Sağlıklı bilgiler: Yatağa tok girmeyin, burun kanamalarını hafife almayın

Burun kanaması, gece yemek tüketimi basit gibi görünse de ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Burun kanaması, gece yemek tüketimi basit gibi görünse de ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Aşırı yemek tüketimine ve vücudumuzda oluşan bazı değişikliklere dikkat etmek sağlıklı yaşamayı artıran etkiler arasında gösteriliyor. Gece yemek yiyerek yatağa tok girmek, burun kanaması gibi basit görünen etkileri atlamak sağlığımızı riske sokabiliyor. Daha kaliteli yaşamak adına bazı detaylara dikkat etmek gerekiyor. Ufak detaylar gibi gözüken sağlık kontrolleri, takip edilmesiyle düzene girip vücudumuza olumlu yönde etki edebiliyor.

Sağlıklı yaşamak ya da sağlığımızı etkileyen sebepleri bilip düzeltmeye çalışmak bizim elimizde. Aşırı yemek, vitamin eksikliği ya da dikkatsiz hareket etmek sağlık açısından bizi ve hayatımızı olumsuz etkiliyor.

Gece yemek yiyerek tok yatmak, herkesin sık sık yaşadığı burun kanaması basit gibi görülen iki neden olsa da hayatımızı zora sokabilir. Gece yemek tüketmek mideye zarar verirken, burun kanaması ciddi sorunlara yol açıyor.

Aman dikkat: Yatağa tok girmeyin

Bazı insanlar için gece yemek tüketimi düzenli ve aşırı bir hale gelebiliyor. Ancak bu durum sağlık için risk taşıyor. Prof Dr. Osman Müftüoğlu Hürriyet gazetesindeki köşesinde bu konuyu ele alarak yatağa tok girmenin zararlarından bahsetti.

Müftüoğlu, ''Yatağa dolu mide ile girmek reflüye, gastrite davetiye çıkarıyor. Yediğiniz besinleri siz uyurken sindirmek karaciğer ve pankreas için işkence haline gelebiliyor. Tok karna yatmak uykunuzu da bir eziyet haline getirebilir. Akşam yemekten sonra su ve şekersiz çay dışında bir şey yiyip içmemek ve yatağa aç karnına girmek ise kilo dengesine en güzel, en kıymetli hizmettir'' dedi.

Gece yemek tüketimi, sağlıksız olan yiyeceklerle daha tehlikeli bir hal alabiliyor
Gece yemek tüketimi, sağlıksız olan yiyeceklerle daha tehlikeli bir hal alabiliyor

Tokluk hissi veren yiyecekler

Yağ oranı az olan, besin değeri ve protein miktarı yüksek belli başlı temel gıdaların düzenli olarak tüketilmesi tokluk hissi oluşmasına yardımcı oluyor. Doktorlar yumurta, bakla, nohut, mercimek ve elma gibi yiyecekler sağlıklı olmasının yanı sıra düzenli ve kararında tüketildiği takdirde tok kalmamızı da sağladığını söylüyor. İşte o besinler;

  • Yumurta
  • Baklagiller
  • Armut
  • Ayva
  • Elma

Burun kanamasına dikkat

Burun kanaması birçok insanın en az bir kez yaşadığı durumlardan biridir. Bu durum basit gibi gözükse de bazen başka hastalıkların habercisi olabilir.

Prof Dr. Osman Müftüoğlu Hürriyet gazetesindeki köşesinde burun kanamasının nedenlerinden bahsetti. İşte Müftüoğlu'nun 10 madde olarak açıkladığı nedenler:

  • Kan sulandırıcı ilaçlar
  • Burnu sert ve dikkatsiz temizleme
  • Kan basıncının aşırı ve hızla yükselmesi
  • Burun içindeki enfeksiyonlar
  • Buruna gelen darbe ve travmalar
  • Kanama ve pıhtılaşma bozuklukları
  • Ortam havasının kuruluğu
  • Burun kemiğindeki yapısal bozukluklar
  • Kanı sulandıran ginkgo, ginseng gibi bitkisel destekler
  • K vitamini eksikliği

Burun kanaması basit gibi görünse de hayatı olumsuz etkileyebiliyor
Burun kanaması basit gibi görünse de hayatı olumsuz etkileyebiliyor

Burun kanamasını önlemek için ne yapmalıyız?

Burun kanaması çoğu zaman hayatımızı kabusa çevirebiliyor. Sık sık tekrarlanması durumunda da sağlığımız için tehdit oluşturuyor. Burun kanamasını önlemek için, tuzlu su içeren spreylerle burun içinin nazikçe temizlenmesi ve bulunduğumuz ortamı sık sık nemlendirmek gerekiyor.Ayrıca, ağır aktivitelerden kaçınmalı ve ağırlık kaldırmamalıyız.

Burun kanaması nasıl tedavi edilir?

Kanama sınırlı bir tampon yapılarak veya küçük bir müdahale ile damar pıhtılaştırılarak durdurulabilir. Eğer kanama durmuşsa yumuşatıcı, yara iyileştirici krem veya merhemler kullanılabilir. Bunlar günde üç defa uygulanabilir. Serum fizyolojik damla veya spreyler de burun içinin nemlendirilmesi için kullanılıyor.

Burun kanaması sürekli oluşan bir durum haline geldiyse mutlaka tedavi edilmelidir
Burun kanaması sürekli oluşan bir durum haline geldiyse mutlaka tedavi edilmelidir

Eğer burun kanaması tekrarlarsa, mutlaka kulak burun boğaz doktoruna başvurmak gerekiyor. Endoskopik muayene yöntemiyle burun içerisindeki problem belirlenebiliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >