Vietnam’ın tüp evlerine özgün bir yorum: Vuuv Binası

ELİF DAĞTEKİN
Abone Ol

Her katı 100 m2’den oluşan VUUV Binası; farklı işlevleri bünyesinde barındıran 8 katlı bir yapı. Hanoi'nin kalbinde yer alan bu proje, tek bir binada çok sayıda kullanıcıyı ağırlamak ve kentsel alanların farklı ihtiyaçlarına yanıt verebilmek amacıyla kurgulanıyor.

VUUV Binası; konut, ofis ve perakende hizmetlerini dar bir yapıda birleştiren modern bir tasarım.

Binadaki her kat birbirinden bağımsız bir "mekan birimi" olarak tasarlanıyor. Bu birimler binanın arka tarafında bulunan düşey sirkülasyonlar aracılığıyla birbirine bağlanıyor. Zemin katta bulunan kahve dükkanı; ihtiyaç duyulduğunda yukarı katlara çalışma alanı olarak hizmet veriyor.

Binadaki her kata erişim için, arka cepheye düşey taşıma sistemi ile birbirine bağlanan bir ünite tasarlanmış. İkinci katta dekorasyon mağazası, üçüncü ve dördüncü katlarda sanat ve sergileme alanları bulunuyor.Beşinci, altıncı ve yedinci katlar ise bağımsız daireler olarak kullanılıyor. Son olarak sekizinci kat, VUUV Mimarlık ve İç Tasarım Stüdyosu’na ev sahipliği yapıyor.

Zemin kat planı. Bu katta bir kahve dükkanı ve diğer katlara ulaşım sağlayan bir çekirdek bulunuyor.

Tasarım sürecinde katlar arasındaki etkileşimin sağlanması önemseniyor ve bu amaçla ortak alanlar oluşturuluyor. Binanın tasarım kurgusu; Hanoi gibi sıkışık bir kentte üst düzey verimde, alan kullanım imkanı sunuyor.

VUUV Binası’nın zemin katı, büyük iş davetlerine ev sahipliği yapan ve kamusal alana ihtiyaç duyan ofisler için; bir kahve dükkanı ve ortak çalışma alanı olarak tasarlanıyor.

Yapının ikinci ve üçüncü katları sergi salonu olarak kullanılıyor.

Tüm mekanlara, zamansız ve minimalist bir estetik kazandırmak için malzemede ağırlıklı olarak beton ve cam kullanılıyor. Minimalist malzeme seçimi ile tasarımcı; mekandaki çok yönlülüğü ortaya çıkarıyor ve kullanıcıların her alana, kendi imzalarını koymalarına da olanak sağlıyor.

VUUV Binası'nın dördüncü, beşinci ve altıncı katlarında birbirinden bağımsız konut daireleri mevcut.

6. kat planı.

Binanın önünde ve arkasında büyük birer pencere bulunuyor. Buna ilaveten yan yüzeylerde 5 tane olmak üzere; yapının her yerine büyük, beşgen formda pencereler yerleştiriliyor. Dökme beton yapı içine yerleştirilen bu pencereler; mekanı daha büyük algılatırken, aynı zamanda aydınlık ve havadar olmasını da sağlıyor.

Kullanılan malzemeler ve pencere boyutları sayesinde ferah bir mekan tasarımı elde ediliyor.

VUUV Binası’nın son katında VUUV Mimarlık ve İç Tasarım Stüdyosu bulunuyor.

Beton yapının her kat seviyesinde, tasarımın temel mottosunu oluşturan brütalist tarza rastlanıyor. Beşgen pencereler, betonun sert dokusunu yumuşatmaya yardımcı oluyor ve mekanın daha geniş hissedilmesini sağlıyor. Dar alanların sıkışık hissettirmesi kaçınılmaz bir gerçekken; VUUV Binası’nın ferahlığı, oldukça geniş bir mekan yanılsaması sağlıyor.

Mimarlık ofisine ait çalışma alanı.

Hanoi ve Saigon gibi büyük Vietnam şehirlerindeki geleneksel yüksek evlere ''tüp ev'' adı veriliyor.

Vietnam ekonomisi büyüdükçe, Hanoi'nin merkezindeki mimari yapılar daha ince ve uzun bir forma bürünüyor. VUUV Binası, 4x25 m boyutundaki genişliği ile bu formu destekliyor. Ekonomik bir reform sürecinin ardından Vietnam'ın büyük şehirlerinde yaşanan nüfus artışı ile eski evlerin değeri artıyor ve yeni binalar inşa ediliyor.

Zemin kattaki odaların çoğu dükkan ve kafelere dönüşürken, aileler yukarıda birinci katta yaşamaya başlıyorlar. Gittikçe daha fazla ailenin büyük şehirlere taşınması ile küçük işletmelerin ve nüfusun büyümesini karşılamak zorlaşıyor. Bu duruma çözüm olarak evler; daha dar ve uzun hale getiriliyor. Dar cephelere sahip olan bu evler; 3-5 kata kadar istiflenebiliyor.

Sokak cephe görünüşü.

Zamanla Vietnam'da popüler hale gelen bu evlerin, süreçte yaşadığı form değişikliğinin sebebi ise; ‘vergilendirme kanununun cephe genişliğine göre hesaplanması’ olarak gösteriliyor. Ancak VUUV Mimarlık ve İç Tasarım’ın geliştirdiği tüp ev, ferah ve geniş tasarımıyla; komşu binalar arasından farklılaşarak kendini gösteriyor.