Şanlıurfa'ya hayranlık arttı

Göbeklitepe müzesi.
Göbeklitepe müzesi.

Şanlurfa'ya Göbklitepe'nin ortaya çıkmasından sonra hayranlık arttı. Göbeklitepe'den dolayı şehre ziyaretçi oranıda sürekli artış gösteriyor.

UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki, "tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen Şanlıurfa'daki Göbeklitepe'de çıkarılan eserlerin sergilendiği ve "Türkiye'nin en büyük müzesi" unvanına sahip Şanlıurfa Müze Kompleksi'ne, "Göbeklitepe Yılı" sayesinde ilgi arttı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2015'te ziyarete açılan müzede çok sayıda ürün sergileniyor. Balıklıgöl Yerleşkesi yanındaki 200 dönümlük alan üzerine kurulan Şanlıurfa Müze Kompleksi'nde teşhir edilen eserler, kronolojik düzende, ait oldukları döneme ilişkin görsel canlandırmalarla ziyaretçilerine "o dönemde yaşıyormuş hissi" uyandırıyor.

Şanlıurfa Müze Kompleksi.
Şanlıurfa Müze Kompleksi.

Türkiye'nin en büyük müzesi

Tarihi kenti ziyaret eden yerli ve yabancı turistler, Göbeklitepe'nin "Türkiye'nin en büyük müzesi" unvanını alan Şanlıurfa Müze Kompleksi'nde yer alan imitasyonlarını görme şansı buluyor.

200 bini aşkın ziyaretçi ağırladı

Kültür ve inanç turizminin önemli kentlerinden Şanlıurfa'ya gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği ve merdiven çıkmadan 4,5 kilometre katedebileceği Türkiye'nin en büyük müze kompleksini geçen yıl 200 binin üzerinde kişi ziyaret etti.

Göbeklitepe Kazı Başkanı ve Şanlıurfa Müze Müdürü Celal Uludağ, müzenin temelinin 2012'de atıldığını ve 2015'te tamamlanarak Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışının gerçekleştirildiğini hatırlattı.

Şanlıurfa Müze Kompleksinin Türkiye'nin "en büyük müzesi" unvanına sahip olduğunu anlatan Uludağ, şöyle konuştu:

  • "Müzemizde yaklaşık 70 bin eser sergilenmektedir. Müzemizi sadece eser obje odaklı değil tamamen bir sanat merkezi gibi değerlendiriyoruz. Resim, müzik ve sergi gibi her türlü etkinliği müzede gerçekleştiriyoruz. Müzeye ilgi oldukça fazla. Şanlıurfa'ya gelen yerli ve yabancı turistler muhakkak müzeye uğruyorlar ve beğenilerini dile getiriyorlar. İlk açıldığı dönemde özellikle Şanlıurfalıların ilgisi çok fazlaydı. İlk 10 günde yaklaşık 100 bin kişi müzeyi ziyaret etmişti. Bu bizim için çok önemli olaydı. Bu sayı her yıl katlanarak artacak duruma geldi. Özellikle Neolitik dönem açısında dünyanın eserlerinin sergilendiği müze diyebiliriz. Göbeklitepe eserlerinin bu müzede sergilenmesi Şanlıurfa adına ve ülkemiz adına büyük bir kazanç."
  • Göbeklitepe'nin hem dünya arkeolojisi hem de Türkiye için önemine işaret eden Uludağ, buranın geçen yıl UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesinin ve 2019'un turizmde "Göbeklitepe Yılı" ilan edilmesinin, Şanlıurfa için gurur verici bir gelişme olduğunu dile getirdi.

Uludağ, "Göbeklitepe Yılı" nedeniyle Şanlıurfa Müze Kompleksi'ne de ilginin arttığını, her geçen gün ziyaretçi sayısında artış gözlemlendiğini sözlerine ekledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >