Yaşlanınca neden daha hassas oluruz?

Yaşlılığa dair yeni bir araştırma başlatıldı.
Yaşlılığa dair yeni bir araştırma başlatıldı.

Bilim adamları, insanların ne kadar yaşlanacağını ve ne kadar hassas olduklarını ortaya çıkaracak yeni bir araştırmaya başladı.

İskoçya'da bulunan Strathclyde Üniversitesi'nde yapılan araştırmada 56 ve 84 yaş arası 1.191 kişiden alınan kan örnekleri alındı.

Bu örnekler analiz edilerek kırılganlık ile ilgili olan maddeler birbirlerinden ayrıt edildi. Araştırmacıların bu çalışmadaki hedefiyse insanların yaşlanınca neden daha kırgın ve hassas olduğunu ortaya çıkarmak.

Yaşlı insanlar daha kırgın ve hassas. Hatta herkesin sıkça kullandığı 'yaşlandıkça değişti, daha hassaslaştı' söylemi meşhurdur. Yaşlılığı düşündüğümüz zaman insanlığın karşı karşıya kaldığı en büyük problemlerden birisi kırılganlıktır.

İskoçya'da bulunan Strathclyde Üniversitesi'nin araştırmacıları bu konuyla ilgili yeni yöntemler ve analizler ortaya koydu.

Yaşlılık ile ilgili yeni araştırmalar yapıldı

İskoçya'da bulunan Strathclyde Üniversitesi'nin araştırmacıları yaşlıların neden bu kadar kırgın olduğunu araştırmaya başladı. Araştırmacılar bu kapsamda 56 ve 84 yaş arası 1.191 insandan aldıkları kan örneklerini analiz ettiler. Bu örnekler alındıktan 4 sene sonra kan alınan 786 katılımcıyı da takip etmeye başladılar.

Alınan kan örneklerindeki molekülleri de analiz eden araştırmacılar, kırılganlık ile ilgili olup olmayan maddeleri birbirlerinden ayırt edebilmeyi başardılar.

Yaşlılığa dair yapılan araştırmada kırgın ve hassas olmanın nedenleri ortaya çıkarılacak.
Yaşlılığa dair yapılan araştırmada kırgın ve hassas olmanın nedenleri ortaya çıkarılacak.

12 adet spesifik madde keşfedildi

Araştırmacılar ölçümleri tamamlandıktan sonra metabolizmada üretilen ve kırılgan olup olmayan bireylerde farklılaşan 12 adet spesifik madde keşfettiler. Eğer bireylerden herhangi biri bu 12 maddeyi kanlarında taşıyorsa, yaşlandıkları zaman yaşayacakları kırılganlık seviyesi ölçülebilecek.

Araştırma neden önemli?

Bu araştırma yaşlılık ile ilgili her şeyi ortaya koyacak. Araştırmacıların hedefi kırgınlık konusunu ortaya çıkarıp çözümler bulabilmek. Daha ilginç bir gelişme ise, araştırmacılar bu işlemin 20'li veya 30'lu yaşlarındaki insanlarda yapılabileceğini ve bu yaşlardaki insanların ne kadar kırılgan hale gelebileceklerinin hesaplanacağını belirtti.

Araştırmanın baş yazarı Nicholas Rattray,"Bu değerlendirmenin türünün ilki olduğunu düşünüyoruz. Araştırma, yaşlılığın nasıl işlediğini ve nasıl sonuçlar gösterebileceğini derinlemesine inceleyebiliyor" dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >