Camsız otonom konsept: Renault Project XY-2

VUSLAT SOYTÜRK
Abone Ol

Hawon Jang’ın tasarladığı Renault Project XY-2, otonom sürüş teknolojisi ile gelecekte otomobillerin neye benzeyeceği konusunu tartışmaya açıyor. Hiçbir camı olmayan konsept tasarımda aynı zamanda yolcular birbirini görmüyor.

Konsept tasarım günümüz araçlarından tamamen farklı.

Otonom sürüş teknolojisinin gün geçtikçe daha çok geliştiği düşünüldüğünde gelecekteki modeller çok daha fazlasını vaat ediyor. Tamamen otonom teknolojiye sahip araçların tasarımı alışılmış otomobil tasarımlarından birçok yönden ayrılıyor. Hawon Jang’ın Renaült altyapısı kullandığı konsept tasarımı tamamen otonom tasarımlara odaklanıyor ve nasıl bir görünüme sahip olabileceklerine dair fikir veriyor.

Tasarım yüksekliğine göre oldukça uzun bir forma sahip.

Tasarımın üstten görünüşü.

Otomobiller ilk kez üretilmeye başlandığından beri camları bulunuyor. Ancak Hawon Jang’ın tasarladığı Renault Project XY-2’de herhangi bir cam veya açıklık bulunmuyor. Otomobilin gövdesi tamamen gümüş ile kaplanmış ve iç mekân hiçbir şekilde gözükmüyor. Otonom sürüşün getirdiği bir ayrıcalık olarak sürücü dış mekânı görmeden de seyahat edebiliyor.

Koltukların yerleşimi.

Kavisli gümüş gövde kesintisiz şekilde devam ediyor.

Yolcu kabini, geniş hareketli üst yapının altına gizleniyor. İki koltuklu kabinde, iki koltuk ayırıcı duvarla birbirinden ayrılıyor ve yolcular içeri girdiğinde birbirlerini görmüyor. Koltuklar, isteğe göre geriye doğru kayarak birleşiyor ve tek büyük bir koltuk elde ediliyor.

Tasarım, mevcut otomobillere kıyasla oldukça alçak.

Koltukların kayarak iç mekânda iki farklı alternatif sunması fikri, Hawon Jang’ın yabancıların bir araya gelerek yolculuklarında eşlik ettiği bir gelecek tasvirinden geliyor. Yolcular otomobile ilk bindiklerinde birbirlerini görmüyor ancak sesle iletişime geçiyor. Yolculuk ilerledikçe iki yolcu tanışıyor ve koltuklar kayarak iki yolcuyu birleştiriyor. Böylece iki yabancı tam olarak tanışıyor.

İç görünümü.

Arka görünüm.

Renault Project XY-2, günümüz yollarına ve trafik kurallarına uygun şekilde tasarlanmıyor. Bugünün şartları yerine gelecek teknolojilerin olasılıkları tasarımda etkili oluyor. 2018 yılındaki Paris Otomobil Fuarı'nda görücüye çıkan Renault EZ-Ultimo da benzer fikirle tasarlanıyor. Görüntü olarak da Project XY-2’yi çağrıştıran EZ-Ultimo, insanların bir yerden başka bir yere otomobil içerisindeki oturma odası benzeri bir mekânda gitmesini planlıyor.

Kokpit tasarım eskizleri.

Gövde tasarım eskizleri.