Su ve hava müzikali: Sea Organs

MERVE DOĞAN
Abone Ol

Akustik ile mimarinin ortak çalışması olan Sea Organs, 2005 yılında alanında uzman yerel taş oymacıları ve Mimar Nikola Basic tarafından tasarlandı. Pek çok turist bu senfoniyi dinlemeye ve yakınındaki adaların manzarası eşliğinde unutulmaz gün batımlarının tadını çıkarmaya bu kıyıya geliyor. Mimar, dünyanın en güzel gün batımının Zadar sahilindeki bu noktasından görülebileceğini söyleyen Ünlü yönetmen Alfred Hitchcock’tan ilham alarak bu projeyi kurguluyor.

70 metrelik devasa org, dalgaların ritimlerini gerçek bir müziğe dönüştürüyor.

Sea Organs, Hırvatistan’ın Zadar kıyılarında yer alıyor. Proje, dalgaların kıyıya vurmasıyla çalınan, dünyanın müzikal borulu ilk orgu olarak biliniyor. Kıyıya döşenmiş beyaz taşların altına, seslerin yüzeye iletilmesini sağlayan 35 adet tüp yerleştiriliyor. Deniz dalgalarının hareketi havayı içeri itiyor. Dalganın boyutuna ve hızına bağlı olarak birbirinden farklı melodiler peş peşe duyulmaya başlıyor. Böylece kullanıcılar manzarayı izlerken dalgalardan rastgele çıkan armonik sesleri dinleyebiliyorlar.

Hırvatistan'da yer alan Zadar şehri, 3000 yıllık bir geçmişe sahip.

Zadar, 2. Dünya Savaşı sırasında tarihi mirasının büyük bir kısmını kaybediyor. Savaş sonrası kenti yeniden yaşanabilir hale getirmek için hızlı bir şekilde inşa çalışmaları başlıyor. Böylece sahil şeridinin büyük bir bölümü tekdüze beton duvarlarla kaplanıyor. Kullanıcı yoğunluğu çok olan Zadar kıyıları, beton duvarların estetikten yoksun olması nedeniyle bir dönüşüme gidiyor. Nicola Basic tarafından tasarlanan Sea Organs projesi sayesinde, insanlar ile deniz arasındaki kopukluk gideriliyor ve Zadar halkının bir kez daha denizle etkileşime geçmesi sağlanıyor.

Borulardan çıkan sesler, basamakların üst sırasında yer alan hava deliklerindeki açıklıklar aracılığıyla çevreye yayılıyor.

Sahilde, aynı dalga enerjisi ile senkronize edilmiş, içinde 300 adet çok katmanlı cam plakadan oluşan ‘Güneşe Selam’ adlı bir enstalasyon da bulunuyor.Sahilde, aynı dalga enerjisi ile senkronize edilmiş, içinde 300 adet çok katmanlı cam plakadan oluşan ‘Güneşe Selam’ adlı bir enstalasyon da bulunuyor.

Deniz suyu ve rüzgar hareketlerinin sese dönüştüğü borular, yoldan geçenlerin müziği duyacağı şekilde yerleştiriliyor. Deniz dalgaları, enerjileri, gelgitler ve rüzgarlar gibi dış etkenler öngörülemez olduğundan, sayısız müzik varyasyonunun hiç bitmeyen bir konseri halka sunuluyor.

Sea Organs, 2006 yılında Şehir Kamu Alanı için Avrupa Ödülü’nü almaya hak kazanıyor.

Zemin seviyesinde tasarlanan enstalasyon ise bayram günlerinde, Zadar azizlerinin isimlerini taşıyan metal bir halka ile çevriliyor. 22 metre çapındaki dairesel alan, bir çeşit takvim görevi de görüyor. Enstalasyon, fotovoltaik bir sistem sayesinde çalışıyor. Cam zeminde gün boyunca depolanan enerjiyle, akşamları animasyonlu ışık gösterileri oluşturuluyor.

Enstalasyonun gece görünüşü.

Proje hem yenilenebilir enerjinin görsel bir örneği hem de bölgenin tarihine övgü niteliğinde bir çalışma sunuyor.

Deniz orgunun detaylı çalışma sistemi.

Deniz orgunun sistem kesiti.

Deniz orgunun detaylı çalışma sistemi.

Proje

Sea Organs

Tasarımcı

Nikola Bašič

Yer

Zadar / Hırvatistan

Hidrolik sistem

Prof. Dr. Vladimir Andročec

Yıl

2005-2008

Proje videolarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz: