Asya Steplerinden Avrupa Sokaklarına: Kozmosun Mozaikleri

DOĞUKAN KARAKOÇ
Abone Ol

Günümüzde uzay araştırmaları ve endüstrisi, hız kesmeden ilerleyişine devam ediyor. Atmosferin dışına çıkabilme çabasıyla başlayan bu serüven, önce yakın uzayı keşfetme, ardından uzak gezegenlere seyahat ve gözlem çalışmalarıyla devam etmektedir. Kimileri için bu çabalar birer vakit ve ekonomi kaybı, kimileri için ise insanoğlunun yegâne geleceği. Fakat tüm bu tartışmaların ardında, bir gerçek açıkça beliriyor. Günümüzdeki uzay çalışmalarıyla ilgili gelişmeler, geçmişteki kadar kitlesel bir şekilde ilgi ve heyecana erişemiyor. Bunun birçok sebebi olabilir, fakat hemfikir olunan başlıca sebep; geçmişte insanoğlunun uzaya seyahati başarabilmiş olmasıdır. Bu öylesine büyük bir gelişmedir ki, ondan sonra ve öncesinde gelişen tüm başarımları gölgesinde bıraktı. İmkânsız olarak görülen, binlerce yıllık gizil bir sonsuzluğun perdeleri aralandı ve insanlık, varlığını karanlık bir semada aydınlattı.

Uzay İstasyonunda Kozmonot, Doğu Almanya. Fotoğraf: Florian Schaffer

Uzay araçlarının kalkış anı, Doğu Almanya. Fotoğraf: Florian Schaffer

Uzayın bir nevi ‘fethi’ birçok sosyal ve ekonomik yansımayı da beraberinde getirdi. Ekonomik yatırımlar hızlı bir şekilde uzay endüstrisine kaydı ve bu konuda kazanılan teknolojiler hayatın birçok alanına dağıldı. Bir diğer yanda, sanatın geleceğe bakıp onu yorumlayan tarafı da olağanüstü bir ilham kazandı. Bu noktada, mimarlığın da oluşan auradan etkilenememesi düşünülemezdi. Mimarlık, bu fütürist ruhu kamuya taşımak ve mekânsal bağlamlarla yaşatmak için, devletler tarafından bir araç olarak kullanıldı. Bir ufo veya uzay roketini andıran yapılar, bambaşka bir gezegenden gelmişçesine konumlanmış dışavurumcu mekânsal hacimler, şehirlerde bir bir yerlerini aldı.

Uzaydaki kozmonotlar ve güvercinler, Rusya. Fotoğraf: Marat Khairullin

Kozmonot ve samanyolu, Taşkent, Özbekistan. Fotoğraf: B.A.C.

Genel yapısal biçimlerin yanında, özellikle kamu alanlarında; yapı cephelerinde birçok uzay ve teknoloji temalı mozaik, duvar resmi ve rölyef gibi çalışmalar kullanıldı. Yazımızın ana örneklerini oluşturan mozaiklerde genel olarak kullanılan materyal, ‘Smalti’ olarak adlandırılan, sert ve renkli camlar karşımıza çıkıyor. Özellikle soğuk savaş döneminde, doğuda bu malzemeyle oldukça özgün mozaik çalışmaları üretildi.

Kozmonot ve Uzay, Angarsk, Rusya. Fotoğraf: Lana Sator

Kozmonot ve Uzay, Batum, Gürcistan. Fotoğraf: B.A.C.U

Eski Doğu Bloğu ve SSCB ülkelerinde, bir kamusal yapı bütçesinin en az yüzde beşlik kısmı, yapıdaki sanatsal çalışmalar için kullanılmaktaydı. Uzay yarışı döneminde, bu bütçe genellikle teknoloji çalışmalarını betimleyen örnekler üretmek için kullanıldı. Uzay çalışmaları üzerine elde edilen başarımların; toplum üzerindeki etkisini pekiştirmek ve bu yolla sanat ve topluma yeni bir gelecek ufku kazandırmak üzere, mimarlık birçok sanatla işbirliği içinde devlet hedeflerine katkı sağladı.

Kozmonot ve Uzay, Ulanude, Rusya. Fotoğraf: @jareckiworld

Kadın ve erkek bilim insanları, Moskova, Rusya. Fotoğraf: David Trilling

Uzaya çıkan ilk insan Yuri Gagarin, gerek başarılarla dolu hayat hikayesiyle, gerekse teknolojik başarımların canlı bir simgesi olması sebepleriyle, uzay mozaiklerine sıkça konu olmuş bir bilim insanı oldu.

Yuri Gagarin, Zielona Gore, Polonya. Fotoğraf: @sovietvisuals

Yuri Gagarin, Rusya. Fotoğraf: @Jukovski

Sadece uzay araçları ve kozmonotlar değil, tüm bu sektörü ve bilimsel çalışma ortamını oluşturan bilim insanları, işçi ve öğrenciler de üretilen eserlerin konuları arasında yer edindi.

Uzay endüstrisinde bilim insanları, Başkurt, Rusya. Fotoğraf: Terence G Langdon

Uzay endüstrisinde bilim insanları, Moskova, Rusya. Fotoğraf: Nordskiff & Co

Elektrik ve Uzay Endüstrisi İşçileri, Zaporizhia, Ukrayna. Fotoğraf: Katmandhu Beyond

Atom ve bilim gücünü açığa çıkaran bilim insanları, Kyiv, Ukrayna. Fotoğraf: Vladimir Shipotilnikov

Görsel 16 yakın açı, Kyiv, Ukrayna. Fotoğraf: Vladimir Shipotilnikov

Geçmişten günümüze bilim insanları, Kyiv, Ukrayna. Fotoğraf: Vladimir Shipotilnikov