Iris Van Herpen’in Couture Modası: Naturalis Biyoçeşitlilik Merkezi

MERVE DOĞAN
Abone Ol

Hollanda’nın Leiden kentinde, dünyanın en büyük doğal tarih koleksiyonlarına ev sahipliği yapan bir müze ve araştırma merkezi inşa edildi. Moda Tasarımcısı Van Herpen ve Neutelings Riedijk Architects iş birliğiyle tasarlanan Naturalis Biyoçeşitlilik Merkezi, mevcut yapıya eklenen dinamik bir kütleden oluşuyor.

1820'den kalma, biyoloji araştırma enstitüsü Naturalis; Hollanda'nın Leiden kentinde, Kral I. Willem tarafından kuruldu. Uzun ve zengin bir geçmişe sahip enstitünün, son on yılda yaşamış olduğu büyümenin sonunda acil bir yenilenme ihtiyacı doğdu.

Yeni ve son teknoloji tesisleri, iklim değişikliği, yeryüzündeki biyolojik çeşitliliğin azalması, gıda tedariği ve su kalitesi gibi küresel sorunların çözümlerine katkıda bulunan enstitü; iki yüzden fazla araştırmacıyı bünyesinde barındırıyor. Naturalis aynı zamanda, 42 milyon nesneden oluşan bir koleksiyona sahip.

Betondan inşa edilmiş beyaz renkli dış cephe tasarımına müzedeki koleksiyonlar ilham oluşturuyor.

Van Herpen ve Neutelings Riedijk Architects’in couture moda tasarımının ilk mimari projesi olan yapı bünyesinde; ofis, laboratuvar, sergi salonları, galeri, restoran gibi birimleri barındırıyor.

Cephedeki desenli açıklıklar, gece aydınlatmasıyla farklı bir görünüme kavuşuyor.

Enstitünün yeni tasarımında, her faaliyet farklı bir formda gösteriliyor. Merkezi atriyum, enstitünün mevcut ofislerini ve depolarını, yeni inşa edilen müzeyi ve laboratuvarlar bölümlerini birbirine bağlıyor. Atriyumun tasarımı, oval, üçgen ve altıgen bir dantel gibi birbirine kenetlenen moleküller şeklinde üç boyutlu beton bir yapıdan oluşuyor.

Proje, 18.000 m²'si yenileme ve 20.000 m²'si yeni inşaat olmak üzere toplam 38.000 m²'lik bir alanı kapsıyor.

Galerilere, ziyaretçilerin var olan yapılara giriş yaptığı atriyumdan bağlanılıyor. Atriyumda, sergilere erişim sağlayan ve dağ yolunu andıran büyük bir merdiven yer alıyor. Zemin katta, insanların dışardan görebileceği, karaya vuran son balinalar sergileniyor. Yapıdaki Dino Era galerisinde, altmış altı milyon yıllık T-Rex (yeni adıyla Trix) de sergileniyor.

Naturalis Biyoçeşitlilik Merkezi, Hollanda.

Yatay katmanlar halinde taş blokların yer aldığı sergi salonlarının dış cephesi jeolojik bir yapıyı taklit ediyor. Müzenin dokuz adet galerisini içeren turuncu taş blokların her biri, Van Herpen tarafından tasarlanan ve couture modasını, kaya oluşumları ve fosillerle birleştiren bir frizle sarılıyor. Traverten ve kırmızı renk, doğal bir oluşum ortaya çıkarmak için tercih ediliyor. Naturalis için geliştirilen özel bir teknik sayesinde doğal şekillerden esinlenerektoplam 263 panel tasarlanıyor.

Yapıda birçok tablo yer alıyor.

Müzenin içinde, Hollandalı tasarımcı Tord Boontje’nin, 100’e yakın renkli duvar paneli sergileniyor.

Güneş panelleri ve jeotermal ısı pompa sistemi gibi sürdürülebilir unsurların yanı sıra; yenilenen Naturalis Biyoçeşitlilik Merkezi’nin uzun ömürlü olması için dayanıklı ve doğal malzemeler tercih ediliyor. Doğal taş, meşe, beton, cam ve çelik gibi yüksek dokulu bu malzemelerin, zaman içerisinde yüzey görünümünü değiştirmesi ve bunun da zamanın akışını göstermesi öngörülüyor.

Müze, doğanın zenginliğini ve güzelliğini ziyaretçilerine gösterme şansı sunuyor.

Yapı, biyolojik ve jeolojik koleksiyonları, dışa doğru yansıtacak şekilde tasarlanıyor.

Blokları saran panelin her biri, kumaşı andıran hassas bir his oluşturması için beton ve küçük taneli beyaz mermer ile şekillendiriliyor.

Naturalis’te öğrenciler için kurslar da veriliyor.

Merkezde biyoçeşitlilik hakkında bilgiler veriliyor.

Vaziyet planı.

Zemin kat planı.

1.kat planı.

3.kat planı.

7.kat planı.

9.kat planı.

Batı cephesi görünüşü.

Kesit.

Yapının inşa sürecini anlatan Naturalis Biyoçeşitlilik Merkezi tarafından hazırlanan video:

Yapıdaki canlı çeşitliliğini anlatan video:

Proje

Naturalis Biyoçeşitlilik Merkezi

Mimar

Neutelings Riedijk Architects

Yer

Leiden, Hollanda

Proje yılı

2019

Proje alanı

38.000 m²

Yapısal mühendislik

Aronsohn Raadgevende Ingenieurs

Sanat eseri tasarımcıları

Iris van Herpen (betonreliëf) Studio Tord Boontje (grafiek)

Müteahhit

JP van Eesteren