Dünyanın en büyük deniz suyu banyosu: Aarhus Liman Banyosu

HATİCE DİLARA ÇİMEN
Abone Ol

Dünyanın en büyük denizsuyu banyosu olan Aarhus Liman Banyosu (Aarhus Harbor Bath),Aarhus’luların her mevsim şehrin merkezinde su ve denizin tadınıçıkarabilmesini sağlıyor. Liman sadece havuza girmek isteyenkullanıcılar için tasarlanmayıp, kuru kalmayı tercih edenleriçin de bir seyir platformu bulunduruyor.

Aarhus Liman Banyosu’nun kuş bakışı görüntüsü.

Proje, Danimarka’nın ikinci büyük şehri Aarhus da yer alıyor. Liman Banyosu, BIG (Bjarke Ingels Group) tarafından 2018 yılında şehrin kıyı bölgesinde 04 isimli yeni sahil mahallesi için tasarlanan yenilenme projesinin bir parçası.

BIG daha önce de, 2002 yılında başkent Kopenhag’da benzer bir deniz banyosu olan Kopenhag Liman Banyosu’nu (Copenhagen Harbour Baths) tasarlamıştı. Kopenhag Liman Banyosu Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından 2007'nin En İyi Kamu Eğlence Tesisi Mansiyon Ödülü’nü ve 2004 Avrupa Kentsel Kamusal Alan Ödülü’nü almıştı.

Projenin yapım aşamasından bir fotoğraf.

Liman çeşitli etkinlikler için de kullanılıyor.

2600m2 alan kaplayan projede yüzme ve dalış için farklı derinliklerde havuzlar bulunuyor. Bunun yanı sıra yükseltilerek oluşturulan seyir terası görevini gören işlenmiş ahşap kaldırımın alt kısmında da sauna birimleri buluyor. Proje içerisinde, 50 metre uzunluğunda kulvarlı bir havuz, çocuk havuzu, dairesel bir dalış havuzu ve farklı derinlikteki bir diğer havuzla toplamda 4 farklı havuz barındırıyor. Dalış için yükselen platform, atlama rampası görevi de görüyor.

Gün batımında bir fotoğraf.

Aarhus Liman Banyosu.

Kentsel yaşam uzmanı Jan Gehl ile birlikte oluşturulan projede az miktarda müdahale ile canlı bir alan oluşturmak hedeflenmiş. Limanda restoran, kafe, çocuk tiyatrosu gibi farklı aktiviteler için çeşitli işlevlere sahip bir dizi sahil kulübesi bulunuyor.

650 kişilik yapay ada aynı zamanda Aarhus limanındaki konut binalarının kentsel dönüşüm projesinin kamusal alan ihtiyacını da karşılıyor. Parçası olduğu sahilde yeni bir liman kültürü oluşturmak projenin bir diğer hedefi.

Aarhus Liman Banyosu.

Aarhus Liman Banyosu.

Aarhus Liman Banyosu.

Mimarlar

Bjarke Ingels Group

Alan

2600 m²

Yıl:2018

Proje Ekibi

Annette Birthe Jensen, Franklin Natalino Simao, Giedrius Mamavicius, Jacob Lykkefold Aaen, Jakob Ohm Laursen, Johan Bergström, Kristoffer Negendahl, Lucian Tofan, Nicolas Millot, Richard Howis, Ryohei Koike, Soo Woo

Müşteri

Center for Byens Anvendelse, Aarhus Kommune / Salling Fonden

Ortak çalışanlar

CASA A / S, CC-Design A / S, Gehl

Şehir

Aarhus

ÜlkeDanimarka

Fotoğraflar

Rasmus Hjortshøj , Federico Covre