Sanatseverlere eşsiz bir görsel şölen: Van Gogh Dijital Sergisi

VUSLAT SOYTÜRK
Abone Ol

Van Gogh’un hayatının son on yılına ait özgün yapıtları; dev ekranlara, duvarlara, kolonlara, zemine ve tavana yansıtılıyor. 3000’in üzerinde dijital imajın büyüleyici bir koreografi eşliğinde sergilenmesi ile özel bir atmosfer oluşuyor. Sergi ilk olarak Fransa’nın önemli sanat merkezlerinden biri olan Carrières de Lumières’de sanatseverlerle buluştu.

Eserler, müthiş bir görsel ve müzikal prodüksiyonla duvarlara yansıtılırken ziyaretçilerine canlı bir ışık, renk ve ses senfonisi sunarak ‘unutulmaz bir deneyim’ yaşatıyor. Işığın içinde dalgalanan su yanılsaması benzeri çeşitli yansıtma teknikleri, sergiyi zenginleştiren başlıca unsurlardan biri.

Van Gogh, Otoportre.

Van Gogh’un benzersiz tarzını sembolleyen, kaotik ve şiirsel iç dünyasını yansıtan manzara, iç mekan ve portre çizimleri ile The Potato Eaters, Starry Night, Sunflowers ve The Bedroom gibi öne çıkan eserleri, yaklaşık 20 metrelik duvarlarda canlanıyor. Eserler tematik bir güzergahta duvara yansıtıldığı için, izleyiciler sanatçının bulunduğu mekanları ve hayatının çeşitli aşamalarını inceleyebiliyor.

Van Gogh, The Siesta eseri.

Sanatçının paletindeki renkler; duvarlara, zemine ve tavana saçılmış halde.

Sanat yönetmenliğini Gianfranco Iannuzzi’nin yaptığı sergide, 19. yüzyıl sanatçısının ilk eserlerine de yer verildi. Ressamın paletinin zenginliğine, güçlü darbelerine, koyu renkler ve hafif gölgeler arasındaki dengeye vurgu yapıldı. Culturespaces tarafından üretilen ve Gianfranco Iannuzzi, Renato Gatto ve Massimiliano Siccardi tarafından tasarlanan görseller müzikal bir deneyimle sergide sunuldu.

Yıldızlı Gece tablosunun yansıtılmış hali.

Yıldızlar tepede dururken, mavilik her tarafı sarmışken ve kasabanın ışıkları ziyaretçilere yansırken, ışığın hareket ettiği zeminde durmak, akan suyun içinde durma hissi veriyor.


Auvers'daki Kilise’nin üç boyutlu bir yapıya yansıtıldığı eser, Van Gogh’un Hollanda’ya olan nostaljisinin tablosu.

Gösterimler arasında yapılan kısa programda, Japon sanatının Van Gogh’un çalışması üzerindeki etkisi de anlatılıyor. Van Gogh’a ait; kiraz çiçeklerinin, geyşaların, samuray savaşçılarının ve ruhlarının konu alındığı sanat eserlerinden bazıları da sergiye dahil edilmiş.

Japon sanatının Van Gogh’un çalışması üzerindeki etkisi.

İlk olarak Avustralya’da Grande Exhibitions tarafından tasarlanan ve ziyarete açılan sergi, sonrasında dünyanın pek çok yerinde gösterime sunuldu. Türkiye’de ise 2012’de Abdi İbrahim’in katkılarıyla İstanbul ve Ankara’da sanatseverlerle buluştu.

Türkiye’deki sergiden bir kare, 2012.

Türkiye’deki sergiden bir kare, 2012.

Eşsiz bir şölen olan dijital sergiye ait videoyu aşağıdaki paylaşımdan izleyebilirsiniz.