Post-modern bir yapı: Stuttgart Devlet Sanat Müzesi

MERVE DOĞAN
Abone Ol

Şehir ölçeğindeki planlama girişiminin bir parçası olan Stuttgart Devlet Sanat Müzesi, bölgedeki kültürel etkiyi canlandırmak amacıyla düzenlenen uluslararası bir yarışmayla hayata geçirildi. 1977'de James Stirling tarafından tasarlanan yapı, Almanya'nın Stuttgart kentinde yer alıyor.

Müzenin birçok yerinde yaya yürüyüş yolları yer alıyor.

Stirling bu yapıda, klasik 19. yüzyıl müzelerinin geleneksel tasarım unsurlarıyla modern ve tamamlayıcı endüstriyel malzemeleri harmanlıyor.

Müze, günümüz post-modern çağının en önemli mimari yapılarından biri olarak kabul ediliyor.

Araziyle bağlamsal olarak bütünleşen Stuttgart Devlet Sanat Müzesi, aynı zamanda döneminin sanat ve tasarım anlayışıyla da bir bağ kuruyor. Modern malzemelerle kompozisyon oluşturan Stirling, müze boyunca renkli endüstriyel çelik malzemeler kullanarak 19. yüzyıl sanat ve tasarım anlayışına saygı duyduğunu ifade ediyor. Mimar, bu renkli endüstriyel materyalleri traverten ve kumtaşı ile birleştirerek post-modern bir müze ortaya çıkarıyor.

Heykel bahçesini barındıran dairesel atriyum, yayaları yapının merkezine çekiyor.

Müzenin en dikkat çeken alanı, heykel bahçelerini birbirine bağlayan ve açık bir yürüyüş yoluna sahip olan merkezi konumdaki atriyumdur.

Ön taraftaki geniş rampalar, idari kanat olan Atina Akropolü’nü; renkli havalandırma boruları Paris’teki Centre Pompidou’yu ve Stuttgart’taki Le Corbusier’in Weissenhof Köşkü’nü işaret ediyor.

Dairesel atriyumun etrafında; halka açık yürüme yolu ile etkileşime giren sütunlar, geçitler, arşitravlar yer alıyor. Stirling’in gözünde halka açık yürüyüş yolu, eğimli araziye oturuyor ve yapı boyunca akan mimari bir manzaraya dönüşüyor.

Kullanılan yeşil renk, yapıyı daha da özgün kılıyor.

Girişte fuayeye giden birinci kat terası bulunuyor. Terasın altında ise otopark yer alıyor. Merdivenle yukarı kattaki galerilere ulaşılıyor. Birinci kat terasının ortasında heykeller sergileniyor. Ayrıca bu orta avlu U şeklinde bir blok olarak tasarlanıyor.

Fuaye alanı, koridorlar, vestiyer bölümü ve kafeterya limon yeşili bir renk ile boyanıyor.

Klasik modernizmin etkisi, cam ve beton gibi yapı malzemelerinin kullanımıyla belirgin şekilde göze çarpıyor.

Müze, Dalí, George Grosz, Oskar Schlemmer, Matisse, Joan Miró, Joseph Beuys'un içinde bulunduğu 20. yüzyıl modern sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor.

Ana girişte, traverten duvarlara bağlanan mavi renkli çelik bir kafes yer alıyor. Sirkülasyon alanını belirginleştirmek için parlak pembe ve mavi çelik borular tercih ediliyor.

Yapı, 1984'te Neue Staatsgalerie'nin (Yeni Devlet Sanat Müzesi) ve 2002'de özel olarak inşa edilmiş modern bir salonun eklenmesiyle yıllar içinde büyüyor ve modernize ediliyor.

Vaziyet planı.

1.kat planı.

2.kat planı.

Kesit.

Proje

Stuttgart Devlet Sanat Müzesi

Mimar

James Stirling, Michael Wilford & Associates

Müşteri

Land Baden Wurttemberg

Yapı mühendisi

Boll Partner

Makine ve elektrik mühendisi

Eser Dittman Nehring & Partner

Akustik danışman

Oskar Gerber & Partner

Yapı yönetimi

Staatliches Hochbauamt 1

Yapı mühendisi

Arup

Yıl

1984

Yer

Stuttgart, Almanya