Usta sanatçı Alaeddin Yavaşça hastaneye kaldırıldı

​Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça
​Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça

Onur Akay, sosyal medya hesabından devlet sanatçısı Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça’nın hastaneye kaldırıldığını duyurdu.

Devlet sanatçısı Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça'dan sevenlerini üzen bir haber geldi. Ses sanatçısı Onur Akay, Yavaşça'nın hastaneye kaldırıldığını duyurdu.

Akay, “Öğrencisi olmaktan dolayı çok mutlu olduğum Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça'nın, 2006 yılında bacağı kırılmıştı ve mezun olacağımız yıl bizi başka bir hocaya bırakmadı. Evinde derslere devam ettik. Şu an 92 yaşında olan hocamız hastanede ve kalça kırığı ameliyatı oldu. Yaşayan en büyük bestekâr için dualarınızı bekliyorum” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça kimdir?

Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça
Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça

1 mart 1926 tarihinde Kilis‘de doğmuştur. Kilis Kemaliye İlkokulu ve Kilis Ortaokulu’nu bitirdikten sonra lise birinci sınıfı Konya‘da yatılı olarak, ikinci ve üçüncü sınıfları da İstanbul Erkek Lisesi'nde okumuştur.

1945 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazanıp aynı yıl kadın hastalıkları ve doğum ihtisası yapmaya başlamıştır.

1955 yılında kadın hastalıkları ve doğum mütehassıs hekim olduktan sonra sırası ile Kasımpaşa Askeri Deniz Hastanesi, Zeynep Kamil Doğumevi, Taksim İlk Yardım Hastanesi, Şişli Etfal Hastanesi‘nde Başasistanlık ve Şef Muavinliği görevlerini yapmış, 1969 yılında açılan Vakıf Gureba Hastanesi Şeflik imtihanına girmiş, imtihanı kazanıp o tarihten 1976 yılına kadar adı geçen Hastanede Kadın-Doğum Kliniği Şefliği yaparak, bu hastanede olmayan Doğum Bölümünü kurmuştur. 1976 yılında Haseki Hastanesi Kadın-Doğum Kliniği Şefliğine naklen atanmıştır.

Son olarak da 1985 yılında başhekim olduğu Haseki Hastanesinden 1990 yılına emekli olmuştur. Bir süre muayenehane açmış, serbest hekimlik de yapmıştır.

Yavaşça’nın musiki hayatı, ilkokul sıralarında daha 8 yaşındayken Batı musikisi keman dersleri ile başlamıştır. Türk musikisiyle ciddi anlamda tanışması, İstanbul erkek lisesinde öğrenim gördüğü yıllara rastlar. Tıp Fakültesi yıllarında üniversite korosu çalışmaları ve koronun solistliğini yapması, kendisine radyonun kapılarını da aralamıştır. 1950 yılında radyo sanatçılığı imtihanını kazanıp, İstanbul radyosu ailesine katılmıştır.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >