönetmelik, nargileyi de kapsıyor.
Yönetmelik, nargileyi de kapsıyor.

Nargile ayrı tutulmayacak

Nargilenin de bir tütün ürünü olduğunu vurgulayan Koca, sigara yasağının nargile için de geçerli olduğunu kaydetti.

Elektronik sigara, ABD'de de yasaklanması yönünde atılan adımlarla gündemde.
Elektronik sigara, ABD'de de yasaklanması yönünde atılan adımlarla gündemde.

Ne olmuştu?

Türkiye'de elektronik sigaralara karşı atılan bu son derece yerinde adımdan önce, arabalarda sigara kullanımı yasaklanmıştı. Trafik polisleri tarafından yapılan sıkı denetimler sonucunda, araçlarda sigara içen kişilere para cezası uygulanmıştı.

Amerika'da da elektronik sigara kullanımının yasaklanması yönünde adımlar atılmakta. Bu karar, pek çok ülke tarafından son derece olumlu karşılandı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >