Kendine has üslubu ile Pop Art’ın öncü sanatçısı : Andy Warhol

VUSLAT SOYTÜRK
Abone Ol

Ressam, film yapımcısı, yayıncı, reklam illüstratörü olan Andy Warhol; alışılmışın dışında teknikleriyle Pop Art hareketinin öncü isimlerinden. Yetenekli sanatçı; el çiziminden fotoğrafa, heykelden filme birçok alanda önemli eserlere imza attı.

Andy Warhol, Dorothy Cantor ve Philip Pearlstein; Carnegie Institute of Technology kampüsünde, 1948. Photo by Leonard Kessler.

Andy Warhol, gerçek adıyla Andrew Warhola, 1928 yılında Pittsburgh, ABD’de Çekoslavakya göçmeni bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 1949’da Carnegie Teknik Enstitüsü’nden mezun olduktan sonra New York’a yerleşerek grafikerlik ve reklam sanatçılığı yaptı.

Andy Warhol, Campbell’s Soup, 1968.

Üniversite geliştirdiği mürekkep tekniği ile temel baskıyı birleştiren sanatçı; aynı resmin benzer temalarla farklı görünümler oluşturduğu illüstrasyonlar tasarladı. Görsellerinde çoğunlukla ünlü insanları ya da sıkça tüketilen endüstri ürünlerini konu alan reklamcı; onları kendi tarzıyla şekillendirdi ve sanat eseri olarak ortaya koydu. Erişilmesi kolay ancak oldukça özgün olan üslubu moda, film, resim, müzik ve eğlence sektörlerini büyük ölçüde etkiledi.

Andy Warhol, Marilyn Diptych, 1962.

Andy Warhol, Mao, 1972.

Andy Warhol, Fabrika’da.

Campbell Soup tenekeleri, Coca-Cola şişeleri gibi seri üretim ürünlerinin görsellerini farklı renklerde, tekrar tekrar boyayarak, birer sanat eserine dönüştürmeyi başardı. Hollywood yıldızları ya da popüler ikonları da tüketim ürünü olarak gören Warhol, eserlerinde Marilyn Monroe, Mao Zedong ya da Elvis Presley gibi birçok isme de yer verdi.

Andy Warhol

Çalışmaları için daha büyük alanlara ihtiyaç duymaya başlayınca, 1963 yılında Fabrika adını verdiği stüdyosunu kurdu ve birçok çalışmasını orada sürdürdü. Kısa sürede popülerleşen Fabrika, birçok sanatçının ve ünlünün sıkça uğradığı bir yer haline geldi.

Bir gün herkes 15 dakikalığına ünlü olacak.”

Empire, 1963, siyah-beyaz sessiz film.

Sleep, 1963, siyah-beyaz sessiz film.

1963’te şair John Giorno’nun 6 saatlik uykusunu çektiği Sleep ve aynı konsept ile New York’taki Empire State Binası’nı 8 saat boyunca çektiği Empire; ilk deneysel uzun film denemeleri oldu. 1966’da 3 saatlik The Chelsea Girls filmini çeken sanatçı; en yüksek ticari başarısını bu filmden elde etti. Video sanatını halka açık olarak sergileyen yapımcı; çektiği kısa filmlerle Bağımsız Film Ödülü’nü kazandı.

Self Portrait (Otoportre), 1986.

Ölümünden 9 ay önce bir dizi ikonik otoportre çalışmasına imza atan sanatçı; 1987’de New York’ta hayatını kaybetti. Bugün Andy Warhol Müzesi de sanatçının doğduğu ve mezarının bulunduğu Pittsburg eyaletinde yer alıyor.

Andy Warhol Müzesi, Pittsburg, ABD.