Tatilde bile çocuklarınızın bir şeyler öğrenebileceği 7 eğitici film

Çocuklar için film önerileri.

Öğrencilerin dinlenme fırsatı olarak gördüğü sömestr tatili başladı. Birçok öğrenci uzun bir eğitim öğretim maratonunu ardından dinlenmeye ancak fırsat buldu. Herkesin dinlenme, yenilenme tarzı elbette farklı. Tatilde olsa da yeni bir şeyler öğrenmek isteyenler için öğretici 7 film önerisi...

Çocuk psikolojisinin işleyişini ve gelişimini en açık şekilde anlamamızı sağlayan, ünlü psikolog Haim Ginott' a ait

Çocuklar donmamış beton gibidir, üzerine ne düşse iz bırakır.

sözü, aileler ve eğitmenlerin çocuklar üzerinde ne denli büyük bir etkiye sahip olduklarını gösteriyor.

Bu kadar hassas bir yapıya sahip çocukların elbette izleyeceği filmler ve diziler üzerine düşünülmeli ve incelikle seçilmelidir. Hazır tatil arasına da girmişken, çocuklarınızın rahatlıkla izleyebileceği, izlerken de gelişimlerine yardımcı olabilecek 7 öğretici filmi sizler için derledik.

1. Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak

                                    Biri karpuzcunun, diğeri berberin yanında çırak olarak çalışan iki çocuğun köylerinde film oynatmak için verdiği mücadeleyi anlatan film, Naif, hüzünlü ama umut dolu, sıcak bir işlenişe sahip: Recep ve Mehmet sinemaya delicesine tutkundur. Gündüzleri kasabada çalışıp, geceleri köydeki evlerinin ahırında bir yandan derme – çatma bir film projeksiyon makinası yapmaya çalışırken, diğer yandan da hayatlarını tümden değiştirecek olan rejisörlük hayalleri kurmaktadırlar. İşin içine Recep'in kendisinden yaşça büyük olan Nihal'e aşkı da karışınca, hayatlarında derin izler bırakan unutulmaz bir yaz mevsimi yaşarlar.
1. Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak Biri karpuzcunun, diğeri berberin yanında çırak olarak çalışan iki çocuğun köylerinde film oynatmak için verdiği mücadeleyi anlatan film, Naif, hüzünlü ama umut dolu, sıcak bir işlenişe sahip: Recep ve Mehmet sinemaya delicesine tutkundur. Gündüzleri kasabada çalışıp, geceleri köydeki evlerinin ahırında bir yandan derme – çatma bir film projeksiyon makinası yapmaya çalışırken, diğer yandan da hayatlarını tümden değiştirecek olan rejisörlük hayalleri kurmaktadırlar. İşin içine Recep'in kendisinden yaşça büyük olan Nihal'e aşkı da karışınca, hayatlarında derin izler bırakan unutulmaz bir yaz mevsimi yaşarlar.
2. Ölü Ozanlar Derneği

                                     Robin
Williams'ın eşsiz performanslarından birini sergilediği Ölü ozanlar derneği
filminin izlemeden olmaz. Çocuklara hayallerinin peşinden gitmeyi, kendi
düşündükleri gibi yaşamayı, başkalarının baskısıyla yapılan şeylerin onları
asla mutlu etmeyeceği gibi konuları harikulade bir dille veren, sanatın,
şiirin, dünyadaki güzelliklerin erdemini anlatan. Ailelere de çocuklara baskı
yapmanın, onları kendi istediğiniz gibi yetiştirmeye çalışmanın kötü sonuçları
olabileceğini söyleyen 1989 yapımı harika bir film.
2. Ölü Ozanlar Derneği Robin Williams'ın eşsiz performanslarından birini sergilediği Ölü ozanlar derneği filminin izlemeden olmaz. Çocuklara hayallerinin peşinden gitmeyi, kendi düşündükleri gibi yaşamayı, başkalarının baskısıyla yapılan şeylerin onları asla mutlu etmeyeceği gibi konuları harikulade bir dille veren, sanatın, şiirin, dünyadaki güzelliklerin erdemini anlatan. Ailelere de çocuklara baskı yapmanın, onları kendi istediğiniz gibi yetiştirmeye çalışmanın kötü sonuçları olabileceğini söyleyen 1989 yapımı harika bir film.
3. Umudunu Kaybetme

                                    Chris Gardner maddi olarak ayakta kalmakta zorlanan ama buna rağmen son derece iyi niyetli ve çalışkan bir aile babasıdır. Karısı, artık içinde bulundukları duruma dayanamayıp evi terkedince oğlu Christopher ile yalnız kalırlar. Bu durumun yarattığı hayalkırıklığını ve zorlukları henüz atlatmamışken oturdukları evden de ev sahibi tarafından çıkartılırlar. Oğlu ile birlikte sokakta kalmasına ve tuvaletlerden düşkünler evine kadar çeşitli mekanlarda barınmaya çalışmasına rağmen Chris, oğlunun sevgisi ile ayakta kalmaya ve var gücü ile çalışmaya devam eder. Büyük bir sevgi ve mücadele öyküsünün anlatıldığı Umudunu Kaybetme, Will Smith ve gerçek hayatta da oğlu olan Jaden Smith'in etkileyici oyunculuklarına sahne oluyor.
3. Umudunu Kaybetme Chris Gardner maddi olarak ayakta kalmakta zorlanan ama buna rağmen son derece iyi niyetli ve çalışkan bir aile babasıdır. Karısı, artık içinde bulundukları duruma dayanamayıp evi terkedince oğlu Christopher ile yalnız kalırlar. Bu durumun yarattığı hayalkırıklığını ve zorlukları henüz atlatmamışken oturdukları evden de ev sahibi tarafından çıkartılırlar. Oğlu ile birlikte sokakta kalmasına ve tuvaletlerden düşkünler evine kadar çeşitli mekanlarda barınmaya çalışmasına rağmen Chris, oğlunun sevgisi ile ayakta kalmaya ve var gücü ile çalışmaya devam eder. Büyük bir sevgi ve mücadele öyküsünün anlatıldığı Umudunu Kaybetme, Will Smith ve gerçek hayatta da oğlu olan Jaden Smith'in etkileyici oyunculuklarına sahne oluyor.
4. Oliver Twist

                                    Oliver Twist bir yetimdir ve çok geçmeden yetimhaneden kaçarak korkunç bir eve düşer. Kendisine yapılan kötü ve acımasız davranışlar Londra’ya kaçmasına neden olur. Burada Artful Dodger yakalar onu ve Fagin’e götürür. Fagin, bu genç adama çok iyi davranır ama bu gerçekten de Oliver’ın istediği hayat mıdır orası tartışılır. Charles Dickens’ın o ölümsüz romanından Roman Polanski tarafından perdeye aktarılan bir klasik.
4. Oliver Twist Oliver Twist bir yetimdir ve çok geçmeden yetimhaneden kaçarak korkunç bir eve düşer. Kendisine yapılan kötü ve acımasız davranışlar Londra’ya kaçmasına neden olur. Burada Artful Dodger yakalar onu ve Fagin’e götürür. Fagin, bu genç adama çok iyi davranır ama bu gerçekten de Oliver’ın istediği hayat mıdır orası tartışılır. Charles Dickens’ın o ölümsüz romanından Roman Polanski tarafından perdeye aktarılan bir klasik.
5. Uzun Hikaye

                                    Bulgar Ali küçük yaşta yetim kaldıktan sonra Pehlivan dedesi Süleyman ile Bulgaristan'dan Türkiye'ye gelen bir Balkan göçmenidir. Ali'yi dedesi mert ve eşitliğe inanan bir insan olarak büyütür. Delikanlılık yıllarında aşık olduğu Münire'yi ailesi ona vermeyince kaçıran Ali'nin hayatı bundan sonra sevdiği kadınla birlikte tren istasyonlarını arasında kasaba kasaba gezip, nerede tutunabilirse orada yaşayarak geçer. Bu arada Mustafa adında bir de oğulları olur. Fakat geçimini daktilo bilgisi, katiplik, muhasebe kaydı tutma gibi işlerle kazanan Sosyalist lakaplı Ali haksızlığa katlanamayan kişiliği nedeniyle, en basit eşitlik istediği kasabadan dahi bencil ve çıkarcı insanların kumpası nedeniyle kovulur. Bu arada Mustafa da büyümekte ve kendi hikayesini oluşturmanın peşindedir…
5. Uzun Hikaye Bulgar Ali küçük yaşta yetim kaldıktan sonra Pehlivan dedesi Süleyman ile Bulgaristan'dan Türkiye'ye gelen bir Balkan göçmenidir. Ali'yi dedesi mert ve eşitliğe inanan bir insan olarak büyütür. Delikanlılık yıllarında aşık olduğu Münire'yi ailesi ona vermeyince kaçıran Ali'nin hayatı bundan sonra sevdiği kadınla birlikte tren istasyonlarını arasında kasaba kasaba gezip, nerede tutunabilirse orada yaşayarak geçer. Bu arada Mustafa adında bir de oğulları olur. Fakat geçimini daktilo bilgisi, katiplik, muhasebe kaydı tutma gibi işlerle kazanan Sosyalist lakaplı Ali haksızlığa katlanamayan kişiliği nedeniyle, en basit eşitlik istediği kasabadan dahi bencil ve çıkarcı insanların kumpası nedeniyle kovulur. Bu arada Mustafa da büyümekte ve kendi hikayesini oluşturmanın peşindedir…
6. Üç Aptal

                                    Hindistan'ın en iyi mühendislik okuluna başlayan öğrencilerin hayatını anlatıyor özet olarak. Sistemin daima yarış üzerine kurulu olduğu, herkesin en iyi olmaya çabaladığı bir okulda sistemi değiştirmeye çalışan bir öğrenci ve onun en yakın 2 arkadaşı.
6. Üç Aptal Hindistan'ın en iyi mühendislik okuluna başlayan öğrencilerin hayatını anlatıyor özet olarak. Sistemin daima yarış üzerine kurulu olduğu, herkesin en iyi olmaya çabaladığı bir okulda sistemi değiştirmeye çalışan bir öğrenci ve onun en yakın 2 arkadaşı.
7. E.T.

                                    Uzaylıları konu edinen 1982 tarihli bir film. Bize uzaylıların illaki kötü yaratıklar olmayabileceğini, sevimli de olabileceklerini gösteriyor. Bu film çocuklara sevdiklerini korumanın, bazen hiç istemeseniz de onlara elveda demek gerektiğinin, dostluğun erdemlerini öğretiyor.
7. E.T. Uzaylıları konu edinen 1982 tarihli bir film. Bize uzaylıların illaki kötü yaratıklar olmayabileceğini, sevimli de olabileceklerini gösteriyor. Bu film çocuklara sevdiklerini korumanın, bazen hiç istemeseniz de onlara elveda demek gerektiğinin, dostluğun erdemlerini öğretiyor.
Bonus: Kırmızı Balon

                                    ‘Kırmızı Balon’ filmi 34 dakikalık ödüllü bir kısa film. Diyalogsuz senaryosuyla Oscar kazanmış olması, son derece başarılı ve özgün bir yapıt olduğunun adeta kanıtı. Bir çocukla kırmızı bir balonun hikayesini anlatan filmin merkezinde dostluk var. Bu enfes çocuk filminin büyüleyici görselliği, günümüzde de izleyenleri etkilemeyi başarıyor.
Bonus: Kırmızı Balon ‘Kırmızı Balon’ filmi 34 dakikalık ödüllü bir kısa film. Diyalogsuz senaryosuyla Oscar kazanmış olması, son derece başarılı ve özgün bir yapıt olduğunun adeta kanıtı. Bir çocukla kırmızı bir balonun hikayesini anlatan filmin merkezinde dostluk var. Bu enfes çocuk filminin büyüleyici görselliği, günümüzde de izleyenleri etkilemeyi başarıyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >