Major bir kavis: Skyward Evi

HATİCE KÜBRA KESKİN
Abone Ol

Skyward Evi, S Squared Architects tarafından tasarlandı. 15 metreden daha kısa dar bir arsa üzerinde konumlanan konut, bölge için kutsal kabul edilen bir alanda bulunuyor.

Skyward Evi, Kerala, Haripad'da kırsal bir yerleşim bölgesinde yer alıyor. Doğu-Batı doğrultusunda uzanan arsanın yaklaşık 14 m genişliğinde ve 51 m uzunluğunda bir inşa alanı bulunuyor.

Yapı 2019 yılında tamamlanıyor.

Alanın güneydoğu cephesinin bitişiğinde ise kutsal bir oluk olan Sarpa kave bulunuyor. Bu oluşumlar özellikle yılanlar için çok önemli bir flora ve fauna alanı içeriyor. Oluklara zarar vermenin ve yılanları öldürmenin yasak olduğu bölgenin zamanla ekolojik sıcak noktalar haline geleceği ve biyolojik çeşitliliğin korunmasında kilit rol oynayacağı düşünülüyor.

Bu oluşumlar Kerala’da ilahi kabul ediliyor.

Kullanıcılar bu alanda kendileri için basit, dışarıdan bakıldığında herhangi bir iddiadan yoksun ancak içeride rahat ve kullanışlı bir ev inşa etmek istiyor. Bu amaçla uluslararası bir mimarlık şirketi olan S Squared Architects'in Delhi şubesine başvuruyor.

Yapı doğayla iç içe tasarlanıyor.

S Squared Architects sahanın doğası gereği çeşitli zorluklarla karşılaşıyor. Alanın yaklaşık 14 metre olan dar cephesi kullanıcının istediği açık alanları sağlamada tasarım ekibine endişe veriyor. Bir diğer zorluk ise Sarpa kaveye bitişik olan konutta kamusal ve özel alan ayrımında ortaya çıkıyor.

İç mekan aydınlatmasında doğal ışıktan olabildiğince faydalanılıyor.

S Squared Architects’ten mimar Shaji Vempanadan bu iki sorunu da serbest el çizimi kıvrımlı bir duvar ile çözüyor. Bu yaklaşımı ile mimar, olukların sadece korunmasını değil aynı zamanda bu kutsallığın tasarımla yüceltilmesi gerektiğini savunuyor.

“Bu oluklarda insanın ve doğanın varoluş ikiliği derinden tecrübe ediliyor.’’ - S Squared Architects

Skyward Evi’nin 2 katı bulunuyor.

Kıvrımlı duvar inşa edilmemiş alandan yapılı alana kadar uzanarak evin çeşitli işlevsel bölgelerini ayırıyor. Ön cepheden arkaya gidildikçe yükselen bu unsur insan ve doğanın, dinginlik ve hareketin ikiliğini temsil ediyor.

Duvar ön cephede bir nevi doğal dokuyu koruyarak başlıyor ve ev içinde mekanları ayıran bir unsura dönüşüyor.

İç mekan mobilyaları da bu kıvrımlı duvara uyumlu olacak şekilde seçiliyor.

Evin girişinde halka açık gibi gözüken bir garaj bulunsa da kıvrımlı duvar araçların eve giriş çıkışı için bir paravan oluşturuyor. Duvarın diğer tarafında ise kutsal olukların çevrelediği ve kullanıcılar için sessiz bir bölge olan bahçe bulunuyor.

Garaj.

Özel bahçe.

Zemin kat planı.

Birinci kat planı.

Proje

Skyward Evi

Konum

Hripad, Hindistan

Mimarlar

SSquared Architects

Alan

2700ft²

Yıl2019
Fotoğraflar

Khanand Baker

Baş mimarlar

ShajiV Vempanadan, Sumi Shaji