Kısıtlı alan yüksek konfor: 32m²'de konut tasarımı

DİLARA ZEYNEP ÜNAL
Abone Ol

Duredeco’nun ortaklarından Rachel Robinson, New York’un Batı Manhattan bölgesinde yer alan, 32 m2’lik küçük bir daireyi restore ediyor. Daha önce aynı ev sahipleri için Kolorado’da bir konut birimi tasarlayan mimar, zamanla taleplerini kavradığı bu müşterileri için şehir merkezinde minimal, fonksiyonel ve zarif bir yaşam alanı oluşturuyor.

Aydınlatma detayları.

Robinson projede, geleneksel iki boyutlu planlar yerine küçük detaylar kullanarak modern ve estetik kavramlarını bir araya getiriyor. Kolorado’daki evleri tamamlandıktan sonra şehir ile olan bağlarını koparmayan, işleri ve arkadaşları dolayısıyla sık sık Manhattan’ı ziyaret eden çift; şehir içinde kendilerine ait bir mekan talebinde bulunuyorlar.

Depolama alanı olarak tasarlanan mutfak dolapları.

En son 20.yy’ın ortalarında restore edilmiş olan 32 m2’lik daire, birçok potansiyeli içinde barındırıyor. Tasarımda hakim olan Fransız detayları ile ilk olarak, otel fonksiyonunda inşa edilmiş olan yapı; Central Park’a bir blok mesafede yer alıyor. Mimar Robinson, floral desenlere sahip ince işlemeli bu yapıyı, modern dokunuşlarla canlandırıyor. Yemek yapmayı seven ev sahipleri için iki yatak odalı daireyi yeniden işlevlendiren mimar; stüdyo daireyi serbest plan üzerine tasarlıyor ve pratik depolama çözümleri sunan bir düzen oluşturuyor.

Mutfak tezgahı köşe detayı.

Mutfak raf detayı.

Mutfak birimi evin ön kısmında tasarlanıyor. L şeklindeki dolap birimi, maksimum depolamaya uygun olarak yerleştiriliyor.

Mutfak tezgahının arkasında kalan yatma birimi.

Çift kişilik yatak ve aydınlatmalar.

Yatma birimi, mahremiyeti sağlamak amacıyla; mutfak biriminin arkasında yer alıyor ve oturma biriminden ayrı olarak tasarlanıyor. Bu sayede az güneş ışığı alan, konforlu bir uyuma mekanı oluşturuluyor. Yatma biriminin karşısında, baştan sona yenilenen ıslak hacim yer alıyor.

Islak hacim.

Gün ışığını içeri alan oturma birimi.

Izgara sisteminin mevcut halinin korunduğu tasarımda odak nokta; oturma birimi olarak belirleniyor. Birim, ev sahiplerinin misafirleri için doğal ışıktan faydalanabilecek şekilde konumlandırılıyor.

Yatma biriminden oturma birimine bakış.

Duvar ile tavan arasındaki kısımda, 20.yy’ın ortalarında yapılan tadilattan kalan birkaç detayı koruyan mimar; bu eğrilerden estetik algısını yumuşatma ve görsel akışı bütünleme noktasında yardım alıyor. Tavanda nişlerin içine yerleştirilen aydınlatma birimi ile oturma mekanına derinlik hissi kazandırılıyor. Televizyon ünitesini çevreleyen kavisli duvar nişi, alanı görsel olarak birbirine bağlamak amacıyla kullanılırken; asma kitaplıklar ile hafif ve fonksiyonel bir etki oluşturuluyor.

Tv ünitesindeki kavisli duvar nişi ve kitaplıklar.

Döşemede yer yer siyah, beyaz, mavi ve gri tonlarında ahşap meşe kaplama kullanılıyor. Evdeki eski çivi deliklerinin ve farklı kusurların yaşanmışlığı simgelediğini düşünen Robinson, bu detayları özellikle muhafaza etmek istediğini belirtiyor. Duvarlar, sakin bir fon görevi görmesi ve görsel etkiyi bütünlemesi amacıyla beyaz bırakılıyor.

Vurgulanan oval duvar köşesi ve yemek masasının tabloya dönüşmüş hali.

Fonksiyonel yemek masası.

Giriş holü ve farklı amaçlara hizmet eden oturma birimi.

İç mekan tasarımında, klasik ve modern parçaların kombinasyonu başarılı bir şekilde sağlanıyor. Mobilyalar kısıtlı alanda yüksek konfor sunmak üzere tasarlanıyor. Kullanılmadığı zamanlarda katlanarak, duvarda bir sanat eserine dönüşen yemek masası gibi hafif mekan tefrişleri kullanılıyor.

Yemek masası detayı.

İç mekan tefriş detayları.

Tasarımında binanın ve bulunduğu mahallenin tarihini ve doğasını göz önüne alan Robinson, geleneksel yapıya modern bir yorum getiriyor.

Proje Tipi

Konut

Yer

Manhattan, New York

Yıl

2020

Proje Alanı

32 m²

Mimar

Rachel Robinson, Duredeco

İç Mimari

Duredeco

İnşaat Mühendisi

Isaac Esterman, BZJ İnşaat

Dolap Tasarımı

Mayan Metzler, Alman Mutfak Merkezi

Ahşap Mobilya ve Doğrama Tasarımı

Evan Jewett