Şuan tedavisi olsa da geçmişte insanları ölüme sürüklemiş hastalıklar

Geçmişte insanların korkmak için bir sürü sebebi olan hastslıklar

Teknoloji ve tıp biliminin gelişmesi ile geçmişte ölüm tehlikesi taşıyan çoğu hastalık mazi oldu. Hatta öyle hastalıklardı ki, binlerce kişinin ölümüne bile neden oldular. Kimisi hiç fark edemeden öldürürken kimisi ise oldukça zorlu bir ölüm getirdi. Tıp bilimi ve teknoloji sayesinde yavaş yavaş da olsa bu hastalıklara çözümler getirildi. Artık bu hastalıklar yüzünden ölen insan belki de hiç yoktur. Hatta kimisini çocukluğumuzdan bile hatırlarız. Zamanın en işkenceli ve ölüm getiren hastalıklarını sizler için sıraladık.
Suçiçeği ve Zona
Vücutta kırmızı döküntüler ve ateş ile ortaya çıkan suçiçeği hastalığı, çocukluk zamanlarımızda bile birçok kişide olmuştur. Son derece kaşıntılı ve ateşli geçen bu hastalığı geçiren kişiler sonradan zona hastalığına da yakalanabilmekteydi. 1995 yılında geliştirilen bir aşı sayesinde bu hastalıktan kurtulmak mümkün oldu.
Suçiçeği ve Zona Vücutta kırmızı döküntüler ve ateş ile ortaya çıkan suçiçeği hastalığı, çocukluk zamanlarımızda bile birçok kişide olmuştur. Son derece kaşıntılı ve ateşli geçen bu hastalığı geçiren kişiler sonradan zona hastalığına da yakalanabilmekteydi. 1995 yılında geliştirilen bir aşı sayesinde bu hastalıktan kurtulmak mümkün oldu.
Kan uyuşmazlığı
Rh negatif kana sahip bir kadın eğer ki Rh pozitif kan grubu olan bir çocuğa hamile olursa, annenin immün sistemi bebeğin kırmızı kan hücrelerine saldırabiliyordu. Bu durumda hem bebek hem annenin ölümü olabiliyordu. Teknoloji ve tıp biliminin gelişimi ile yapılan kan testleri ve aşılar sayesinde bu durum ortadan kaldırıldı.
Kan uyuşmazlığı Rh negatif kana sahip bir kadın eğer ki Rh pozitif kan grubu olan bir çocuğa hamile olursa, annenin immün sistemi bebeğin kırmızı kan hücrelerine saldırabiliyordu. Bu durumda hem bebek hem annenin ölümü olabiliyordu. Teknoloji ve tıp biliminin gelişimi ile yapılan kan testleri ve aşılar sayesinde bu durum ortadan kaldırıldı.
Difteri
Genellikle ateş ve boğaz ağrısıyla başlayan difteri halk arasında kuş palazı olarak bilinir. Oluşma şekli ise göz burun boğaz ve derideki yaralara yerleşip çoğalan bakterilerdir. Günümüzde ise antibiyotikler ve çeşitli aşılar ile difteri hastalığı engellenmektedir.
Difteri Genellikle ateş ve boğaz ağrısıyla başlayan difteri halk arasında kuş palazı olarak bilinir. Oluşma şekli ise göz burun boğaz ve derideki yaralara yerleşip çoğalan bakterilerdir. Günümüzde ise antibiyotikler ve çeşitli aşılar ile difteri hastalığı engellenmektedir.
Sıtma
Sıtma hastalığı bir parazit enfeksiyonudur. Dişi anofel cinsi sivrisineklerden bulaşan hastalık oldukça ateşli bir hastalıktır. Ve insanın karaciğer ve kırmızı kan hücrelerine zarar vermektedir. Geçmişte birçok ölümlü vakası olsa da günümüzde bu ölümlü vakalar aşılar ve ilaçlar ile oldukça azalmış durumdadır.
Sıtma Sıtma hastalığı bir parazit enfeksiyonudur. Dişi anofel cinsi sivrisineklerden bulaşan hastalık oldukça ateşli bir hastalıktır. Ve insanın karaciğer ve kırmızı kan hücrelerine zarar vermektedir. Geçmişte birçok ölümlü vakası olsa da günümüzde bu ölümlü vakalar aşılar ve ilaçlar ile oldukça azalmış durumdadır.
Çocuk felci
Dünyanın bazı bölgelerinde hala önemli bir hastalık olan çocuk felci özellikle omurilikteki kasların kasılmasını başlatan ve sinir hücrelerine zarar veren bulaşıcı bir virüsün yerleşmesi ile olur. Geçmişte son derece baş ağrıtan bu hastalık artık ilaç ve aşılarla engellenmektedir.
Çocuk felci Dünyanın bazı bölgelerinde hala önemli bir hastalık olan çocuk felci özellikle omurilikteki kasların kasılmasını başlatan ve sinir hücrelerine zarar veren bulaşıcı bir virüsün yerleşmesi ile olur. Geçmişte son derece baş ağrıtan bu hastalık artık ilaç ve aşılarla engellenmektedir.
Tüberküloz
Halk arasında verem, ince hastalık gibi adlar ile bilinen tüberküloz geçmişte binlerce insanın ölümüne neden olmuş bir hastalıktır. Hatta verem hastaneleri, karantina bölgeleri gibi bölgeler oluşturulmuştur özel olarak. Günümüzde ise antibiyotik ve aşılarla tüberküloz engellenmiştir.
Tüberküloz Halk arasında verem, ince hastalık gibi adlar ile bilinen tüberküloz geçmişte binlerce insanın ölümüne neden olmuş bir hastalıktır. Hatta verem hastaneleri, karantina bölgeleri gibi bölgeler oluşturulmuştur özel olarak. Günümüzde ise antibiyotik ve aşılarla tüberküloz engellenmiştir.
Kuduz
Yıllar öncesinde kuduzdan ölen birçok hayvan ve daha da kötüsü birçok insan vardı. Hastalık taşıyan hayvanların salyasından bulaşan kuduz hastalığı günümüzde hem insanlara hem de hayvanlara yapılan aşılar ile engellenmektedir.
Kuduz Yıllar öncesinde kuduzdan ölen birçok hayvan ve daha da kötüsü birçok insan vardı. Hastalık taşıyan hayvanların salyasından bulaşan kuduz hastalığı günümüzde hem insanlara hem de hayvanlara yapılan aşılar ile engellenmektedir.
Kızamık
Solunum sistemini hedef alan bu hastalık sonrasında vücutta kırmızı lekelerin çıkmasına neden oluyordu. Günümüzde ise aşılar ile bu hastalık da engellenmiştir.
Kızamık Solunum sistemini hedef alan bu hastalık sonrasında vücutta kırmızı lekelerin çıkmasına neden oluyordu. Günümüzde ise aşılar ile bu hastalık da engellenmiştir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >