Antik kente modern yapı: Nantou Galeri

AYŞE RÜMEYSA AKBÜLBÜL
Abone Ol

Çin’in önde gelen gayrimenkul şirketlerinden Vanke, Nantou Antik Kenti’ni yenileme ve geliştirme projesini üstlendi. Vanke, bölgenin tarihini yansıtacak ve anlatacak bir sergi salonu tasarımı için yerel bir tasarım stüdyosu olan Various Associates ile anlaştı. Kentsel Bellek Sergi Alanı olarak adlandırılan proje, 2020 yılının Eylül ayında ziyarete açıldı.

İç mekanda kömürleşmiş ahşapla kaplanan kirişlere gri tonlu duvarlar eşlik ediyor.

İki bin yıla yakın bilinen tarihe sahip antik kent, Nanshan bölgesinin merkezinde konumlanıyor. Hareketli ve düzensiz bir yapıya sahip olan Nantou, son 40 yılda gösterdiği ilerleme ile küçük bir balıkçı köyünden büyük bir kentleşmeye doğru büyüyor. Mevcut koşullarasaygı duyan Various Associates, Nantou kültürünü benimseyen bir renovasyon gerçekleştiriyor.

Düzensiz kirişlerle düzeli tavan ızgarası harmanlanıyor ve modern bir mimari elde ediliyor.

Kentin gelişim ve değişim sürecinin sergilendiği proje, 250 m²’lik bir alanda konumlanıyor. Düzensiz yerleşmiş üç tarihi blok, birçok kirişten meydana gelen bir taşıyıcı sistemle çalışıyor. Restorasyon aşamasında belli imar kısıtlamaları ve güvenlik sorunları ortaya çıkıyor. Bu sebeple projede, bazı noktalarda değiştirilmek istenen kirişlerle beraber merdivenin konumu sabit bırakılıyor.

Kirişler sadece taşıyıcı unsur olarak değil, dekoratif eleman olarak da kullanılıyor.

İki katlı yapının kültürel mimarisi korunurken aynı zamanda farklı bir ambiyans oluşturulmak isteniyor. Geleneksel mimariden ilham alan tasarımcılar, yan yana konumlanan 3 binayı birbirine bağlıyor. Binalar arası geçişin hissedilmemesini sağlamak ve sonsuzluk algısını oluşturmak amacıyla zikzak bir koridor tasarlanıyor. İç mekandaki diğer alanlarda olduğu gibi koridorda da dinlenme ve sergi alanlarına yer veriliyor.

Açılı yerleştirilen duvar, mekanı ikiye bölerek sergilenecek ürünler için zemin oluşturuyor.

Galeri boşluğu kavramının da ötesine geçmek isteyen tasarım ekibi, zeminden çatıya uzanan açılı bir duvar yerleştiriyor. Böylece iki katlı yapı sadece düşey sirkülasyonelemanıyla değil, boşluğa yerleştirilen eğimli duvarla da birbirine bağlanıyor. Aynı zamanda dolaşım rotasını da tekdüzelikten kurtaran tasarım, ziyaretçilere hareketli bir ortam sunuyor.

Üst kotta yer alan toplantı odası loş bir atmosfere sahip.

Nantou Galeri’nin içerisinde resepsiyon alanı, emanet alanı, ofis, toplantı odası, ortakkahve alanı ve sergi alanı olmak üzere farklı fonksiyonlarda mekanlar bulunuyor. Tek bir fonksiyon üzerine yoğunlaşılmaması, mekana daha çok ziyaretçiçekmeye yardımcı oluyor. İç mekan tasarımında kullanılan gri tuğla, tik ağacı ve kömürleşmiş ahşap gibi yerel mimariye ait materyallerle, misafirlere tanıdık bir ortam sunuluyor.

Dış cephede, girişte kullanılan cam tuğlalar yapıya şeffaflık kazandırarak davetkar bir tutum sergiliyor.

Dış mekandan iç mekana geçişlernötr renklerle sağlanıyor.Rustik malzeme seçimleri farklı kombinasyonlarda uygulanarak geleneksel ve modern yaklaşımlar harmanlanıyor. Projenin üzerinde durduğu kültürel bağlamı temel alan Various Associates, kullandığı renk ve malzemeseçimleriyle yapıya öz kimliğinikazandırmayı hedefliyor. Ayrıca tercih edilen ve yıllanmış görüntüye sahip materyaller, projenin ortaya çıkış sebeplerini de destekliyor.

Kömürleşmiş ahşapla kaplanan kirişler, sergi elemanlarında da kullanılarak tasarımda devamlılık sağlanıyor.

Ahşap damarlı “gümüş folyo”nun yeni bir versiyonu olması için ahşap kaplamalara gümüş folyo yapıştırılıyor. Böylece kömürleşmiş ahşap ve gridal tavan uygulamasının mekana kattığı sert ve rasyonel duruş, gümüş folyoyla kırılarak daha yumuşak bir ortam oluşturuluyor.

Gümüş folyo ile kaplanan duvarlar, tavandaki ızgaradan gelen ışığı iç mekana yansıtıyor.

Koridorlar sirkülasyon işlevlerinin yanı sıra sergi alanlarının da devamını oluşturuyor. Atriyumun tavanında kullanılan ızgara formlu ışıklıklar, doğal ışığın iç mekana ulaşmasını sağlıyor. Böylece sergi alanında ziyaretçilere sabit bir atmosfer değil, ışık ve gölge oyunlarıyla değişen zengin bir mekan sunuluyor.

Nantou Galeri, düzensiz ve hareketli şehir planının aksine daha sakin bir tutum sergiliyor.

Various Associates, malzeme seçimleri ve ufak yapısal müdahaleleri ile geçmiş ve gelecek arasında kültürel bir köprü kuruyor. Geleneksel mimarinin modern karşılığını arayan tasarım ekibi bu projede, özellikle kömürleşmiş ahşap kullanarak yaş olgusunu ziyaretçilere aktarmak istiyor. Böylece Nantou Antik Kenti’nin yenilenmesi kapsamında yeniden işlevlendirilen sergi binası, yaklaşık 2000 yıl öncesine ait kültürü günümüze aktarıyor.

Zemin kat planı.

Birinci kat planı.

Proje

Nantou Gallery

Mimar

Various Associates

Proje yeri

Nantou, Shenzhen, Çin

İşveren

Vanke Kentsel AraştırmaEnstitüsü

Fotoğraf

Bruce Zhen

Proje bitiş yılı

2020

Toplam inşaat alanı

500 m²