Bambudan sürdürülebilir bir tasarım: Bamboo Hostels China

ŞEVVAL BERRİN KOCA
Abone Ol

Stüdyo Anna Heringer tarafından Çin’de tasarlanan Bamboo Hostels, iki adet pansiyon ve bir misafirhaneden oluşuyor. Uluslararası Longquan Bienali kapsamında tasarlanan projede, sürdürülebilir doğal malzemeler kullanılıyor. Bölgenin kültürel mirasından esinlenilerek bambudan inşa edilen proje, ziyaretçilere ekolojik bir ortam sunuyor.

Bambu bienali, 2016 yılında Çin’de gerçekleşti.

Son yıllarda Çin’deki hızlı nüfus artışı ve yoğun yapılaşmayla beraber çimento tüketimi fazlasıyla artış gösterdi. Eskiden doğal malzemelerden yapılmış evlerde yaşayan insanların çoğu şimdilerde, beton bloklarda yaşamlarını sürdürüyor. Çin bu yüzden, yanlış yapılaşmanın çevresel etkisi olan karbondioksit emisyonunu azaltmak için alternatif doğal malzeme arayışına devam ediyor.

İki pansiyon ve bir misafirhanenin plan-kesit görseli.

12 mimarın katıldığı, Çin’de yapılan Uluslararası Longquan Bienali’nde kullanılan bambu, bölgenin doğal malzeme arayışına cevap veriyor. Bienal kapsamında; yaşanabilir, kalıcı yapılar inşa etmeye çalışan mimarlar, yapı malzemesi olarak bambunun sınırsız olanaklarını kullanıyor.

Pansiyonlarda bulunan uyku üniteleri konsol olarak çekirdekten uzuyor.

Soldaki yapı misafirhane olarak sağdaki ise kadın pansiyonu olarak hizmet veriyor.

Stüdyo Anna Heringer’in tasarımı, bienalde sergilenen projeler arasında ön plana çıkıyor. Bu üç yapı, geleneksel doğal malzemelerin modern yollarla kullanılabileceğini gösteriyor. Geleneksel evlerde estetik yönü kullanılmayan bambunun, bu projeyle doğal güzelliği görünür hale geliyor.

Misafirhanelerin bir tanesi kadınların diğeri ise erkeklerin kullanımına ayrılmış.

Bienalin yapıldığı bölge olan Baoxi’nin kültürel geleneği, bu üç yapının formlarının belirlenmesine yardımcı oluyor. Pansiyonlar, taş ve sıkıştırılmış topraktan yapılmış bir çekirdekten oluşuyor. Hizmet birimleri ve sirkülasyon elemanları çekirdekte yer alıyor. Çekirdeğe bağlı, deriden yapılmış bölmeler ise uyku ünitelerini oluşturuyor.

Proje, yerli zanaatkarın el işçiliğiyle inşa ediliyor.

Çin’in geleneksel abajur formundan esinlenilerek tasarlanan misafirhane kubbesi, bambunun farklı desenlerde dokunmasıyla oluşturuluyor.

Yapının ana kullanım alanlarını içeren taş çekirdek.

Yapıların bambu dokuma kabuğu, odaları ve çekirdekte bulunan mekanları, dış etkilerden koruyor. Su sıcaklığı ve ısıtma sistemi için düşük teknoloji teknikler kullanılıyor. Proje tasarımıyla, kullanıcılara sıra dışı bir mekan deneyimi sunuyor.

Projenin bambudan yapılmış dış kabuğu.

Yapılarda kullanılan bambu, çamur ve taş; ekonomik ve ekolojik olduğu için tercih ediliyor. Bienal sonucu inşa edilen bu binalar; doğal kaynakların kullanılması sonucu oluşan sürdürülebilir ve çevreye duyarlı yaşamı teşvik etmeyi hedefliyor.

Vaziyet planı.

Ayrıca yerel malzeme kullanımı, hem kentsel hem kırsal bölgelerde çeşitliliğe yol açıyor. Bu durum, unutulmaya yüz tutmuş kollarını canlandırarak ekonomiye hareketlilik de kazandırıyor. Bununla birlikte, betonlaşmanın çevreye verdiği olumsuz etkilerin aksine bölge ekosistemini koruyor.

Pansiyonların gece görünümü.

  • "İnsan genel olarak sürdürülebilirliğin kıtlıkla ilgili olduğunu düşünme eğilimindedir. Ama doğanın özünde sınırlandırma görmeyiz. Projede kullanılan yapı malzemeleri olan bambu ve çamur; insanlar ve gezegenimiz için sağlıklıdır. Bu binalar sürdürülebilirlik kavramının, yaşam kalitesi ve doğal kaynakların kullanılmasıyla ilgili olduğunun bir ifadesidir."- Stüdyo Anna Heringer

Bambulardan oluşturulan desenlerin dijital model üzerindeki görünümü.

Bamboo Hostels China, Baoxi’nin kültürel miraslarından biri olan seramik vazolardan ilham alınarak tasarlanıyor. Böylelikle proje, sepet dokuma ve seramik vazo yapımı gibi geleneksel Çin zanaatkarlığını canlandırarak geçmiş ve gelecek arasında bağlantı kuruyor.

Bambuların, yapı içerisinden görünümü.

Enerji üretimi; rüzgar, güneş, bitki gibi doğal kaynakların kullanımıyla sağlanıyor. Pansiyon alanlarının ısıtılması ve soğutulmasını sağlamak için çevreye zarar veren kaynakları kullanmak yerine çekirdek ve kozalarda ekolojik, iklimlendirmeyi sağlayan bir sistem oluşturuluyor.

Pansiyonların kesiti.

Yağmurdan korunaklı mekanlarda oluşturulan bu sistem, düşük maliyetli bir teknolojiyle, ısıtma ve soğutma işlemini gerçekleştiriyor. Güneş kolektörü yardımıyla suları ısıtan ekolojik sistem, aynı zamanda ortak odaların termal ısısının ayarlanmasında da yardımcı oluyor.

Pansiyonların ve misafirhanenin görünümü.

Sonuç olarak; sürdürülebilir bir yaşam için yapılarda doğal malzeme kullanımı hayati önem taşıyor. Bamboo Hostels China, doğal malzemelerle yapılan basit ama dikkat çekici tasarımıyla bir örnek teşkil ediyor.

Proje

Bamboo Hostels China

Yeri

Baoxi, Longquan, Çin

Mimarı

Studio Anna Heringer

Baş mimar

Anna Heringer

Tasarım ekibi

Stefano Mori, Karolina Switzer, Wayne Switzer, Yu Xi

Brüt inşaat alanı

1153 m2

Tamamlanma yılı

2016

Yapı malzemeleri

Bambu, taş, çamur, dokuma kumaş