Venezuela FILVEN Uluslararası Kitap Fuarı'nın gözdesi İstanbul

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Madura, onur konuğu Türkiye'nin standında açılış yaptı
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Madura, onur konuğu Türkiye'nin standında açılış yaptı

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun açılışını gerçekleştirdiği ve Türkiye'nin onur konuğu olduğu FILVEN Uluslararası Kitap Fuarı, 8 - 18 Kasım tarihleri arasında düzenlendi.

Venezuela’nın Karakas şehrinde, 8-18 Kasım 2018 tarihlerinde gerçekleşen FILVEN Kitap Fuarı, bu yıl Türkiye'yi onur konuğu olarak ağırladı.

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı eşgüdümünde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Kültür AŞ, TİKA ve Yunus Emre Enstitüsü'nün katıldığı fuarda, kültür ve edebiyat temalı programlar kapsamında ebru, hat, Türk müziği ve gastronomi etkinlikleri düzenlendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk kültürünü, sanatını ve edebiyatını tanıtan 10 binin üzerinde yayını fuara gönderdi. TEDA kapsamında Türk Edebiyatından çevrilen kitaplar da fuarda ziyaretçilere sunuldu.

Şef ve yemek araştırmacısı Yunus Emre Akkor, Venezuela Devlet Başkanı'na Türk mutfağı hakkında bilgiler verdi.
Şef ve yemek araştırmacısı Yunus Emre Akkor, Venezuela Devlet Başkanı'na Türk mutfağı hakkında bilgiler verdi.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, FILVEN Kitap Fuarı’nın açılışını, onur konuğu olarak fuarda yer alan Türkiye ulusal standında yaptı. Maduro, ünlü Türk şef ve yemek araştırmacısı Yunus Emre Akkor’dan Türk ve Osmanlı mutfağı hakkında bilgiler aldı, Uğur Taşatan’dan ebru sanatının inceliklerini öğrendi.

Ünlü Şef Yunus Emre Akkor FILVEN Kitap Fuarı’nda, “Bir İmparatorluğun Mutfak Hikâyeleri” adlı bir sunum yaptı. Ardından da ziyaretçilere özel olarak elçilik mutfağında hazırladığı Osmanlı helvası ve şerbetini ikram etti.

Venezuelalı sanatçılar, Türk müzisyenlerle birlikte bir çalışma gerçekleştirdiler
Venezuelalı sanatçılar, Türk müzisyenlerle birlikte bir çalışma gerçekleştirdiler

Türkiye standında kanun sanatçısı Ahmet Baran, keman sanatçısı Evren Turna, ud sanatçısı Kamuran Umuzdaş ve ritm sanatçısı Burak Çakır Türk müziğinden eserler icra etti. Venezuelalı sanatçılar Türk müzisyenlere enstrümanlarıyla eşlik etti.

Ebru Sanatçısı Uğur Taşatan’ın ebru sanatından örnekler sunduğu fuarda, Venezuela Kitap ve Sanat Restorasyonu Birimi için bir workshop gerçekleştirildi.

Türkiye’nin Çeviri Destek Programı TEDA’nın da tanıtıldığı fuarda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Kültür AŞ desteği ile yürütülen ve Türk Yayıncılığını ve telif haklarını yurt dışında tanıtan YATEDAM Projesi hakkında, Proje Direktörü Beste Bal bir panel gerçekleştirdi.

Prof. Dr. İskender Pala, “Geçmişten Günümüze Kısa Türk Edebiyatı”, Adnan Özer “Modern Türk Şiiri” ve Mehmet Necati Kutlu “Osmanlı Ordusunda Venezuelalı Bir Subay: Rafael De Nogales Mendez” konulu edebiyat ve tarih söyleşileri ile fuara katıldı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >